
A csont nélküli jamón tárolása és szeletelése jelentősen eltér a klasszikus csontos jamónétól.
A csont nélküli jamón szeleteléséhez a legjobb az elektromos szeletelőgép. Fontos, hogy a szelet vastagsága állítható legyen. Minél vékonyabb a szelet, annál jobb. Vigyázzunk azonban, a szeletnek egésznek kell maradnia, és nem szabad elszakadnia. Tapasztalataink szerint a szép szeletek 1 mm-es vagy annál kisebb beállításoknál szépek. A csont nélküli jamónt közönséges vágódeszkán is lehet szeletelni. Ezen azonban szinte soha nem fog olyan szép szeleteket kapni, mint egy szeletelőgépen.
Tárolás szeletelés előtt
A vákuumcsomagolt csont nélküli jamónt bárhol tárolhatja 3-25 Celsius-fok között, de a maximális eltarthatóság érdekében hűtőben való tárolást javasoljuk. A jamónt elsősorban szobahőmérsékleten fogyasztják, ezért a hűtőben tárolt jamónt tálalás előtt hagyni kell egy ideig "pihenni". A legjobb, ha ezt szeletelés előtt teszi, hogy a szeletek ne száradjanak ki feleslegesen.
Ha egy nagyobb darab jamónnal rendelkezik, mint amekkorát mondjuk 10 nap alatt el kíván fogyasztani, érdemes a darabot két vagy több kisebb darabra osztani (ez néha szükséges, még a szeletelőgép méretét is figyelembe véve). Ha van vákuumcsomagolója, akkor érdemes újracsomagolni azokat a darabokat, amelyeket nem fog elfogyasztani. Ha nincs vákuumcsomagolója, csomagolja a darabokat, amennyire csak tudja, friss fóliába, és tárolja az utasításoknak megfelelően - szeletelés utáni tárolás.
A kicsontozottt jamón szeletelése
A jamón szeletelése egy szeletelőgéppel gyerekjáték. Beállítja a vastagságot, és már kész is. Mielőtt azonban ezt megtenné, meg kell tisztítania a szeletelni kívánt területet. A kicsontozott jamónt szinte teljesen megtisztítják, kivéve körülbelül fél centiméternyi sárga oxidált zsírt és keményebb bőröket, amelyek fogyasztásra nem alkalmasak. Ezt a részt kell megtisztítani szeletelés előtt. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak azt a részt tisztítsuk meg, amelyet ezután fel fogunk vágni. A felső zsír ugyanis a jamón védelmére szolgál, és megakadályozza, hogy feleslegesen megkeményedjen.
Kép: A csont nélküli jamónt a legjobb géppel vágni. A vágás vastagságát a lehető legkisebbre kell beállítani.
Tárolás szeletelés után
Miután felvágtuk, a legjobb, ha a kicsintozottat friss fóliába csomagoljuk, és a hűtőben tároljuk. Ha sokáig nem vágja fel, rendszeresen ellenőrizze, hogy nem penészedett-e meg a darab. A jól becsomagolt jamón-darabok a felszeletelés után több hónapig "olyanok, mintha újak lennének".