
Mi a gambas a la plancha?
A gambas plancha szinte szárazon, forró serpenyőben sütött garnélarák. Ez az egyik legnépszerűbb módja a garnélarák elkészítésének, de a legtöbb esetben helytelenül készítik.
Kép: Langostinos a la plancha - tigris garnélarák a la plancha csak sóval
Mi a la plancha?
A plancha a jól ismert hőkezelési technikáktól eltérő technika. A garnélarákot, húst vagy halat durva sórétegen, száraz, forró serpenyőben sütik meg. A só megpirul, és füstös aromát kölcsönöz az ételnek. Ha halat vagy tenger gyümölcseit vásárol egy spanyol piacon, tisztítás előtt az árus gyakran megkérdezi, hogy sütni vagy a la planchán szeretné-e. A plancha szó egy öntöttvas grillsütőre utal.
Melyik garnélarák a legjobb?
A nagyobb garnélarákok a legjobbak, mivel akkor is szaftosak és ropogósak maradnak, ha egy kicsit tovább sütjük. Használhat kiolvasztott garnélarákot is. Csak az a fontos, hogy a garnélarákok ne legyenek hámozva és ne legyenek megfőzve.
Mire kell vigyázni?
Tartsa a serpenyőt nagyon forrón. A garnélarákokat a lehető leggyorsabban meg akarjuk pirítani anélkül, hogy elveszítenék friss ropogósságukat. Szerencsére a garnélarák sosem válik gumiszerűvé, mint a tintahal, de még mindig sokkal jobb, ha csak rövid ideig sütjük őket.
Recept: Gambas a la plancha - garnélarák serpenyőben
Összetevők:
Kép: garnélarák, durva só, petrezselyem, fokhagyma
- 300 g nagyobb friss vagy felolvasztott garnélarák (nyersen, hámozatlanul)
- 1 gerezd fokhagyma
- zsenge petrezselyemzöld
- evőkanál durva só
- evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Keverje össze az olívaolajat, a finomra vágott petrezselymet és a fokhagymát.
- Forrósítson fel egy vastag aljú serpenyőt szárazon.
- Terítsen rá egy réteg durva sót, amelyen majd megsüti a garnélarákot.
- Rendezze el a garnélarákot egy rétegben a són. Süsse őket körülbelül 2 percig.
Kép: A garnélarákok nem sózzák magukat - az alatta lévő durva sóból nyerik a sót.
Fordítás előtt enyhén kenje meg az olaj, a petrezselyem és a fokhagyma keverékével.
Kép: A garnélarák olaj azonnal elpárolog, de a fokhagyma aromája átjárja a garnélarákot. - Fordítsa meg a garnélarákot, és süsse a másik oldalát ugyanennyi ideig.
- Vegye ki egy tányérra, és ismét kenje meg az olajos-petrezselymes-fokhagymás keverékkel. Tálalja egy szelet citrommal. A váz elrejti az ízek nagy részét, ezért a legjobb, ha a garnélarákot egyenesen a szájában hámozza meg.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!