Recept: Autentikus spanyol gazpacho

Autentikus gazpacho Anadalúziából

A gazpacho rendkívül egyszerűen elkészíthető. A hozzávalók kiválasztására azonban kellő figyelmet kell fordítani. Nem véletlenül a nyár a gazpacho kizárólagos szezonja. Csak nyáron találhatunk teljesen érett és kellemesen édes ízű paradicsomot. A gazpachóhoz a legmegfelelőbb paradicsomfajta a tomates de pera. Ezek ovális, hordó alakú paradicsomok, amelyeket gyakran használnak az olasz konyhában. Az ilyen típusú paradicsom ismert fajtái közé tartozik a San Marzano és a Roma VF paradicsom. A gazpacho hozzávalóinak kiválasztásakor azonban ne feledkezzünk meg a legfontosabb dologról. A gazpachóhoz használt összes zöldségnek érettnek kell lennie. Ezért inkább érett kerek paradicsomot használjon, mint éretlen ovális paradicsomot.

Recept gazpacho

1. megjegyzés: Spanyolországban és máshol gyakran látni vízzel hígított vagy jéggel tálalt gazpachót. Mindkettő helytelen, mivel elvonják a gazpacho intenzív paradicsomos ízét.

2. megjegyzés: A felhasznált zöldségek mennyisége hozzávetőleges. Kicsit kísérletezhet az arányokkal. A gazpacho végső íze és mennyisége a termések lédússágától és érettségétől függ. Kísérletezéskor csak óvatosan bánjon a hagymával és a fokhagymával. Mindkét összetevő hajlamos "megpenészedni" a hűtőben, és elnyelni a gazpacho ízét.

3. megjegyzés: Az utolsó megjegyzés oka a gazpacho "receptje", amely a Vareni.cz oldalon olvasható. Kérjük, ne tegyen paradicsompürét a gazpachóba, vagy ne "lágyítsa" tejszínnel. A püré íze tönkreteszi a friss zöldségek friss ízét. Ugyanez vonatkozik a tejszínre is. 

vasárnap, 27. október 2024

Az én tippem, keverje össze ízlés szerint a héj nélküli kenyeret zöldségekkel, így készül az eredeti gazpacho, ahogy a szakács barátom mondta: "A gazpacho kenyér nélkül olyan, mint a kenyér só nélkül"

Jó ó, igen, igazad van. A gazpacho-hoz gyakran adnak némi kenyeret (fehér bagettet, lehetőleg nem teljesen frissen). A Gazpacho kicsit sűrűbb és krémesebb. Ne vigyük túlzásba a kenyérrel – több kenyeret adunk a salmorejohoz.

Lásd az eredetitLásd a fordítást
hétfő, 12. augusztus 2024
Szuper recept, bátran ajánlom. Néhány hónappal ezelőtt Spanyolországban voltam, és az ottani gazpacho pontosan ugyanolyan ízű volt. A kertből származó paradicsomunkat használtam, és ez a bomba!!
Lásd az eredetitLásd a fordítást
csütörtök, 1. augusztus 2024
Köszi a receptet 😊 most ebédeltünk👌
Lásd az eredetitLásd a fordítást

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close