Csont nélküli jamón ibérico cebo de campo
A csont nélküli combok alkalmasak állvány nélkül történő szeletelésre, a megrendelés szerinti súlyúak, legalább 30 hónapos érlelési idővel rendelkeznek, és szabad tartású fekete ibériai sertésből származnak. Összetevők: sertéshús, só. Egyedüli vállalat vagyunk a piacon, amely kizárólag vegyi tartósítószerek és színezékek nélküli jamónt kínál.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.
RÉSZLETES TERMÉKLEÍRÁS
A Jamón ibérico cebo de campo Simón Martín a Simón Martín családi vállalkozás több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező jamónja. A jamón a híres salamancai jamón régió Guijuelo falujából származó, tölgyligetekben nevelt, szabadon tartott ibériai sertésekből származik. A szabad tartás az, ami megkülönbözteti ezt a jamónt a jamón de cebótól, amely nem rendelkezik a de campo jelzéssel. A sertések egész életük során aktívak, részben saját maguk által talált táplálékkal, részben pedig bio-takarmánnyal táplálkoznak. A sertések mozgása a zsírt az izomszövetbe juttatja, és a jamón így nyeri el a fehér zsírszálak jellegzetes szövevényét a sovány húsban. A zsír beszivárgása tehát sokkal intenzívebb, mint a hagyományos "jamón ibérico de cebo" esetében, továbbá a zsír, akárcsak a magasabb minőségű "bellota" zsírja, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakból áll, alacsony olvadáspontú, és tulajdonságait tekintve jobban hasonlít az olívaolajhoz, mint a hagyományos sertészsírhoz. A jamón szeleteléskor élénk rubinvörös színű, alacsony sótartalommal és intenzív aromával rendelkezik.
A Jamón ibérico cebo de campo minősége a sertés életformájának köszönhetően, és a zsírtartalom intenzitása miatt a jamón ibérico de bellota minőségéhez nagyon hasonló, bár feleannyiba kerül. Ezért valószínűleg ez a termék a legjobb minőség/ár arányú termék a kínálatunkban.
A frissen kicsontozott comb ideális a tárcsás szeletelőgépek számára. A késsel történő szeleteléshez javasoljuk, hogy vásároljon egy csontozott sonkához alkalmas állványt. A tényleges súly 5%-kal kisebb vagy nagyobb lehet a megrendelt súlynál.
Mint minden termékünk, ez is egy teljesen természetes, friss levegőn érlelt termék, vegyi adalékanyagok használata nélkül. A természetes szárításnak köszönhetően természetes secaderben érlelődik, légkondicionált kamrákban történő gyorsítás nélkül. Csak húst, sót és időt tartalmaz.
Jamón típusa
A Jamón ibérico a fekete ibériai sertésből származik, ami világszerte egyedülálló, és a Jamón ibérico más pácolt sonkákkal összehasonlíthatatlan, egyedi termékké teszi. A jamón serranóval (de például a prosciutta di Parma vagy a San Daniele sonkával is) ellentétben a jamón ibérico íze intenzívebb és tartósabb, magasabb az egészséges, telítetlen zsírok aránya, és az izomközi zsírnak köszönhetően utánozhatatlan textúrájú.
Az ibériai sonkák hivatalos osztályozásában ez a jamón zöld címkével van ellátva (a többi fokozat fehér, piros és fekete címkével van ellátva). A sertés lehet 50%-os, 75%-os vagy 100%-os ibériai sertés. Itt többet megtudhat az ibériai jamónok felosztásáról.
A jamón ibérico cebo de campo esetében az állatokat természetes növényekkel és biotakarmánnyal etetik. A sertéseket szabadon tartják.
Minden kicsontozott darabunk mindig a combból (jamón) készül. Ennek két fő oka van. Először is, a csontozás sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Másodszor, az így kapott termék nagyobb, kompaktabb és alacsonyabb a zsírtartalma, ezért sokkal jobban szeletelhető szeletelőgépekkel. A csontozás után a combból három darabot kapunk. Kettő viszonylag nagy, egy pedig kisebb, a sertés hátsó lábszárának anatómiai formája miatt. Beszállítóink megrendelésre egész sonkákat csontoznak ki. Így rendszeresen megkapjuk mindhárom változatot, és a teljes súlyportfóliót le tudjuk fedni. "Kicsontozottjaink" természetes formájúak, és semmilyen módon nem változtatjuk meg őket (préselés, több darab összekapcsolása stb.), ezért a lehető legjobb minőséget tartják meg. A húsba történő bármilyen mechanikai beavatkozás felesleges oxidációhoz és ízvesztéshez vezet. A tömörített tömbben vagy akár már fóliával vágott szárított sonka csupán az eredeti darab gasztronómiai tükörképe.
TÍPUS | Ibérico |
FORMA | Vsont nélküli darab |
ÉRÉS IDEJE | 30 hónap |
TÁPLÁLÉK | Tölgyligetekben (Dehesa) szabadon gyűjtött makk és fűszernövények |
GYÁRTÓ | Simón Martín |
TÁROLÁS | Száraz és hűvös helyen |
CSOMAGOLÁS | A sonkát vákuumcsomagolják fóliába, majd egy textilzsákba (ún. fundy) helyezik, és egy papírdobozban szállítják, amelyet a szállító cég címkéjével látnak el. |
Sertéshús, tengeri só.
- Nitrit- és nitrátmentes (E250 és E252 nélkül)
- Gluténmentes
- Laktózmentes
- Csökkentett sótartalmú*
* Más szárított húskészítményekkel összehasonlítva.
Energia | 1760 kJ (423 kcal) |
Zsírok | 31 g |
- ebből telített zsírsavak | 12 g |
Szénhidrátok | 0,9 g |
- ebből cukrok | 0,7 g |
Fehérjék | 35 g |
Só | 3,8 g |
A vákuumcsomagolt csont nélküli darab 3 és 25 Celsius-fok között bárhol tárolható. A vákuumnak azonban természetesen 100%-osnak, azaz tökéletesen összepréseltnek kell lennie. Ha a vákuum megszakad, a szárított húst azonnal ki kell venni a csomagolásból. A vákuumot ezért rendszeresen ellenőrizni kell, mivel előfordulhat, hogy egy apró repedés hosszú idő után elkezdi beszívni a levegőt, ami a hús fokozatos megromlásához vezethet a "gőzölgés" miatt. Továbbá a kicsontozott darabot nem szabad közvetlen napfényben hagyni. Ideális esetben éléskamrában vagy hűtőszekrényben kell tárolni. Nem szabad azonban fagyasztóban tárolni, mert a fagyasztott maradék víz felszakítaná az izomrostok szerkezetét. A jamónt általában szobahőmérsékleten fogyasztják, ezért a hűtött helyen tárolt jamónt tálalás előtt egy ideig hagyni kell "pihenni". A legjobb, ha ezt szeletelés előtt teszi, hogy a szeletek ne száradjanak ki feleslegesen.
Szeletelés után a legjobb, ha a csont nélküli darabot friss fóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, és a hűtőben tároljuk. Ha sokáig nem vágja fel, rendszeresen ellenőrizze, hogy a darab nem penészedett-e meg. "A csontozottakat" frissen tárolhatjuk a hűtőszekrényen kívüli is - de itt is vigyázni kell, nehogy túlságosan kiszáradjon. A jól becsomagolt jamón-darabok szeletelés után akár több hónapig is "újszerűek" maradnak.
A szeletelési módszerekről, a nagyobb darabok köztes tárolási lehetőségeiről további információkat és fényképeket talál a csont nélküli jamónról szóló cikkben.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.