Recept: Rántott tintahal - calamares fritos - Jamon.hu

A rántott tintahal vagy sült kalmár vagy calamares fritos egyértelműen a tintahal leggyakoribb elkészítési módja Spanyolországban. A kisgyerekek, a részegek és a tisztességes polgárok körében egyaránt népszerű. Sokoldalúan felhasználhatóak, télen és nyáron is alkalmasak, és fagyasztott alapanyagokból is ízletesek. Leggyakrabban nagyobb tintahalakból készülnek, amelyek testét karikákra vágják.

Milyen méret a legmegfelelőbb?

A rántott tintahal esetében minél nagyobb, annál jobb. A kisebb tintahalakat egészben sütik, és chipironesnak nevezik. Ehhez a recepthez, azaz a tintahalkarikákhoz nagy tintahalakra van szükség, ideális esetben legalább 300 g-osakra.

Használhatunk fagyasztott tintahalat?

Megtehetjük. A friss jobb, de a fagyasztott is tökéletesen elfogadható. Ez néhány receptre nem igaz, de itt igen. Kerüljük azonban a fagyasztottat, ahol a karikák már be vannak forgatva. A tintahalat mindig forgassuk magunknak, a különbség óriási.

Mivel fogyasztják a rántott tintahalat?

Leggyakrabban citrommal megcsepegtetve, önmagában fogyasztják. Amikor azt mondjuk, hogy önmagában, akkor valójában úgy értjük, hogy kenyér nélkül, alioli nélkül, minden nélkül. Azonban továbbra is javasoljuk, hogy fokhagymás majonézes aliolival tálaljuk. Spanyolországban ez általában elfogadható kérés, bár különösen egyes andalúzok bűnnek tartják.

Mire kell vigyázni?

A karikákat tökéletesen meg kell szárítani a beforgatás előtt, különben úgy pattogna az olajban, mint egy kalasnyikov. Ez szükséges a jó beforgatáshoz is, mind a lisztben, mind a tésztában. Az olajat jól fel kell melegíteni, és bőven kell lennie belőle - a karikáknak több mint a felét, lehetőleg az egészet el kell meríteni. Az olajnak nagyon forrónak kell lennie, hogy a tészta vagy a liszt gyorsan, körülbelül egy perc alatt megsüljön, ami elegendő ahhoz, hogy a tintahalak átsüljenek anélkül, hogy rágósak lennének.

Tippek és trükkök?

Ha aggódik, hogy a tintahalak kemények lesznek, a panírozás és sütés előtt fél órára hideg tejbe áztathatja őket. Ha azonban nem sütjük túl sokáig alacsony hőmérsékletű olajban, akkor amúgy sem lesz kemény.

Milyen receptváltozatok vannak?

A fő különbség a panírozás módjában rejlik. Vagy csak liszttel van bevonva. A liszt búzaliszt, általában speciálisan sütéshez való, ami csak annyit jelent, hogy kicsit durvább, hasonlóan a cseh rétesliszthez liszthez. Egyre több étteremben találkozhatunk gluténmentes változattal, ahol a tintahalat finom csicseriborsólisztbe burkolják. A következő lépés, hogy petrezselyemmel és liszttel felvert tojásba, illetve klasszikus tojásból, lisztből és valamilyen kovászból, például sörből vagy szódabikarbónából álló tésztába mártják.

hétfő, 12. február 2024
kedd, 20. szeptember 2022
Klasszikus, Spanyolországban ritkán kapunk tintahalat liszten kívül mással bevonva.
Lásd az eredetitLásd a fordítást

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close