
A pirított barna kenyér házi olívaolajos majonézzel, buggyantott tojással és pirított cabeza szeletekkel mesés kombináció, amitől nemcsak a nyelvünk fog körbejárni, de megtanítjuk a házi majonézre is buggyantott tojással. Fontos, hogy édes és illatos olívaolajat válasszunk, mert az kellemesen ízesíti a majonézt, és a folyós tojássárgájával és a ropogós cabezával együtt kellemes kontrasztokkal teli, gazdag textúrát eredményez.
Recept: Pirított kenyér házi majonézzel, buggyantott tojással és cabezo de lomo-val
Összetevők:
- barna kenyér
- 1 tojássárgája
- 1 tojás
- 1-2 dcl ecet
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 4 szelet cabeza de lomo tartósítószer nélkül
Elkészítés:
Majonéz
A házi majonéz a szakácsok mumusa. Egyrészt félnek a nyers tojástól, másrészt attól, hogy technikailag szinte kivitelezhetetlen, és hacsak nincs dinamit a kezükben, sosem fogják felverni. A valóságban azonban mindkét félelem eltúlzott. Mi már tíz éve készítünk majonézt nyers tojásból, és még soha nem volt semmi baj. És technikailag a majonéz körülbelül olyan bonyolult, mint egy pohár víz. Még Sztálin is el tudta készíteni a nyomorék karjával.
Óvatosan válassza el a sárgáját a fehérjétől, és tegye egy kisebb kerek tálba, amelynek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Szúrja meg a tojást, és egy villával nem túl sietős mozdulatokkal keverje össze. A szakácsok gyakori hibája, hogy azt hiszik, hogy a sárgáját szuperszonikus sebességgel kell villával felveregetniük. A majonéz ugyanolyan jól készül lassú, lomha keveréssel. Adjon hozzá kb. 1-2 cm-es csepp olajat, és lassan keverje bele a sárgájába úgy, hogy a villa hegyével addig bökdösi és forgatja a sárgáját, amíg az teljesen össze nem keveredik az olajjal (ez néhány fordulat után megtörténik). Ezután adjon hozzá még egy cseppet, és ismét keverje bele az egészet az olajba. Folytassa így, amíg a majonéz be nem sűrűsödik annyira, hogy már nem csöpög le a villáról. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Vigyázzon, hogy soha ne adjon hozzá túl sok olajat, mert az olaj elválik a tojássárgájától, és semmilyen habverő nem fogja újra egyesíteni. Végül enyhén sózza meg, és adjon hozzá néhány csepp citromot. Ha van rá lehetőségünk, inkább édesebb, mint erősen kesernyés olívaolajat válasszunk.
Buggyantott tojás
A buggyantott tojás nagy kihívás, de a születendő fia is megbirkózik vele. Készítsen elő egy kerek tálat 1-2 dcl ecettel. Egy kis lábasban forraljon fel kb. 1 liter vizet. Óvatosan törjön fel egy tojást az ecetes tálba. Fontos, hogy ne szakadjon fel a széle vagy a héja. Amint a víz forr, forgassa meg egy fakanállal hogy vízörvényt hozzon létre. Öntse a tojást és az ecetet a vízbe, és amint a víz újra forrni kezd, kapcsolja le a tűzhelyet, és hagyja a tojást 2-3 percig főni. A tojásfehérjének keménynek kell lennie a felszínen.
Cabeza és a finálé
Pirítson meg egy szelet barna kenyeret és egy szelet cabezát a grillen. Kenje meg a kenyeret majonézzel, tegye rá a sózott tojást, és tegye rá a cabeza szeleteket. Nem könnyű megenni, mert a tojás végigfolyik az állán, de ezután semmi mást nem akar majd enni.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!