
Mi az albóndigas (spanyol húsgombócok)?
Az albóndigas darált húsból készült sült gombócok, amelyeket sűrű, általában paradicsomszószban főznek. Ez az egyik legelterjedtebb, általánosan kedvelt tapas.
Mi az albóndigas eredete?
Az albóndigas eredete kétségtelenül arab. Az arab uralom alatt a mai Spanyolország területén működő piacokat leíró irodalmi források tele vannak az illatos szószokban lévő, illatos húsgombócokra vonatkozó utalásokkal. Mivel ez még a paradicsom felfedezése előtt történt, ezek főként hagymás és mandulás mártások voltak, köménnyel, korianderrel vagy más fűszerekkel fűszerezve.
Milyen receptváltozatok vannak?
Ha eltekintünk más receptektől, amelyek hűségesebben követik az eredeti arab receptet, és őrölt mandulát használnak sűrítésre, valamint köményt és sáfrányt ízesítésre, a paradicsomszósznak számos formája létezik. Az alap lehet csak hagyma és fokhagyma, de adhatunk hozzá sárgarépát és zellerszárat is. A szószhoz gyakran adnak borsót vagy zöldbabot is. Bor (száraz fehérbor vagy száraz sherry), babérlevél, kakukkfű vagy oregánó is kerülhet hozzá, vagy sem.
Melyik a legjobb hús?
Paradox módon, arab eredetük ellenére az albóndigas leggyakrabban sertéshúsból készül, amelyet néha félig-meddig marhahússal kombinálnak. Ennek nem az az oka, hogy a darált birkahús vagy bárányhús nem alkalmas a recepthez, hanem az, hogy a hentesboltokban általában nem kapható pontos súlyban (mindig egész lapockát vagy combot kell vásárolni).
Mire kell vigyázni?
Az előkészítés kissé fáradságos, de nem tartalmaz nagyobb buktatókat. Kicsit nehéz lehet az albóndigas keveréket megfelelően sózni, de segítsünk magunkon azzal, hogy a tálban egyenletes, kb. 1 cm magas réteggé lapítjuk a keveréket, és egyenletesen megsózzuk, ahogyan egy szelet húst is megsóznánk. Sütéskor ne hevítsük túl az olajat, hogy ne érződjön a mártásban az égett illat. A gombócok a sütés befejeztével nem feltétlenül kell, hogy átsüljenek, mivel még melegedni fognak a mártásban.
Recept: Albóndigas con tomate - húsgombócok
Összetevők:
A húsgombócokhoz:
- 500 g darált sertéshús (vagy 250 g sertéshús + 250 g marhahús)
- 100 ml tej
- 3 szelet fehér kenyér
- 2 evőkanál apróra vágott jamón ( nem kötelező)
- 3 evőkanál finomra vágott hagyma
- 1 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott zsenge petrezselymet
- 1 felvert tojás
- só
A mártáshoz:
- 1 dcl olívaolaj
- 1 apróra vágott hagyma
- 2 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 1 babérlevél, 2 szál kakukkfű
- 1 pohár száraz fehérbor (vagy száraz sherry)
- 6 darabolt érett friss paradicsom (vagy 400 g konzerv)
- 1 evőkanál minőségi paradicsomsűrítmény
Elkészítés:
- A kenyeret 5 percig áztassa a tejben. Nyomja ki a tejet a kenyérből, és keverje össze a hússal, a jamónnal, a tojással, a hagymával, a fokhagymával, a petrezselyemmel és a sóval (a sózással kapcsolatos tippeket lásd Mire kell vigyázni). Keverje a keveréket a kezével körülbelül 5 percig, hogy minden összetevő egyenletesen összekeveredjen. Formázzon golflabda méretű gombócokat, és rendezze el egy tiszta tányéron.
- Egy serpenyőben, amelybe végül az összes étel és szósz kerül, közepes lángon hevítse fel az olívaolajat, és pirítsa meg minden oldalát. Hagyja pihenni egy tányéron. Ne aggódjon, ha az albóndigas nem sül meg belül, mert a mártásban felmelegszik.
- Ugyanabban a serpenyőben, ugyanabban az olajban pirítsa aranybarnára a hagymát és a fokhagymát. Adja hozzá a bort, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Forralja fel. Adja hozzá a paradicsomot, pépesítse konyhai robotgéppel, sózza meg, és főzze 10 percig. Adja hozzá a gombócokat, és főzze további 10 percig. A mártásnak sűrűnek kell lennie, ha túl vizes, növeljük a hőfokot, és redukáljuk a mártást.
- Leggyakrabban fehér kenyérrel, sült krumplival vagy patatas a lo pobre-vel tálalják.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!