
Milyen tintahalat válasszunk?
A kis tintahalak a legalkalmasabbak ehhez a recepthez, amelyet a végső fázisban sült burgonyával keverünk össze.
Mire kell vigyázni?
A tintahal elkészítése mindig egy kicsit trükkös. A nagyobb tintahalak viszonylag gyorsan keményednek. A kisebbekkel könnyebb dolgozni, de ügyeljünk arra, hogy nagyon forró legyen a serpenyő (ideális esetben vastag aljú, hogy megtartsa a hőt). A tintahalakat jobb több adagban megsütni, hogy ne engedje ki a vizet.
A recept változatai
Ha nincs apró burgonyája, használhat nagy, hasonló méretű darabokra vágott burgonyát is. Spanyolországban zsenge petrezselymet használnak, de Portugáliában szinte ugyanezt a receptet zöld korianderrel is megkóstolhatjuk.
Recept: Calamares con papas asadas - tintahal sült burgonyával
Összetevők:
- 700 g tisztítatlan kis tintahal ( kalmár)
- 800 g apró egész burgonya (max. 5 cm) - megmosva, hámozatlanul
- Kb. 100 ml extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 4 evőkanál apróra vágott zsenge petrezselyemzöld
- só
Elkészítés:
-
Melegítse fel a sütőt 220 °C-ra. Egy tepsiben keverje össze a burgonyát, a fokhagymát, egy teáskanál sót és 4 evőkanál olívaolajat. Süsse 30 percig. A 30 perc elteltével a burgonyának szépen meg kell barnulnia, és villával megszúrva puhának kell lennie. Ha túl keménynek tűnik, csökkentse a hőfokot 170 °C-ra, és további 10 percig süsse tovább. Vegye ki a burgonyát, ha megsült.
Kép: A burgonyának meg kell barnulnia és puhának kell lennie, amikor megszúrjuk. -
Tisztítsa meg a tintahalat. Válassza el a fejet a testtől, tisztítsa meg a test belsejét, távolítsa el a pigmenthártyát a testről, válassza le a csápokat a fejről, távolítsa el a csőrt. Egy fehér, kivájt, harang alakú test és csápok maradnak. Szárítson meg mindent tökéletesen, igyekezzen a test üregét is megszárítani. További információért olvassa el a tintahal tisztítására vonatkozó utasításokat.
Kép: A további felhasználásra kész, megtisztított tintahalak -
10 perccel azelőtt, hogy a burgonya elkészülne, hevítsen fel a tűzhelyen egy serpenyőt (ideális esetben vastag aljú, hogy megtartsa a hőt) magas hőfokon. Locsoljon rá egy evőkanál olajat. Óvatosan helyezze a tintahalakat a serpenyőre úgy, hogy ne érjenek össze. Sózza meg az egyik oldalát. Hagyja erőteljesen megpirulni anélkül, hogy a tintahalakat bármilyen módon megmozdítaná. Két perc elteltével (a mérettől és a hőmérséklettől függően - kis tintahalak esetében ez az idő rövidebb is lehet) óvatosan ellenőrizze az egyik tintahalat, hogy megbarnult-e az alja (lásd a képet). Fordításkor próbáljon meg tökéletesen alávágni a testnek, hogy a megbarnult réteggel együtt fordítsa meg a tintahalat. Sózza meg a másik oldalát is, és süsse újra ugyanennyi ideig. A kész tintahalat szedje ki egy tányérra.
Kép: A tintahalak összecsavarodnak a serpenyőben, jó, ha időnként egy főzőedénnyel megnyomjuk őket az egyenletes barnulás érdekében. -
Abba az edényben, amelyben a burgonyát sütötte, adja hozzá a kész tintahalat, az apróra vágott petrezselymet és a maradék olívaolajat. Óvatosan, de alaposan keverje össze, és tálalja.
Igen, jó recept
Köszönjük, és örülünk, hogy tetszett a recept!
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!