
Az olívaolajjal sült burgonya a legelemibb spanyol konyha lényege. Hagyományosan ez a recept az Alicante környéki hátországból származik, ahol ez az egyszerű étel a betakarítások közötti kritikus időszakokban a szegények táplálását segítette.
Recept: Sütőben sült burgonya olívaolajjal
Összetevők:
- Nagy burgonya hosszában félbevágva
- Egy kanál olívaolaj
- Só (bors)
Elkészítés:
-
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
-
Mossuk meg és szárítsuk meg a burgonyát.
-
A burgonyát hosszában vágjuk 2 félbe, és mindegyik felületén több, kb. 1 cm mély vágást ejtünk, hogy rácsot alkossunk.
-
Sóval és olívaolajjal fűszerezzük.
-
Megkenjük a tepsit olívaolajjal, és a burgonya méretétől függően 20-30 percig sütjük. A burgonya legyen puha, amikor megszúrjuk, ugyanakkor barnuljon meg.
EGYÉB ALTERNATÍVÁK:
Az olívaolajjal sült burgonya hagyományosan egyszerű önálló étel. Manapság azonban gyakrabban használják sült bárány- vagy sertéshús mellé köretként.
Tapaként is tálalható fokhagymás majonézes aliolival vagy olivaolaj, finomra vágott petrezselyemzöld és reszelt fokhagyma keverékével bedörzsölve.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!