Szett 100% jamón ibérico - paleta bellota 100% (pata negra)
24-28 hónapos elülső lábs (paleta) 100% fekete ibériai sertésből, amely kizárólag makkal táplálkozik a montanera időszakban szabadtartásban - az ún. Pata Negra. Összetevők: sertéshús, só. Egyedüli vállalat vagyunk a piacon, amely kizárólag vegyi tartósítószerek és színezékek nélküli jamónt kínál.
A szett a jamón mellett egy speciális állványt és egy Ön által választott kést is tartalmaz.
Fekete címke. Itt többet megtudhat a jamón ibérico felosztásáról.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.
A Jamón 100% ibérico - paleta bellota (pata negra) a szabad tartásban makkal táplálkozó, sötét ibériai sertés mellső lába. A szárított sonkák világában a jamón ibérico bellota az abszolút csúcsot jelenti, amelyet semmilyen más termék nem tud felülmúlni. A paleta 100%-ban ibériai sertésből származik, ezért a lehető legmagasabb fekete címkével büszkélkedhet. (többet itt a jamón ibérico minőségi szintjei és az egyes címkék jelentése).
Simón Martín eme csúcsterméke ibériai sertésekből származik, amelyeket Simón Martín családi gazdaságában, a Salamanca régióban található Guijuelo városában nevelnek. A paleta de cebótól eltérően ezek a sertések a montanera időszakában (novembertől februárig) a tölgyligetekben élnek, és kizárólag makkokkal, fűszernövényekkel és gyökerekkel táplálkoznak. A paleta ibérico bellota-tól eltérően 100%-ban ibériai sertésből származik, ami a hús sötétebb rubin színében, a telítetlen zsírsavak magasabb arányában és még intenzívebb és tartósabb ízében nyilvánul meg. A 100%-os jamón ibérico az egyetlen, amely a 2014 óta hatályos jogszabályok értelmében a PATA NEGRA (fekete láb - innen a fekete címke) ikonikus kifejezéssel jelölhető.
A paleta hosszan tartó szárítása (20 és 28 hónap között, szemben a szokásos 16 hónappal) garantálja a hosszan tartó "a curado" ízt, intenzív aromát és mély rubin színt a szeleteléskor. Ez a sonka ideális lehetőség a 100%-os jamón ibérico bellota kóstolására "kis csomagban".
Ez a jamón, mint minden termékünk, teljesen természetes, friss levegőn érlelt termék, vegyi adalékanyagok használata nélkül. A természetes szárításnak köszönhetően természetes secaderben érlelődik, légkondicionált kamrákban történő gyorsítás nélkül. Csak húst, sót és időt tartalmaz.
Jamón típusa
A Jamón ibérico a fekete ibériai sertésből származik, ami világszerte egyedülálló, és a Jamón ibérico más szárított sonkákkal összehasonlíthatatlan, egyedi termékké teszi. A jamón serranóval (de például a prosciutta di Parma vagy a San Daniele sonkával is) ellentétben a jamón ibérico íze intenzívebb és tartósabb, magasabb az egészséges, telítetlen zsírok aránya, és az izomközi zsírnak köszönhetően utánozhatatlan textúrájú.
Az ibériai sonkák hivatalos osztályozásában ez a jamón fekete címkét visel (a többi minőségi fokozat fehér, zöld és piros címkét visel). A sertés csak 100%-ban ibériai lehet. Az ibériai jamónok osztályozásáról bővebben itt.
A Jamón ibérico de bellota (a bellota spanyolul makkot jelent) a legjobb minőségű és legdrágább szárított sonka nemcsak Spanyolországban, hanem az egész világon. Az exkluzív "de bellota" címke elnyeréséhez az ibériai sertést a szeptember és március közötti montanera időszakban kizárólag makkokkal és fűszernövényekkel kell etetni egy szabadon tartott tölgyerdőben, az ún. dehesa-ban (dehesa-nak nevezik azt a ligetet, ahol hektáronként legalább 10 fa található). A montanera megkezdése előtt az állat súlyának 92 és 115 kg között kell lennie, és a montanera végére legalább 46 kg-ot kell gyarapodnia a kizárólag makkból és gyógynövényekből álló táplálékból. 100% ibérico azt jelenti, hogy a jamón olyan sertésből származik, amelynek mindkét szülője 100%-ban ibériai sertés. Az új törvény értelmében ez a kategória az egyetlen, amelyre a termelők használhatják a népszerű pata negra (fekete comb) megnevezést.
A fekete sertés elülső lábszára, a "paleta ibérica" kisebb arányban tartalmaz húst, és nagyobb arányban csontot, zsírt és bőrt, mint a jamón ibérico hátsó lábszára. A csont nagyobb aránya miatt a szeletelés egy fokkal nehezebb, mint a hátsó comb esetében.
TÍPUS | Ibérico |
FORMA | Egész lábszár (lapocka) csonttal |
ÉRÉS IDEJE | 24 hónap |
TÁPLÁLÉK | Szabadon gyűjtött makk és fűszernövények a tölgyligetben (ún. Dehesa) |
GYÁRTÓ | Simón Martín |
TÁROLÁS | Száraz és hűvös helyen |
CSOMAGOLÁS | A sonkát vákuumcsomagolják fóliába, majd textilzsákba (úgynevezett fundy) helyezik, és egy papírdobozban szállítják, amelyet a szállító cég címkéjével látnak el. |
Sertéshús, tengeri só.
- Nitrit- és nitrátmentes (E250 és E252 nélkül)
- Gluténmentes
- Laktózmentes
- Csökkentett sótartalmú*
* Más szárított húskészítményekkel összehasonlítva.
Energia | 1909 kJ (460 kcal) |
Zsírok | 38 g |
- ebből telített zsírsavak | 14 g |
Szénhidrátok | 1,0 g |
- ebből cukrok | 0,5 g |
Fehérjék | 29 g |
Só | 4,7 g |
A jamónt a könnyű kezelhetőség és a logisztika érdekében vákuumcsomagolják (nem áll fenn a külső csomagolás zsírosodásának veszélye), valamint az íz és a minőség megőrzése érdekében. Ha a vákuum 100%-os, azaz tökéletesen préselt, a sonka ebben az állapotban eltartható a szavatossági idő végéig. Ha a vákuum sérült, a sonkát ki kell venni a csomagolásból. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vákuum állapotát; időnként egy apró repedés hosszú idő után elkezdheti beszívni a levegőt. Ez aztán érési penész kialakulását eredményezi a jamónon. Fogyasztás előtt javasoljuk, hogy a sonkát körülbelül 24 órával korábban vegyük ki a csomagolásból, amikor a környezeti körülmények között a bőrnek van ideje újra megkeményedni és erős aromát kifejleszteni. További fontos információkért kérjük, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseinket.
A megrendeléssel együtt részletes szeletelési útmutatót biztosítunk Önnek papíralapon. Elektronikus formában, ugyanezt megtalálja itt: útmutató a paleta szeleteléséhez.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.