
Mi a tapas?
A tapas egyszerűen egy kis adag étel Spanyolországban. Ez a meghatározás meglehetősen meglepő sok beavatatlan ember számára, akik a tapas kifejezést egy bizonyos recepthez kötik. Tartalmát tekintve azonban a tapas bármi lehet. Mindazonáltal ezt a tálalási formát gyakran a spanyol bárokban leggyakrabban előforduló receptek egy bizonyos csoportjához kötik.
Kép: A tapas ideális alapanyaga a szardella - olcsó, sokoldalú és jellegzetes ízű.
Hol találhat autentikus tapas recepteket?
Receptjeink között külön fejezetet hoztunk létre, amely kizárólag a TAPAS-nak van szentelve. Itt nem csak egyre bővülő receptkínálatot talál, hanem megismerheti azok alapvető összefüggéseit is. Így nem lesz gond, ha igazi spanyol tapas-estet szervez a barátainak.
Kép: Egy színes tapas-est elkészítése sokkal egyszerűbb, mint amilyennek látszik. Okos választásokkal még egzotikus alapanyagokra sincs szükség.
Az 5 legnépszerűbb tapas Spanyolországban
- Olívabogyó (aceitunas) - szinte mindig maggal, gyakran ingyenesen szolgálják fel a legkülönfélébb főzetekben
- Jamón - régió szerint jamón serrano vagy ibérico, gyakran kis rudakkal, úgynevezett picosokkal
- Rántott tintahal (calamares fritos) - vagy egyszerű lisztbe burkolva, vagy tojásos lisztes tésztában sütve
- Garnélarák pil-pil (gambas pil-pil) - konfitált garnélarák fokhagymás olívaolajban
- Húsgombócok (albóndigas) - serpenyőben sült húsgombócok sűrű, aromás paradicsomszószban
Népszerű vegetáriánus tapas
A vegetáriánus tapasok választéka Spanyolországban szinte korlátlan, bár a hagyományos választékból ritkán hiányzik valami húsos.
- Salmorejo - paradicsomkrém, olívaolaj, fokhagyma és fehér kenyér (a vegetáriánus változat természetesen jamón nélkül)
- Ajoblanco - frissítő hideg leves mandulából és fokhagymából, a gazpachóhoz hasonló jelleggel
- Gazpacho - ikonikus hideg leves friss zöldségekből és olívaolajból
- Csicseriborsó spenóttal (garbanzos con espinacas) - hagyományos sevillai tapas egy kis egzotikus római köményes ízzel
- Paprika Padrón (pimientos de Padrón) - kis zöldpaprika röviden és erőteljesen megpirítva egy serpenyőben durva tengeri sóval
- Spanyol burgonyasaláta (ensalada de patatas) - hagyományos burgonyasaláta olajbogyóval, sült paprikával, olívaolajjal és tojással
- Sült paprika (pimientos asados) - egyszerű édes sült paprika
- Sült burgonya petrezselyemmel (papas asadas con ajo y perejil) - ropogósra sült burgonyaszeletek olívaolajjal, petrezselyemmel és fokhagymával
- Ráncos burgonya (papas arrugadas) - hagyományos kanári-szigeteki burgonya, amelyet telített sóoldatban főznek, majd sós kéregben pirítanak és mojo picónnal és mojo verde-vel tálalnak.
- Mojo picón és mojo verde - népszerű univerzális mártás sült zöldségekhez, húshoz és halhoz
Népszerű hal és tenger gyümölcsei tapas
A spanyol tengerparton hagyományosan a halak és a tengeri herkentyűk domináltak. A fejlődés azonban sokkal érdekesebb volt, mint amilyennek első látásra tűnik. Kagylót például csak a 20. század első fele óta fogyasztanak tömegesen Spanyolországban. Korábban számos tengeri terméket a szegények táplálékának tekintettek. A hal viszont mindig is megbecsült alapanyag volt.
- Szardella citrommal (boquerónes al limón) - friss szardellafilék citromlében pácolva, lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve
- Sült szardella tésztában (boquerónes rebozados) - lisztben és tojásos tésztában sült szardella
- Ecetben pácolt sült szardella (boquerónes en escabeche) - savanyú lében pácolt, sült szardella
- Sózott szardella petrezselyemmel (anchoas con perejil) - sózott filé petrezselyemmel
- Savanyú szardella (anchoas en vinagre) - ecetben, apróra vágott fokhagymával, petrezselyemmel és olívaolajjal pácolt savanyú filé
- Garnélarák a la plancha (gambas a la plancha) - hámozatlan garnélarák, durva sóban szárazon megsütve
- Rántott garnélarák tésztában (gambas rebozadas) - meghámozott garnélarák tésztában, olívaolajban sütve
- Garnélarák sherryvel és jamónnal (gambas con fino y jamón) - párolt garnélarák száraz fino borral és jamón darabokkal
- Garnélarák pil-pil (gambas pil-pil) - konfitált garnélarák fokhagymás olívaolajban
- Paella tenger gyümölcseivel (paella de marisco) - hagyományos, erős levesben főzött rizs tenger gyümölcseivel; bár gyakran szolgálják fel tapas-ként, este nem alkalmas tapas-nak (elég egy külön fogásnak)
- Rántott tintahal (calamares fritos) - karikákra vágott tintahal, tésztába mártva és olívaolajjal meglocsolva
- Tintahal sült burgonyával (calamares con papas asadas) - serpenyőben sült tintahal sült burgonyával, fokhagymával és petrezselyemmel
- Kagyló malagai módon (almejas a la malguena) - paprikás-paradicsomos mártásban főtt kagylók
- Kagyló jamónnal és sherryvel (almejas con fino y jamón) - száraz sherry mártásban főtt kagyló jamón darabokkal
- Kagyló serpenyőben (almejas salteadas) - kagyló fokhagymával, olívaolajjal és petrezselyemmel (vagy borral)
- Szardínia jamonnal és paprikával töltve (sardinas con jamón y pimiento) - sült paprikával és jamónnal töltött, tojással és liszttel bevont és olívaolajban kisütött szardínia
- Szardínia tűzön (espetos de sardinas) - a közvetlen a tűzön, nádtűre tűzött szardíniák hagyományos sütési módja
- Tőkehal tócsni (tortillitas de bacalao) - szárított tőkehalból, tojásból, lisztből és petrezselyemből készült tócsni, amely nagyböjt idején népszerű.
- Sült tőkehal (bacalao asado) - sült sózott tőkehal sült paprikaszósszal
- Tőkehal portugál módra (bacalao a la portuguesa) - csicseriborsóval, hagymával, fokhagymával és olívaolajjal sült tőkehal
Népszerű tapas hússal
Kiválasztottuk Önnek a népszerű húsos tapasokat, amelyekkel gyakran találkozhat a spanyol tapasbárokban.
- Húsgombócok (albóndigas) - sült "húsgombócok" sűrű, aromás paradicsomszószban
- Fokhagymás csirke (pollo al ajillo) - olívaolajban sült csirke fokhagymával és babérlevéllel
- Flamenquín (hústekercs) - sült sertéshús, jamón és keménysajtos tekercs
- Fokhagyma csomók (chivo al ajillo) - az andalúziai hegyekből származó népszerű tapas, amely hasonlít a fokhagymás csirke elkészítéséhez.
- Béchamel krokettek (croquetas) - béchamel krokett, gyakran jamónnal vagy maradék sült hússal keverve
A különbség a tapas és a raciónes között
A spanyol étlapon hagyományosan a legtöbb étel három méretben van felosztva. Tapa, ½ adag (media ración) és teljes adag (ración). A tapa egy kis desszertes tányér vagy tál, az ½ adag nagyjából egy teljes cseh adag, a teljes adag pedig kétszer annyi. Természetesen egyes ételek természetüknél fogva nem alkalmasak arra, hogy kis adagban tálalják őket (pl. egészben sült hal), ezért a tapas opció egyes ételeknél hiányzik.
Egyes éttermekben a normál étlapi kínálat mellett az általában rozsdamentes acélból készült pulton hűtőszekrényekben kiállított, íratlan étlap is található, amely gyakran kizárólag a tapasok számára van fenntartva.
Kép: Egy tipikus tapas pult, ahonnan a pincérek már közvetlenül szolgálnak fel (gyakran a mikrohullámú sütőbe való megállással)
A tapas szó jelentése
A tapa szó maga egy edényt fedő fedelet jelent. Eredetileg a tapák állítólag úgy keletkeztek, hogy az italokat tányérokkal, valamilyen aprósággal tálalták, amely a poharakat és korsókat fedte, hogy a legyek ne repüljenek bele.
Kép: Spanyolországban több száz tapas létezik - itt egy véletlenszerű válogatás néhányból
A tapas ára Spanyolországban
Minden tapas ingyen (Granada, Almería, Lugo)
A skála legélvezetesebb végén az ingyenes tapasok állnak. Spanyolországnak vannak egész vidékei, ahol valamilyen ismeretlen oknál fogva bevezették, hogy minden italhoz ingyen tapast szolgálnak fel. Granada ennek a paradicsomi létesítménynek a központja, de Almeríában és Galicia Lugóban is virágzik. Ezek teljes értékű tapasok, tapas körítés nélkül. Egy caña (kis sör) egy kis tányér béchamel krokett, zöldség pistou, sült szardella, báránynyárs római köményben, húsgombóc albondigas paradicsomos vagy mandulás mártásban, paella vagy a rizsből készült több tucatnyi változat valamelyike, patatas bravas, sült padlizsán mézzel, szárított tőkehal krokett, két nagy garnélarák olívaolajjal, metélőhagymával és petrezselyemmel, sült cápa savanyú tésztában, sós vagy savanyú szardella, stb. stb.
Egyes bárokban az ember választhat az étlapról, másokban viszont meg kell elégednie azzal, ami a konyhából jön. A pincér általában ügyel arra, hogy ne ismételje meg a tapasokat, ezért bekiabál a konyhába: két tapast kérek, de krokettet vagy albóndigát ne. Egy kis sör Granadában 1,50 és 2,50 euró közé kerül, és ha valaki ott él, nem egyszer rendel sört, és a felszolgáló lelkére köti, hogy semmiképpen ne hozzon neki tapát. Néha az ember még szándékosan elmegy abba a néhány bárba is, ahol nem szolgálnak fel tapát az ital mellé, hogy egy kicsit nyugodtabban élvezhesse az italt.
Kép: Granadában a sör mellé ingyen salmorejo-t kaphat - paradicsomkrém olívaolajjal, tojással és jamónnal.
Néhány tapas ingyen
Az ingyenes tapasok területén kívül gyakran kap egy kis tapát az italához. Legtöbbször azonban ez sült chips, fűszeres diófélék olcsó keveréke vagy legjobb esetben olajbogyó formájában.
Kép: Az olajbogyó gyakran a vállalkozás középpontjában áll. De ez nem mindenhol van így. Van, ahol egy-két eurót kell pluszban fizetni az olajbogyóért.
Fizetős tapas
A legtöbb bárban és étteremben fizetni kell a tapasért, ami paradox módon gyakran zavarba hozza a Granadából vagy Lugóból érkezőket. A jegy általában az olajbogyóval kezdődik, ami valamivel egy euró fölött van, majd a két euró körüli egyszerű zöldséges tapasokon keresztül haladunk a 2,50-3,00 eurós húsos tapasokig. Az előkelőbb, kreatív konyhát kínáló vendéglátóhelyeken a tapasok természetesen jóval többe kerülnek, gyakran 10-15 euróba.
Kép: Ezt a gazpachuelo-t sehol sem lehet ingyen kapni.
A legjobb tapas Csehországban
Nemcsak a tapas-kultúra, hanem az egész spanyol konyha legnagyobb szakértője egyértelműen David Böhm, az El camino étterem tulajdonosa, lelke és agya. Éttermében a hagyományos spanyol konyha által inspirált tapasok zseniális változatait kínálja David határtalan kreativitásának átalakításában.
Kép: Bocadillo de rabo de toro a David konyhájából - egy grillezett szendvics, amely tele van az ökörfark szuper koncentrált ízével, és amelyet jeges vörösborral tálalnak.
Mivel azonban a tapasokat valójában csak az adag mérete határozza meg, ezért nálunk még ott is találkozhatsz velük, ahol nem számítasz rá. A kis vagy törpe adagokat felszolgáló éttermek akaratlanul is közelítenek a hagyományos tapas-kultúrához.
Ha azonban eltekintünk a büntetően kis adagoktól, a cseh éttermekben és kocsmákban valódi cseh tapasokat is találhatunk, leggyakrabban az előétel vagy a "valami apróság sörrel" szekcióban. Ezeket lazán rendelik rágcsálnivalónak, az elfogyasztásukhoz nem kapcsolódik semmilyen ceremónia, és mindenki szereti őket.
A tapas varázsa
Az Ir de tapas vagy a tapasozás Spanyolországban azonnal felidéz egy napot vagy estét felesleges konvenciók nélkül, tele szórakozással és zajos beszélgetéssel. A tapas hagyományosan szöges ellentétben áll a suttogó és drága borokat kortyolgató, gyertyafényes vacsorával. Gyakran a bárpultnál állva a tapasok az egész estét végigfutják, nem darabolják fel az előételek, főételek és desszertek idejére; vidám fonalként futnak végig az estén, új és friss ízeket hozva. A tapasok napközben is népszerűek. Ha nem akarja magát egy hosszú és nagy menüvel földhöz vágni, kezdjen egy tapával, és folytassa, mint a Forma-1-ben.
A spanyolok sokkal nyitottabbak, mint a közép-európaiak (ez az egyszerű általánosítás tényleg igaz), és ez az étkezési szokásaikon is meglátszik. A bárba vagy étterembe járás többségi szabálya, hogy minden ételt meg kell osztani. Ha rendel egy adag ételt vagy tapast, általában az asztaltársai elkezdenek belőle falatozni, és ugyanezt várják el Öntől is. Ráadásul a tapasok a maguk miniatürizálásával zseniálisak abban, hogy egy este alatt sokféle ételt megkóstolhat, ami az agyműködésről szerzett ismereteinknek megfelelően sokkal több szórakozást és élvezetet nyújt az étkezőnek, mintha az egész estét egy tányérral töltené.