
BEVEZETÉS
A Seco Bar a testével hazudik, bármit is jelentsen ez. Egész Granada a testével hazudik, bármit is jelentsen ez. Valójában az egész világot becsapja...
TERMINOLÓGIA
De térjünk a tárgyra, ami ma a pan con tomate, vagyis a paradicsomos kenyér. Helyesebben paradicsomos, olívaolajos, sós vagy borsos kenyérnek kellene hívni, de gyakorlati okokból a paradicsomos kenyér pontatlan, de praktikus elnevezése ragadt meg. Képzeljük el, hogy bemegyünk egy olyan bárba, mint a Seco, ahol szerintünk a legjobb pan con tomate készül, és azt mondjuk:
"Jó napot, kérnék egy kenyeret paradicsommal, olívaolajjal, sóval és borssal" (Buenas, un pan con tomate, aceite de oliva, sal y pimienta).
"És nem szeretné véletlenül tányérral együtt?" (Y un plato no quieres, tonto?), kérdeznék.
És az ember úgymond hoppon maradna.
Ezért, ismételjük, a pan con tomate elnevezés, amely ügyességben gyarapodik, de pontosságban veszít. Ráadásul nem is nagyon terjedt el, mivel sokkal gyakrabban nevezik tostada con tomate-nak.
SECO BAR
A Seco Bar a testével, de leginkább a nevével hazudik. Seco azt jelenti, hogy száraz, de a boron kívül semmi száraz nincs benne. Inkább minden vicces benne, a mosolygós, énekes hangú személyzettől kezdve az árakig.
PAN CON TOMATE
A paradicsomos kenyér a legikonikusabb, legautentikusabb, legzseniálisabb és legolcsóbb andalúziai reggeli. Fatüzelésű kenyér (Granadában a szomszédos Alfacar falu jellegzetes kenyere), szűz olívaolaj, paradicsom és só szükséges hozzá. A kenyeret mindkét oldalán megpirítják, és amikor már elég meleg ahhoz, hogy ne lehessen kézbe fogni, bedörzsölik paradicsommal és sóval. A vendég, azaz például mi, ezután villával megszurkálja a kenyeret, és addig önti rá az olívaolajat, amíg az le nem folyik az állán.
ÁR
Az úgynevezett tostada entera con tomate ára teljesen megdöbbentő. Mielőtt elmondanánk, meg kell kérnünk, hogy vegyen be egy kinedylt, üljön le, egyen valami finomat, hallgassa meg Mahler V. szimfóniájának Adagiettóját, tegye a lábát egy kamillás meleg vízzel teli lavórba, és igyon bort, hogy kitágítsa az ereit. Ellenkező esetben fennáll a sokk veszélye. Kezdhetjük?
A tostada entera ára a Seco bárban 1 EURO. Akinek nem megy az üzlet, vagy nem kapott bónuszt, az 70 centért fél úgynevezett tostada mediu-t is ehet. Ott van már?
ÁRFIGYELMEZTETÉS
Figyelem! Bár az ár alacsonynak tűnik, valójában 1 euróval magasabb, mint egy tapa átlagos ára bármelyik granadai étteremben, mint tudjuk. Azoknak a tisztelt olvasóinknak, akik nem ismerik ezt a furcsaságot, hamarosan beszámolunk a Granada legjobb tapasbárjaiban tett látogatásokról, amelyeket évek kemény munkájával szűrtünk ki, és ahol minden italhoz ingyen kapnak egy tapát.
HOL A JAMÓN?
Nos, természetesen a pan con tomate-on.
TÖRTÉNELEM
Bár a pan con tomate úgy tesz, mintha mindig is itt lett volna velünk Spanyolországban, minden történész tudja, hogy mindig is itt volt, csak éppen a tomate nélkül, amelyet Kolumbusz Kristófnak kellett magával hoznia a tojásával. A pan con tomate tehát valóban hazudik a testével, mert például az olívabogyó, az olívaolaj, a kenyér és más finomságokkal szemben még igazi zöldfülű.
KÉRDÉS
Lehetséges-e a környéken jobb ár-érték arányú reggelizőhelyet találni?