
Ez a recept egy hagyományos katalán recept a Montserrat területéről. A sűrű, ízletes mártásban puhára főzött csirkedarabok jótékonyan hatnak a szervezetre. A csirke itt a lehető legjobb fényében mutatkozik meg - a jamónnal együtt hihetetlenül intenzív ízt ad a mártásnak, amelyben lassan főzik, ugyanakkor puha és szaftos hússal lep meg. Ha szereti a tisztességes, lassan főzött ételeket, amelyek egy egész hosszú, fagyos délutánt is kitölthetnek, akkor ezt a receptet biztosan imádni fogja.
Recept: Csirke montserrati módra (gallina en pepitoria a la Montserrat)
Elkészítés:
10 min.
Főzés:
90 min.
Total time:
100 min.
Servings:
4
Összetevők:
- fél csirke kisebb darabokra vágva (kb. 1,2 kg)
- 100 g kockákra vágott jamón
- 50 g disznózsír
- 1 apróra vágott hagyma
- csipetnyi sáfrány
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 pohár száraz fehérbor
- húsleves (csirke vagy csirke)
- 1 szál kakukkfű
- 2 evőkanál sima liszt
- 2 tojássárgája 2 főtt tojásból
- só, bors, 1 szegfűszeg, csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
- A tyúkot hideg víz alatt mossa meg, és jól szárítsa meg. Olvassza fel a disznózsírt közepes lángon egy elég nagy, mély lábasban, és süsse benne a csirkedarabokat minden oldalról aranyszínűre.
- Adja hozzá a hagymát és a kockára vágott jamónt. Amint a hagyma kissé elkezdi megváltoztatni a színét, adja hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet. Jól keverje össze, és szórja meg 2 evőkanál liszttel. Keverje össze újra, és öntse hozzá a bort. Folyamatosan kevergetve majdnem forrásig hevítse a bort, és öntsön hozzá annyi alaplevet, hogy az összes csirkedarabot ellepje. Adjon hozzá sót, borsot, szegfűszeget, egy kevés reszelt szerecsendiót és sáfrányt.
- Fedő nélkül, közepes vagy alacsony lángon főzze, amíg a csirke megpuhul (1,5-2 óra). Ha elfogy a folyadék a fazékból, töltse fel vízzel. Ha a csirke megpuhult, a főtt tojás két sárgájából és két evőkanálnyi, a fazékban lévő léből mozsárban sűrű pasztát formázunk, és belekeverjük a fazékba. A mártásnak szép sűrű állagot kell kapnia. Ha túl híg, növeljük a hőfokot, és csökkentsük.
- Tálalja burgonyapürével.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!