
OLAJ ÉLETTARTAMA
A borral ellentétben az olaj nem érik, hanem öregszik. Abban a pillanatban, amikor az olajat kivonják az olajbogyóból, megkezdődik az öregedési folyamat.
Az olajat lezártan, sötét, nem zsúfolt helyen (legfeljebb 23 °C-on) kell tárolni. Ilyen ideális körülmények között és az antioxidánsok és a többszörösen telítetlen zsírsavak arányától függően az olaj 10-36 hónapig eltartható. Fényben, magas hőmérsékleten azonban az olaj már 2-3 hónap alatt megrothadhat. A felbontás után az olajat általában kb. 2 hónapon belül ajánlott felhasználni.
AZ OLÍVAOLAJ ELLENSÉGEI
Az olívaolaj legnagyobb ellenségei tehát:
- oxigén
- fény
- hő
Az oxigén növeli a szabad zsírsavak arányát. A megnövekedett hőmérséklet (25 °C felett) negatívan hat az olaj érzékszervi tulajdonságaira, és a fénnyel együtt felgyorsítja az avasodást. A fénynek való kitettség tovább csökkenti a jótékony antioxidánsok szintjét.
AZ OLÍVAOLAJ TÁROLÁSA
Az olaj frissességének megőrzése érdekében érdemes felbontás után zárt, átlátszatlan edényben tárolni. Válassza a sötét üveg- vagy bádogedényekbe csomagolt olajokat. Még ha sötétben tárolja is az olajat, nem lehet biztos abban, hogy az olajat hogyan és mennyi ideig tárolták előtte.
Sajnos az olaj tárolásának legrosszabb helye egyben a legpraktikusabb is: a tűzhely vagy a tűzhely közelében. Az olaj a tűz közelében akár 50 fokos hőmérsékletnek is ki van téve, és nagyon gyorsan degenerálódik.
Az olajnak az állandó nyitás és zárás sem tesz jót. Sokkal jobb, ha az olajat egy nagyobb kiszerelésből átrakja egy kisebb kiszerelésbe, amelyet normál fogyasztásra használ. A jelentések szerint, ha a palack kevesebb, mint 80%-ban van tele, az olaj oxidációja nagymértékben felgyorsul. Ezért ajánlott az olajat kisebb, teljesen teli csomagokba áttölteni. Ez csökkenti a negatív oxidációs folyamatot.
Ha van egy nagy palack olajunk, amelyet néhány hónapon belül nem fogunk felhasználni, célszerű lefagyasztani. Az alacsony hőmérséklet lassítja az olaj oxidációját, és az olaj nem veszíti el természetes tulajdonságait.
AZ OLAJ ÉS A HIDEG
Különösen a Cseh Köztársaságban gyakran előfordul, hogy az olaj az alacsony hőmérséklet miatt besűrűsödik, és átlátszatlan részecskékből álló csomókkal zavarossá válik. Ez nem visszafordíthatatlan folyamat, csupán az olaj viaszos részeinek megszilárdulásáról van szó. Ha felmelegítjük, ezek a részecskék nagyon gyorsan újra feloldódnak, és az olaj ismét tiszta lesz, anélkül, hogy az összetételében vagy tápértékében bármilyen negatív változás következne be.
2°C-on az olaj állaga a puha vajéhoz hasonló. Emiatt az olajat néha téliesítik a hidegben való felhasználáshoz, ami az olaj lehűtéséből és a szilárd viaszok kiszűréséből áll. Ha az olívaolaj optimális tárolási hőmérsékletét keresi, tudja, hogy az iparág okos fejesei egyetértenek abban, hogy az optimális tárolási hőmérséklet szép kerek szám, 10°C.