
A salmorejo (olvasd salmorecho) egy finom és frissítő paradicsompüré, amelyet minőségi borecettel és nyers fokhagymával ízesítenek. A salmorejo Córdobából származik, ahol a szegény emberek ezt a hűsítő ételt használták a hőség és az éhség ellen (ha igazán szegények voltak, akkor a tojást és a jamónt nélkülözniük kellett). Nincs is kellemesebb, mint egy forró nap után leülni Cordoba egyik teraszán a narancsfák alatt, és egy pohár száraz fehérborral és egy tál salmorejóval felfrissülni. A salmorejóban az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészíthető itt nálunk is, általánosan elérhető alapanyagokból, és hogy az íze még akkor is elfogadható, ha néhány olyan elhalt paradicsomot használunk, amelyekkel a szupermarketek előszeretettel lepik el a piacunkat. Meglátja majd, hogy hamarosan nem fogja tudni nélkülözni a fűszeres paradicsom és az ecet zseniális kombinációját, a jamón erős ízét, a főtt tojást és a bársonyos olívaolajat.
Recept: Salmorejo - hideg paradicsomkrém
Összetevők:
- 1 kg érett paradicsom (az érett paradicsom nálunk igazi probléma, de ne hagyja, hogy a rossz paradicsom elriassza a salmorejo elkészítésétől).
- 200 g egynapos fehér kenyér
- 250 ml extra szűz olívaolaj
- só és bors
- fokhagymagerezd
- 2 főtt tojás
- 150 g jamón (ibérico vagy serrano)
- (2 evőkanál borecet - ideális esetben "de Jerez")
Elkészítés:
Hámozza meg a fokhagymagerezdeket. A paradicsomot mossa meg, forró vízzel forrázza le, és hámozza meg. Vágja félbe a paradicsomokat, és távolítsa el a kemény részeket, ahol a szárhoz kapcsolódnak. A kenyeret vágja kisebb kockákra. A tojás és a jamón kivételével tegye az összes hozzávalót egy elég nagy turmixgépbe vagy műanyag edénybe, ha merülőmixert használ. Addig turmixolja, amíg a hozzávalók bársonyos, homogén masszát alkotnak (ha nincs nagy teljesítményű turmixgépe, először olaj nélkül készítsen finom krémet, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adja hozzá az olajat). Tegye a hűtőszekrénybe legalább egy-két órára, hogy kihűljön.
Megjegyzés: Ha ecetet ad hozzá, akkor azt az összes hozzávalóval együtt az elején tegye bele. Az ecet kérdése a salmorejo-ban meglehetősen összetett és számos vitát okoz. Az autentikus ószövetségi salmorejo valóban ecetmentes, mégis gyakran adnak ecetet a salmorejóhoz, még a legjobb éttermekben is.
Közben főzzön keményre két tojást, és vágja őket egy centiméter átmérőjű kockákra. Készítsen kis kockákra vágott jamónt is.
Öntse a kihűlt salmorejo-t kisebb tálkákba, és díszítse tojáskockákkal, jamónnal és egy vékony csík olívaolajjal.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!