
A Pulpo a la gallega galíciai polipot jelent. Bár ez Spanyolország északnyugati részének jellegzetes étele, Spanyolország minden szegletében megtalálható, és a paellával együtt az egyik leghíresebb spanyol étel. Ha van polipunk és jó olívaolajunk, akkor az egyik legkönnyebben elkészíthető étel is.
A recept egyetlen buktatója a hús keménysége. A polip csápjait hosszú, kemény rostok alkotják, és ha nem sikerül puhára főzni őket, akkor a vendégeidnek egy tányérnyi gömbölyű rágógumit fogsz adni, amit még egy könyvben szereplő, bendővel rendelkező tehén sem tud megemészteni.
Recept: Polip galíciai módra - pulpo ala gallega
Összetevők:
- 1 polip (kb. 1 - 1:5 kg)
- 2 babérlevél
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 őrölt édes paprika
- extra szűz olívaolaj
- durva tengeri só
- só
Elkészítés:
A polip előkészítése
- Kivételesen a polip fagyasztva jobb. Ha friss polipot vásárol egy spanyol piacon, a piacon azt ajánlják, hogy legalább 5 napig fagyassza le, mielőtt megfőzné. Mivel a víz szilárd állapotban nagyobb térfogatú, kristályai megtörik a polip izomrostjait, így az összehasonlíthatatlanul törékenyebb lesz, és kevésbé marad kemény a főzés után. Ha mégis ragaszkodik a friss poliphoz, akkor jó ötlet, ha főzés előtt alaposan kiklopfolja, mint egy steak-et. Ezzel hasonló hatást érhetünk el.
Nálunk néha előfordul, hogy a polipot frissként árulják, de valójában ki van olvasztva. Ezért alaposan kérdezzük meg a boltban, hogy ez így van-e vagy sem, mert természetesen felesleges, ráadásul egészségre ártalmas lenne újra lefagyasztani. - Ha fagyasztott polipunk van, tegyük a hűtőbe 24 órára, hogy kiolvadjon a főzés előtt.
- A polipot folyó víz alatt mossuk meg és tisztítsuk meg. A polip fejét ki kell fordítani, és a beleket el kell távolítani, hogy csak a fehér hús maradjon meg.
- Egy nagy fazékban tegyünk fel 2-3 liter vizet forrni a hagymával, a fokhagymával, a sóval és a babérlevéllel. Amikor a víz forrni kezd, a polipot le kell forrázni. Vagyis tegyük a polipot a forrásban lévő vízbe, vegyük ki, várjuk meg, amíg újra forrni kezd, és ezt háromszor ismételjük meg. Látni fogja, hogy a polip meggörbül (megijed), amitől a húsa még puhább lesz. 40 perc élénk forrásban töltött idő után a 1,5 kg-ig terjedő polipnak puhának kell lennie, ha villával megszúrjuk.
- A puha polipot lecsepegtetjük (a főzőlevet megtarthatjuk, hogy például spanyol rizst készíthessünk belőle). A csápokat átmérőjüknek megfelelően karikákra vágjuk. A szélesebb részen vékonyabb karikákat és fordítva.
Finálé
Tálalja hagyományosan fadeszkán, tányéron vagy tálban. Szórja meg őrölt paprikával, durva sóval és bőséges extra szűz olívaolajjal, hogy mártogathassa a fehér kenyeret.
Kép: Használja a lehető legjobb extra szűz olívaolajat.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!