Jamón 100% ibérico bellota (pata negra)
Egyedülálló 8 kg-os jamón bellota 100% ibériai fajtából származó, legalább 36 hónapig érlelt fekete ibériai sertésből (100% fajta), amely a montanera alatt kizárólag makkal táplálkozik szabadtartásban. Az úgynevezett "pata negra". Összetevők: sertéshús, só. Egyedüli vállalat vagyunk a piacon, amely kizárólag vegyi tartósítószerek és színezőanyagok nélküli jamónt kínál.
Fekete címke. Itt többet megtudhat a jamón ibérico felosztásáról.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.
A 100% ibérico bellota jamón (pata negra) a Simón Martín büszkesége, amely egy több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező családi vállalkozás. A jamón ibériai sertésekből származik, amelyek a híres Salamaca jamón régió Guijuelo falujának dehesa (tölgyerdő) dűlőjéből származnak. A montanera időszakában (novembertől februárig) ezek a sertések szabadon kóborolnak a hatalmas erdős területen, ahol főként makkokkal táplálkoznak. Az állandó mozgás és a makktáp kombinációja adja e sertések húsának jellegzetes dióízét. A jamón szaftosságát az biztosítja, hogy a hófehér zsír közvetlenül a húsba szivárog, ami az ibériai sertésfajtára jellemző márványosságot eredményez. Ezenkívül a zsír főként telítetlen zsírsavakból áll, alacsony az olvadáspontja, és tulajdonságait tekintve jobban hasonlít az olívaolajhoz, mint a hagyományos sertészsírhoz. A Jamón élénk rubinvörös színű, alacsony sótartalommal és intenzív aromával rendelkezik.
Többször nyert már aranyérmet a minőség és az ízek terén az IFFA-n - a legfontosabb frankfurti húsipari termékvásáron. Más nemzetközi díjak mellett különösen nagyra értékelik Spanyolországban, ahol rendszeresen a Dehesa Maladua vagy a Joselito sonkái mellett szerepel az ibériai sonkák értékelésében.
Ez a jamón, mint minden termékünk, teljesen természetes, friss levegőn érlelt termék, vegyi adalékanyagok használata nélkül. A természetes szárítási folyamatnak köszönhetően természetes secaderben érlelődik, légkondicionált kamrákban történő gyorsítás nélkül. Csak húst, sót és időt tartalmaz.
Jamón típusa
A Jamón ibérico a fekete ibériai sertésből származik, ami világszerte egyedülálló, és a Jamón ibérico más szárított sonkákkal összehasonlíthatatlan, egyedi termékké teszi. A jamón serranóval (de például a prosciutta di Parma vagy a San Daniele sonkával is) ellentétben a jamón ibérico íze intenzívebb és tartósabb, magasabb az egészséges, telítetlen zsírok aránya, és az izomközi zsírnak köszönhetően utánozhatatlan textúrájú.
Az ibériai sonkák hivatalos osztályozásában ez a jamón fekete címkét visel (a többi fokozat fehér, zöld és piros címkét visel). A sertés lehet 50%, 75% vagy 100% ibériai. Itt többet megtudhat a jamón ibérico felosztásáról.
A Jamón ibérico de bellota (a bellota spanyolul makkot jelent) a legjobb minőségű és legdrágább szárított sonka nemcsak Spanyolországban, hanem az egész világon. Az exkluzív "de bellota" címke elnyeréséhez az ibériai sertést a szeptember és március közötti montanera időszakban kizárólag makkokkal és fűszernövényekkel kell etetni egy dehesa nevű tölgyligetben, szabadtartásban (egy liget akkor nevezhető dehesa-nak, ha hektáronként legalább 10 fával rendelkezik). A montanera megkezdése előtt az állat súlyának 92 és 115 kg között kell lennie, és a montanera végére legalább 46 kg-ot kell gyarapodnia a kizárólag makkból és gyógynövényekből álló táplálékból. 100% ibérico azt jelenti, hogy a jamón olyan sertésből származik, amelynek mindkét szülője 100%-ban ibériai sertés. Az új törvény értelmében ez a kategória az egyetlen, amelyre a termelők használhatják a népszerű pata negra (fekete láb) megnevezést.
A fekete sertés hátsó lába (comb), a jamón ibérico nagyobb arányban tartalmaz húst, kevesebb csontot, bőrt és zsírt, mint az elülső láb (paleta ibérico), és a csont kisebb aránya miatt könnyebben szeletelhető. A jamónt egészben szállítjuk.
TÍPUS | Ibérico |
FORMA | Egész láb (comb) csonttal |
ÉRÉS IDEJE | 36 hónap |
TÁPLÁLÉK | Tölgyligetekben (Dehesa) szabadon gyűjtött makk és fűszernövények |
GYÁRTÓ | Simón Martín |
TÁROLÁS | Száraz és hűvös helyen |
CSOMAGOLÁS | A sonkát vákuumcsomagolják fóliába, majd egy textilzsákba (ún. fundy) helyezik, és egy papírdobozban szállítják, amelyet a szállító cég címkéjével látnak el. |
Sertéshús, tengeri só.
- Nitrit- és nitrátmentes (E250 és E252 nélkül)
- Gluténmentes
- Laktózmentes
- Csökkentett sótartalmú*
* Más szárított hústermékekkel összehasonlítva.
Energia | 1670 kJ (402 kcal) |
Zsírok | 29 g |
- ebből telített zsírsavak | 10 g |
Szénhidrátok | 0,7 g |
- ebből cukrok | 0,5 g |
Fehérjék | 34 g |
Só | 5 g |
A jamónt a könnyű kezelhetőség és a logisztika érdekében vákuumcsomagolják (nem áll fenn a külső csomagolás zsírosodásának veszélye), valamint az íz és a minőség megőrzése érdekében. Ha a vákuum 100%-os, azaz tökéletesen préselt, a sonka ebben az állapotban eltartható a szavatossági idő végéig. Ha a vákuum megszakad, a sonkát ki kell venni a csomagolásból. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vákuum állapotát; időnként egy apró repedés hosszú idő után elkezdheti beszívni a levegőt. Ez aztán érési penész kialakulását eredményezi a jamónon. Fogyasztás előtt javasoljuk, hogy a sonkát körülbelül 24 órával korábban vegye ki a csomagolásból, amikor a környezeti körülmények között a bőrnek van ideje újra megkeményedni és erős aromát fejleszteni. További fontos információkért kérjük, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseinket.
Megrendelésével együtt részletes szeletelési útmutatót kap papíralapon. Itt találja a jamón szeletelésének részletes útmutatóját elektronikus formában.
KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.