Recept: Paella tenger gyümölcseivel

Mielőtt rátérnénk magára az ételre, nézzük át a spanyol nyelvben kevésbé ismert nyelvtörő helyes kiejtését. A két ll-t j-nek olvassuk (majdnem, de a különbség leírhatatlan), a paellát tehát egyszerűen paeja-nak olvassuk. Ez egy ikonikus spanyol étel Valencia (és Alicante) partjairól, amelyet még Spanyolországban is 81 próbálkozásból 80-ban rosszul ejtenek. A paella jogtalanul foglalja el helyét a spanyol rizsételek trónján, annak ellenére, hogy a rizsételek tucatnyi változata közül az egyik, amelyek mindegyike azonos formai felépítésű: sofrito (olívaolajos alap), kerek rizs, húsleves és a rizs főzési módja, amelynek során a rizst nem keverik meg. Ezen az alapon számtalan autentikus regionális recept alakult ki a múltban, amelyek között egészen véletlenszerűen megemlíthetjük a tenger gyümölcsei paellát, a paraszti zöldséges rizst, a sütőben sült rizst, a külön tálalt halas rizst, a burgonyás rizst stb. Ha egyszer megértettük a spanyol rizs alapjait, szabadon mozoghatunk a témában, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy az eredmény beleillik az autentikus spanyol konyhába.

A paella a nevét arról a sekély serpenyőről kapta, amelyben elkészítik, és amely ugyanezt a nevet viseli: paella. A többi spanyol rizzsel ellentétben a paellánál fontos, hogy a kész étel magassága ne haladja meg a 2-3 centit.  

vasárnap, 6. október 2024

Szia! Szeretném megkérdezni, hogyan használom a sárgarépát a receptben?

Üdvözöljük! Köszönjük kérdését. Igazad van, a receptben szereplő utasítások valójában nem említették a sárgarépát. Tehát a sárgarépát fokhagymával, paradicsommal, hagymával, babérlevéllel és zellergyökérrel együtt a húslevesbe tesszük. Kijavítottuk a hibát, és sárgarépát adtunk az utasításokhoz.

Lásd az eredetitLásd a fordítást
vasárnap, 18. augusztus 2024
péntek, 21. június 2024
Skvělý recept!

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close