Simón Martín
A szárított sonkát gyártó Simón Martín a Jamón ibérico egyik leghagyományosabb spanyolországi gyártója. A secaderót (sonkaszárító üzemet) 1907-ben alapította a jelenlegi tulajdonos dédapja a salamancai Guijuelo településen, hogy a gazdaságában tartott ibériai sertésekből származó sonkákat szárítsa. Négy generáció alatt a vállalat növekedett, de nem felejtette el, hogy a legfontosabb a minőségi termék. Ezért van kiterjedt dehesájuk (tölgyligetek), ahol még mindig saját ibériai sertéseik kóborolnak. A sonka optimális szárítását a secadero magas fekvése (1100 m tengerszint feletti magasság) és a két hegyvonulat (Sierra de Gredos és Béjar) közötti elhelyezkedés által befolyásolt kedvező éghajlat biztosítja. A Simón Martín büszke arra, hogy a sonkakészítés és -tartósítás művészete generációról generációra száll, és a sonkakészítés során hűek maradnak az 1907-es eredeti "recepthez", azaz kizárólag minőségi hús és só, egyéb kémiai adalékanyagok nélkül.
A cég jelenlegi tulajdonosát Simón Martínnak hívják, és ő mindenféleképpen hegyi ember. Ideje nagy részét a tölgyfaligetekben tölti, ahol a makktermés legfrissebb részletei iránt érdeklődik. Amikor éppen nem a sonkáiról beszél (amelyekről állítólag álmodik), akkor kedvesen mesél családja történetéről, amely még a spanyol polgárháború idején sem hagyta el a mesterségét.
A Simón Martín nemzetközi díjakat nyert ibériai sonkáinak minőségéért és ízéért. A frankfurti IFFA Nemzetközi Hústermékvásáron többször nyert aranyérmet. Sonkái azonban mindenekelőtt Spanyolországban népszerűek, ahol a Dehesa Maladua és a Joselito sonkái mellett az első helyeken szerepelnek.
