
Nem könnyű a garnélarákkal. Amit itt egyszerűen garnélaráknak hívnak, annak a spanyol halpiacokon sokféle neve van. Vannak gambák, amelyek kisebb, különböző színű garnélarákok; gambones, amelyek nagyobb testvéreik, rózsaszínűek vagy mélyvörösek; langostinos, amelyek nagyobbak, mint a garnélarákok, de kevésbé kifejezett ízűek, és nyersen szürkés színűek; quisquillas, apró, szinte áttetsző, szinte lila színű garnélarákok; és camarones, apró rákfélék, amelyekből a legendás tortilla de camarónes készül. És ez még nem minden
Ez a meglehetősen egyszerű recept szépen mutatja, hogy a friss tenger gyümölcseit hogyan egészítheti ki az extra szűz olívaolaj. Tényleg nincs jobb aroma annál, mint ami a forró, fokhagymás garnélarákokra öntött extra szűz olívaolajból árad.
Recept: Garnélarák extra szűz olívaolajjal
Összetevők:
- 300 g nagyobb, nyers garnélarák (langostinos) páncéllal
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld (vigyázzunk, ne göndör legyen!)
- 1/2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- szűz olívaolaj a serpenyőbe
- extra szűz olívaolaj a locsoláshoz
- só
Elkészítés:
- Távolítsuk el a garnélarákok a páncélját. Először letépjük, majd a lábak felőli oldalon felnyitjuk a páncélt, és feltárjuk az izmot. Ha a farkán maradt páncél, óvatosan nyomjuk össze, és a hús kiemelkedik. A garnélarák méretétől függően a meghámozott garnélarák hátoldalán lévő bélzetet is el kell távolítani, de az is lehet, hogy nem kell. A nagyobb garnélák esetében a bél a sáros ízével negatívan befolyásolhatja az ízélményt. A legjobb, ha a bélzetet egy fogpiszkálóval távolítjuk el úgy, hogy a hátsó rész közepébe szúrunk, és kihúzzuk. Öblítsük le a garnélarák testét, és papírtörlővel óvatosan szárítsuk meg.
- Forrósítsuk fel a serpenyőt, és csepegtessünk rá néhány csepp olajat. Azonnal beledobjuk a garnélákat, megsózzuk őket, és mérettől függően, de leggyakrabban 30 másodperctől egy percig tartó pirítás után megfordítjuk őket. A megfelelő pillanatot jelzi, amikor a garnélarák már az egyik oldalán megbarnult, de a húsa még füstös és átlátszó a tetején, még nem fehér. Valamivel rövidebb idő alatt a garnélarákokat a másik oldalukon is megpirítjuk, enyhén megsózzuk, és egy lyukacsos merőkanállal, felmelegített tányérra helyezzük.
- Öntsön extra szűz olívaolajat egy tálba. Több fajtát is kipróbálhat, de a LECHÍN és a VIDUEÑA envero ideális, mivel jellegzetes, friss, zöld illatuk elég erős ahhoz, hogy ne vesszen el a garnélarák csípős aromájában. .
- Pirítsa meg az apróra vágott fokhagymát, majd keverje össze egy tálban az extra szűz olívaolajjal és az apróra vágott petrezselyemmel. Öntse a keveréket a garnélarákokra, és tálalja fehér kenyérrel.