
Szárított chorizo cular
A Chorizo a legismertebb és legelterjedtebb spanyol szalámi. A chorizónak számos változata létezik, de minden chorizónak két közös nevezője van: őrölt paprika és fokhagyma.
A chorizo alap összetevői
Hús
A Chorizo leggyakrabban sertéshúsból készül. A sertésnek általában a zsírosabb részeit használják: a has, a nyak vagy más zsíros részek keverékét. A különböző chorizóknál különböző őrlési durvaságot, a hús aprítását alkalmazzák. Láthatunk olyan chorizót, amely egy nagy darab húsra hasonlít, de gyakran a chorizót darált hússal töltik meg. A legjobb minőségű és legdrágább chorizo fekete ibériai sertésből készül. Spanyolországban a sertéshús mellett vaddisznóból, szarvasból, lóból vagy tehénből is készítenek chorizót.
Fokhagyma
A fokhagyma minden tisztességes chorizo része. A paprikával együtt meghatározza jellegzetes ízét. A felhasznált fokhagyma spanyol fokhagyma, amely valamivel enyhébb a mi fokhagymánknál. A finomra vágott fokhagymát a lehető legegyenletesebben keverik össze a többi hozzávalóval.
Paprika
Az őrölt paprika a chorizo szíve. Íze és színe együttesen határozza meg a chorizo minőségét. A hagyományos chorizóhoz a "pimentón de vera", füstölt őrölt paprikát használnak, édes vagy csípős változatban.
Egyéb fűszerek
A különböző regionális változatokban oregánót, kakukkfüvet, fehér vagy fekete borsot, szerecsendiót stb. használnak.
Egyéb összetevők
Egy másik hagyományos összetevő a száraz fehérbor, amelyet különleges íze és kémiai tulajdonságai miatt adnak a chorizóhoz.
Adalékanyagok
A chorizo, mint minden más termék, kedvelt tárgya lett a kémiai adalékanyagokkal - különösen a nitritekkel - végzett különféle kísérleteknek, amelyek meghosszabbítják az eltarthatósági időt, egyszerűsítik az érlelési folyamatot és megkönnyítik az egész gyártási folyamatot.
A choriza típusai
A chorizo számtalan fajtája létezik. Itt felsoroljuk a felosztás alapvető kritériumait és a legfontosabb chorizo fajtákat.
Alak szerint
- Chorizo cular
A szupermarketben kapható szeletelt chorizo legtöbbször ilyen típusú. Ez olyan chorizo, amelyet mesterséges vagy természetes bélben (colon) szárítanak. Hossza 50-60 cm, átmérője 4-6 cm. Darabonkénti súlya körülbelül 1 kg. A darab méretétől függően a szárítás körülbelül 3-4 hónapig tart.
Kép: Fél chorizo cular de ibérico de bellota - Chorizo sarta/ herradura
A legjellemzőbb chorizo, amelyet a spanyol piacokon láthat. Ez egy patkó alakú, 300-500 g súlyú chorizo. A szelet átmérője 2-3 cm. Egészben szárítják vékonybélben kb. 20 napig, szintén a mérettől függően.
Kép: Chorizo ibérico - sarta - tipikus patkó alakú, a secaderbe akasztható madzaggal - Chorizo vela
A Chorizo vela egyenes és vékony. Hossza 20 cm és 40 cm között lehet. A vela-t szintén mesterséges vagy természetes vékony bélben szárítják. A szelet átmérője 2-3 cm, súlya pedig 200-300 g között van.
Kép: Chorizo ibérico vela - hosszú vékony chorizo vékonybélben
- Chorizo ristra/pepona
Ez a spanyol piacok másik tipikus chorizója, amely kisebb chorizókból álló koszorút alkot. Szintén a vékonybelet alkalmazzák a gyártás során. Egy darab súlya általában 100 g körül van. Ez az a forma, amelyben leggyakrabban chorizo fresco, azaz nem szárított chorizo található.
- Chorizo morcón
A rusztikus chorizo vastag sertésbélben, jellemzően ibériai sertésből készült. Nagy, vékony szeletekre vágják, és gyakran akár 6 hónapig is szárítják.
Kép: Chorizo morcón de bellota - a legzsírosabb chorizo a szabad tartású ibériai sertésekből, vastag bélben.
Az érettség mértéke szerint
Leggyakrabban teljesen érett chorizóval találkozunk. A nyers változatok azonban szintén népszerűek a meleg ételekhez, és minden spanyol hentesboltban kaphatók, ahol a hentesek általában maguk készítik.
Kép: A malagai külvárosi piac hentesüzletében lógó friss chorizo a bal oldalon.
- Chorizo fresco - nyers chorizo
Fűszerezett hús keveréke természetes bélben, sütéshez vagy különböző spanyol ételek hozzávalójaként. - Chorizo semicurado - félig szárított chorizo
Szalámi, amely már átesett az erjesztési és szárítási folyamaton, de amelyet még mindig hűtött környezetben kell tárolni, és amelyet szintén főzésre szánnak. A chorizo frescótól eltérően azonban már kialakult az erjesztett és a curado íze is. - Chorizo curado
Erjesztett és szárított chorizo. Hagyományos szalámi, amely lehetővé teszi a hús hagyományos, vágás utáni több hónapos tartósítását hűtés nélkül. - Chorizo curado ahumado
Spanyolország egyes északi régióiban a chorizót először enyhén füstölik, majd a secaderben szárítják.
A hús származási helye szerint
- Fehér sertésből - chorizo serrano
Amikor csupán chorizót mond, az chorizo serranót jelent. Ez a közönséges fehér sertésből származó húsból készül.
- Fekete ibériai sertésből - chorizo ibérico
Ez a chorizo a fekete ibériai sertés húsából készült prémium kategóriás chorizo. Az ibériai sertés húsának magasabb zsírtartalma miatt ez a chorizo lédúsabb. Ha a sertés makkot is kapott, akkor ez a chorizo ibérico de bellota - valószínűleg a legjobb, amit a chorizo világában találhat.
Obr.: Chorizo ibérico - sarta - chorizo z iberských prasat pokrájené na plátky
- Vaddisznóból - chorizo de jabalí
- Szarvasból - chorizo de cierva
- Marhahúsból - chorizo de ternera
Régió szerint
- Chorizo de Salamanca - salamancai chorizo
- Salamanca az ibériai sertés tenyésztésének központja, és az innen származó tipikus chorizók ibériaiak. Közülük a király a chorizo cular ibérico de bellota, egy nagyméretű szalámi természetes burokban, amelyet a szabadon tartott tölgyligetekben nevelt ibériai sertésekből készítenek. Az ínyencek az e területről származó chorizókat értékelik a legjobban, és általában a legdrágábbak is.
Kép: Királyi chorizo ibérico de bellota de Salamanca - a régió büszkesége - a szabadon tartott ibériai sertések húsának kiváló tulajdonságainak köszönhetően a zsír szobahőmérsékleten szinte folyékony.
- Chorizo gallego - galíciai chorizo
Hagyományosan füstölt és édes paprikával. Népszerű a hagyományos galíciai konyha számos receptjének elkészítéséhez. - Chorizo de Cantabria - kantabriai chorizo
Különleges chorizo a kakukkfű fűszeres íze és a füstölés utáni aromája miatt.
- Chorizo Riojano - chorizo a Rioja régióból
- A chorizo hagyományosan a Rioja régió tipikus hüvelyes receptjeihez adják. Jellegzetes íze és viszonylag tömör állaga van.
- Chorizo de León - leóni chorizo
Általában fűszeres, nagyon jellegzetes és aromás, leggyakrabban patkó alakú. A hagyományos leóniai cocido készítéséhez más sertéshúsból készült termékekkel együtt használják. - Chorizo de Segovia - segoviai chorizo
Az e területről származó chorizót Cantimpalónak nevezik, és a füstölt őrölt paprika, a híres "pimentón de Vera" használata jellemzi.
A chorizo előállítása
- A hús előkészítése
Az alap hozzávaló a darált sertéshús. A húst meg kell szabadítani az inas és túl zsíros részektől, majd apróra kell vágni vagy darálni. A chorizo fajtájától függően a darálás durvább (cular) vagy finomabb (sarta, vela).
- Az összetevők keverése
A darált húst összekeverik a többi hozzávalóval. Spanyolországban a chorizóból soha nem hiányozhat a darált paprika (édes vagy csípős, gyakran füstölt paprika, a pimentón de Vera) és a zúzott fokhagyma. Természetesen a só sem hiányozhat, kb. 18 g/kilogramm hús. Az így kapott masszát 12-36 órán át hűtőben pihentetik.
- A bél megtöltése
A chorizo formájától függően (cular vagy sarta) a megfelelő bélbe töltik. Ügyelni kell arra, hogy a bél teljesen leeresztett és légbuborékmentes legyen.
- Szárítás
A szárítás időtartama a chorizo súlyától és típusától függ. Általában a szárítási idő 100 g nyers chorizo esetében 4 nap. A szárítás történhet légkondicionált szárítóhelyiségekben vagy teljesen természetes módon, a szabadban. A szárítási folyamat során a chorizo eredeti súlyának legalább 25%-át elveszíti. Vannak olyan chorizók is, amelyeket nem szárítanak, ezeket chorizo fresco-nak nevezik. Ezt fogyasztás előtt meg kell főzni.
Kép: A chorizo ibérico sarta érlelése a secaderben - az érlelés során fermentáció és egyszerű szárítás is történik.
A choriza felhasználása
A kész szárított chorizót leggyakrabban szeletelve fogyasztják. Egy tányér chorizo Spanyolországban szintén népszerű tapa. A chorizo azonban számos receptben felhasználható. A leghíresebb ételek, amelyekben a chorizo szerepel, a Fabada Asturiana, az Arroz al horno, a Cocido madrileno vagy a Tortilla de chorizo. Spanyolországon kívül valószínűleg a leghíresebb chorizót tartalmazó étel az argentin choripán.
Chorizo a világban
Spanyolországon kívül a chorizo elsősorban Dél-Amerikában népszerű. Argentínában, Uruguayban és Praguayban főként a chorizo criollo - nem szárított friss chorizo, amelyet elsősorban grillezésre használnak. A choripán - grillezett chorizo zsemlében - emblematikus argentin étel része. A spanyolországi chorizóhoz hasonló chorizófajták Portugáliában is megtalálhatók chouriço néven..
Lehet-e fagyasztani a chorizót?
Igen, a chorizo lefagyasztható, és ha helyesen csináljuk, a kiolvasztott chorizo semmit sem veszít a minőségéből. Azonban a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani, és ideális esetben állandó -18 / -24 ºC-os hőmérsékleten kell tartani. Ezzel szemben felolvasztáskor a lehető leglassabban, alacsony hőmérsékleten, ideális esetben a hűtőszekrényben kell felolvasztani.