
Autentikus gazpacho Anadalúziából
A gazpacho rendkívül egyszerűen elkészíthető. A hozzávalók kiválasztására azonban kellő figyelmet kell fordítani. Nem véletlenül a nyár a gazpacho kizárólagos szezonja. Csak nyáron találhatunk teljesen érett és kellemesen édes ízű paradicsomot. A gazpachóhoz a legmegfelelőbb paradicsomfajta a tomates de pera. Ezek ovális, hordó alakú paradicsomok, amelyeket gyakran használnak az olasz konyhában. Az ilyen típusú paradicsom ismert fajtái közé tartozik a San Marzano és a Roma VF paradicsom. A gazpacho hozzávalóinak kiválasztásakor azonban ne feledkezzünk meg a legfontosabb dologról. A gazpachóhoz használt összes zöldségnek érettnek kell lennie. Ezért inkább érett kerek paradicsomot használjon, mint éretlen ovális paradicsomot.
Recept: Gazpacho
Összetevők:
(1,5 liter gazpachóhoz)
- 1,5 kg érett paradicsom (lehetőleg ovális, hosszúkás paradicsom)
- 1 húsos piros paprika
- 2 nem húsos zöldpaprika
- 2 kis salátauborka
- 1/2 közepes hagyma
- 1/2 gerezd fokhagyma
- 1 dcl olívaolaj
- 2 evőkanál borecet (lehetőleg vinagre de jerez)
- 1 kis teáskanál só
Elkészítés:
Készítsen elő egy nagy, mély tálat vagy edényt, amelyben az összes zöldséget felaprítja. Botmixert fogunk használni, ezért ügyeljünk arra, hogy az edény ne legyen teljesen tele zöldségekkel. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. A többi zöldséget csak durvára kell aprítani. Adjuk hozzá az olívaolajat, az ecetet és a sót. Botmixerrel mindent jól turmixoljon össze. A gazpachónak ekkor már krémes állagúnak kell lennie. Ha túlságosan vizes, akkor adjon hozzá egy szelet fehér bagettet (és turmixolja össze). Kóstolja meg a gazpachót, és ízlés szerint állítsa be a sót, az olívaolajat és az ecetet. Ha lusta vagy időhiányos, ennél a lépésnél abbahagyhatja, és nem fog semmi szörnyűség történni. A megfelelő gazpachónak azonban teljesen simának kell lennie, ezért a recept utolsó lépése a szűrés egy szűrőn vagy szitán keresztül. A gazpachót tegye a hűtőbe, és legalább két órán át hűtse. Tálaláskor érdemes a gazpachót olívaolajjal meglocsolni, és ha szeretné, finomra vágott zöldségekkel (hagyma, paprika, uborka, paradicsom) megszórni.
1. megjegyzés: Spanyolországban és máshol gyakran látni vízzel hígított vagy jéggel tálalt gazpachót. Mindkettő helytelen, mivel elvonják a gazpacho intenzív paradicsomos ízét.
2. megjegyzés: A felhasznált zöldségek mennyisége hozzávetőleges. Kicsit kísérletezhet az arányokkal. A gazpacho végső íze és mennyisége a termések lédússágától és érettségétől függ. Kísérletezéskor csak óvatosan bánjon a hagymával és a fokhagymával. Mindkét összetevő hajlamos "megpenészedni" a hűtőben, és elnyelni a gazpacho ízét.
3. megjegyzés: Az utolsó megjegyzés oka a gazpacho "receptje", amely a Vareni.cz oldalon olvasható. Kérjük, ne tegyen paradicsompürét a gazpachóba, vagy ne "lágyítsa" tejszínnel. A püré íze tönkreteszi a friss zöldségek friss ízét. Ugyanez vonatkozik a tejszínre is.
Az én tippem, keverje össze ízlés szerint a héj nélküli kenyeret zöldségekkel, így készül az eredeti gazpacho, ahogy a szakács barátom mondta: "A gazpacho kenyér nélkül olyan, mint a kenyér só nélkül"
Jó ó, igen, igazad van. A gazpacho-hoz gyakran adnak némi kenyeret (fehér bagettet, lehetőleg nem teljesen frissen). A Gazpacho kicsit sűrűbb és krémesebb. Ne vigyük túlzásba a kenyérrel – több kenyeret adunk a salmorejohoz.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!