Szett jamón ibérico - paleta bellota
20-28 hónapos érési idejű mellső láb fekete ibériai sertésből, amely a montanera időszakban kizárólag makkokkal táplálkozik szabadtartásban. Összetevők: sertéshús, só. Egyedüli vállalat vagyunk a piacon, amely kizárólag vegyi tartósítószerek és színezékek nélküli jamónt kínál.
A készlet tartalmaz egy speciális állványt és egy kést a jamón szeleteléséhez.
Piros címke. Itt tudhat meg többet a jamón ibérico felosztásáról.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.
RÉSZLETES TERMÉKLEÍRÁS
A paleta ibérica bellota egy sötét ibériai sertés mellső lába, amely makkal táplálkozik szabadtartásban. A szárított sonkák világában a jamón ibérico bellota az abszolút csúcsot képviseli, amelyet semmilyen más termék nem tud felülmúlni.
Ez a paleta ibériai sertésekből származik, amelyeket Simón Martín családi gazdaságában, a Salamanca régióban található Guijuelo városában nevelnek. A paleta cebóval ellentétben ezek a sertések a montanera szezonban (novembertől februárig) tölgyligetekben élnek, és kizárólag makkokkal, fűszernövényekkel és gyökerekkel táplálkoznak. A főként makkon alapuló étrend és a sok testmozgás kedvezően hat a sonka végső ízére. A hús enyhe diós ízt kap, a zsírt pedig az egyszeresen telítetlen (egészséges) zsírsavak magasabb tartalma jellemzi, így állagában inkább hasonlít az olívaolajra, mint a tipikus sertészsírra. A hófehér zsír beszivárgása a húsba hihetetlen szaftosságot kölcsönöz minden egyes szeletnek (bővebben jamón kóstolásról szóló cikkünkben). A paleta hosszan tartó (20-28 hónapos, szemben a szokásos 16 hónapossal) szárítása garantálja a hosszan tartó "a curado" ízt, intenzív aromát és mély rubin színt szeleteléskor. Mivel ez egy olyan termék, amelyre Simón Martín nagyon büszke, minden egyes darabot, amely elhagyja a secaderót (szárítóhelyiséget), gondosan ellenőriznek. Ez a sonka tökéletes alkalom a jamón ibérico bellota megkóstolására "kis csomagban".
A készlet tartalmaz egy speciális állványt és egy kést a jamón szeleteléséhez.
A Jamón, mint minden termékünk, teljesen természetes, friss levegőn érlelt termék, vegyi adalékanyagok használata nélkül. A természetes szárításnak köszönhetően természetes secaderben, gyorsítás nélküli légkondicionált kamrákban érlelődik. Csak húst, sót és időt tartalmaz.
Jamón típusa
A Jamón ibérico a fekete ibériai sertésből származik, ami világszerte egyedülálló, és a Jamón ibérico más szárított sonkákkal összehasonlíthatatlan, egyedi termékké teszi. A jamón serranóval (de például a prosciutta di Parma vagy a San Daniele sonkával is) ellentétben a jamón ibérico íze intenzívebb és tartósabb, magasabb az egészséges, telítetlen zsírok aránya, és az izomközi zsírnak köszönhetően utánozhatatlan textúrájú.
Az ibériai sonkák hivatalos osztályozásában ez a jamón piros címkével van ellátva (a többi fokozat fehér, zöld és fekete címkével van ellátva). A sertés lehet 50%-os, 75%-os vagy 100%-os ibériai sertés. Az ibériai jamónok osztályozásáról bővebben itt olvashat.
A Jamón ibérico bellota (a bellota spanyolul makkot jelent) a legjobb minőségű és egyben a legdrágább pácolt sonka nemcsak Spanyolországban, hanem az egész világon. Az exkluzív "de bellota" minősítés eléréséhez az ibériai sertést szeptember és március között kizárólag makkokkal és fűszernövényekkel kell etetni egy ún. dehesa elnevezésű, szabadon tartott tölgyligetben (egy ligetet akkor neveznek dehesa-nak, ha hektáronként legalább 10 fával rendelkezik). A montanera megkezdése előtt az állat súlyának 92 és 115 kg között kell lennie, és a montanera végére a kizárólag makkból és gyógynövényekből álló étrenddel legalább 46 kg-ot kell gyarapodnia.
A fekete sertés elülső lába, a "paleta ibérica" kisebb arányban tartalmaz húst, és nagyobb arányban csontot, zsírt és bőrt, mint a jamón ibérico hátsó lába. A csont nagyobb aránya miatt a szeletelés egy fokkal nehezebb, mint a hátsó láb esetében.
TÍPUS | Ibérico |
FORMA | Egész láb (lapocka) csonttal |
ÉRÉS IDEJE | 20 hónap |
TÁPLÁLÉK | Tölgyligetekben (Dehesa) szabadon gyűjtött makk és fűszernövények |
GYÁRTÓ | Simón Martín |
TÁROLÁS | Száraz és hűvös helyen |
CSOMAGOLÁS | A sonkát vákuumcsomagolják fóliába, majd textilzsákba (ún. fundy) helyezik, és egy papírdobozban szállítják, amelyet a szállító cég címkéjével látnak el. |
Sertéshús, tengeri só.
- Nitrit- és nitrátmentes (E250 és E252 nélkül)
- Gluténmentes
- Laktózmentes
- Csökkentett sótartalmú*
* Más szárított hústermékekkel összehasonlítva.
Energia | 1909 kJ (460 kcal) |
Zsírok | 38 g |
- ebből telített zsírsavak | 14 g |
Szénhidrátok | 1,0 g |
- ebből cukrok | 0,5 g |
Fehérjék | 29 g |
Só | 4,7 g |
A jamónt a könnyű kezelhetőség és a logisztika érdekében vákuumcsomagolják (nem áll fenn a külső csomagolás zsírosodásának veszélye), valamint az íz és a minőség megőrzése érdekében. Ha a vákuum 100%-os, azaz tökéletesen préselt, a sonka ebben az állapotban eltartható a szavatossági idő végéig. Ha a vákuum megszakad, a sonkát ki kell venni a csomagolásból. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vákuum állapotát; időnként egy apró repedés hosszú idő után elkezdheti beszívni a levegőt. Ez aztán érési penész kialakulását eredményezi a jamónon. Fogyasztás előtt javasoljuk, hogy a sonkát körülbelül 24 órával korábban vegyük ki a csomagolásból, amikor a környezeti körülmények között a bőrnek van ideje újra megkeményedni és erős aromát kifejleszteni. További fontos információkért kérjük, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseinket.
Megrendelésével együtt részletes szeletelési útmutatót kap papíralapon. Itt találja az útmutatót a paleta szeletelésére elektronikus formában.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.