Recept: Tapas - Pimientos de Padrón (spanyol paprika) - Jamon.hu

Mi a pimientos de Padrón

A Pimientos de Padrón (padrón paprika) kis zöldpaprika, amelyet hagyományosan a spanyolországi Galíciában termesztenek. Fő szezonjuk májustól októberig tart, de Spanyolországban egész évben lehet kapni. Egészben, forró serpenyőben rövid ideig készítik, és forrón tálalják, a száruk pedig természetes tartóként szolgál a falat számára.

pimientos de padron - padrónske papričky

Mi a különbség a pimientos de Padrón és a pimientos de Herbón között? 

A pimientos de Padrón, vagy padrón paprika a közös neve ennek a paprikafajtának. Padrón egy galíciai terület, ahová az újvilági misszionáriusok eredetileg Mexikóból hozták őket ajándékba szerzetestársaiknak a 16. században. Herbón egy város ezen a területen, amely hivatalosan védett eredetű. Így míg a pimientos de Padrón paprikát Spanyolország és Marokkó számos részén termesztik, az oltalom alatt álló eredetű paprikát csak Galíciában, Padrón területén termesztik, és pimientos de Herbón néven ismert.

A pimientos de Padrón csípős?

A túlnyomó többségben nem, ugyanakkor szinte minden adagban van legalább egy paprika, ami pokolian éget. Az is igaz, hogy az érettebb, enyhén pirosra színeződő paprikák csípősebbek.

Mire kell figyelni a paprika kiválasztásakor?

A paprikának élénkzöldnek kell lennie, friss fényűnek és barna foltok nélkül.

Mivel lehet helyettesíteni a pimientos de Padrónt?

Dél-Spanyolországban számos ételhez sült friss zöldpaprikát adnak. Mivel ezek kicsit vastagabbak és keményebbek, mint a kis Padrón paprikák, próbáljunk minél kisebbeket használni, és egy-két perccel tovább sütni őket.

španělské smažené papriky
Kép: A padrón paprika helyettesíthető fiatal zöldpaprikával.

Mire kell figyelni az elkészítés során?

Ez a tapa az egyik legegyszerűbb, és ha betartja a receptet, nem hibázhat. A paprika annyira zsenge, hogy nem kell aggódni a túl rövid elkészítési idő miatt. Frissen is fogyaszthatóak, és a trükk tulajdonképpen abban rejlik, hogy a friss, ropogós húst a hirtelen sült héjjal és a tengeri sóval kombináljuk. A paprikát célszerű tökéletesen megszárítani, különben háborús övezet lesz a tűzhelyen. Így is sisteregni fognak, de egy kicsit kevésbé.

smažení pimientos de padrón
Kép: Sütés előtt tökéletesen szárítsa meg a paprikát, különben fröcsögni fog

hétfő, 10. március 2025
Tökéletes recept, nem tévedhet. A paprika ma már általánosan kapható hazánkban. ajánlom.
Lásd az eredetitLásd a fordítást
hétfő, 13. november 2023
Ezzel tényleg nincs semmi baj :-D
Lásd az eredetitLásd a fordítást

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close