Salmorejo - recept a népszerű tapashoz

A salmorejo (olvasd salmorecho) egy finom és frissítő paradicsompüré, amelyet minőségi borecettel és nyers fokhagymával ízesítenek. A salmorejo Córdobából származik, ahol a szegény emberek ezt a hűsítő ételt használták a hőség és az éhség ellen (ha igazán szegények voltak, akkor a tojást és a jamónt nélkülözniük kellett). Nincs is kellemesebb, mint egy forró nap után leülni Cordoba egyik teraszán a narancsfák alatt, és egy pohár száraz fehérborral és egy tál salmorejóval felfrissülni. A salmorejóban az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészíthető itt nálunk is, általánosan elérhető alapanyagokból, és hogy az íze még akkor is elfogadható, ha néhány olyan elhalt paradicsomot használunk, amelyekkel a szupermarketek előszeretettel lepik el a piacunkat. Meglátja majd, hogy hamarosan nem fogja tudni nélkülözni a fűszeres paradicsom és az ecet zseniális kombinációját, a jamón erős ízét, a főtt tojást és a bársonyos olívaolajat.

péntek, 26. július 2024
Sziasztok, régebben nyers tojást adtak a salmorejához, felvertek olajjal, mint a majonézkészítésnél, kevert paradicsommal, később pékáruval is. Harminc évvel ezelőtt, amikor Córdobában éltem, így készült. Ezután higiéniai okokból kemény tojást kezdtek hozzáadni a keverékhez. Ecet nélkül készítettük.
Lásd az eredetitLásd a fordítást

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close