Jamón ibérico
A Jamón ibérico különleges fekete ibériai fajtájú sertésből készül. Az ibériai sertésfajta sokkal ritkább, mint a közönséges fehér sertésfajta, és számos jelentős előnnyel rendelkezik vele szemben, ami a jamón ízében, aromájában és állagában is megmutatkozik. Spanyolországban a jamón ibérico a teljes jamón-termelésnek mindössze 10 %-át teszi ki. Az ibériai sertésből származó szárított sonka alaptípusa a Jamón ibérico de cebo (hátsó comb) vagy a Paleta ibérica de cebo (lapocka). Az ibériai sertések húsának további minőségi ízt adhatunk, ha a sertéseket szabadtartásban makkal etetjük. Ha a sertések kizárólag makkfogyasztással elérik a szükséges súlyt, akkor a legjobb minőségű ibériai sonka, a Jamón ibérico de bellota (hátsó comb) vagy a Paleta ibérica de bellota (lapocka) készül.
