
A szegény ember burgonyájának alapja a konfitálás, a pirítás és a saját levében való sütés hármas kombinációja. A burgonyát a zöldségekkel együtt olaj és lé keverékében főzik, amelyet az összetevők kis lángon, lassú tűzön sütés közben engednek ki, így a végén enyhén megbarnul, mégis csodásan szaftos lesz.
Fontos, hogy közepes lángot és megfelelő méretű, tapadásmentes aljú edényt válasszon. Lényeges, hogy a hőmérséklet és a felület ne legyen túl nagy, mert akkor az összes szaft elpárolog az edényből, és ne legyen túl alacsony, mert akkor a burgonya túl puhára fő, és a nagy mennyiségű folyadékban összetörik.
Recept: Patatas a lo pobre chorizóval (burgonya chorizóval)
Összetevők:
- 500 g burgonya - meghámozva és 1 cm vastag szeletekre vágva
- 1 dcl olívaolaj
- 1 teáskanál borecet (nem kötelező)
- 3 gerezd fokhagyma - meghámozva és apróra vágva
- 1 pirospaprika (kápia) - meghámozva és 1 cm széles csíkokra vágva
- 1 hagyma - durvára vágva
- 3 kis zöldpaprika - 1 cm széles csíkokra vágva
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 100 g chorizo 2 cm-es kockákra vágva
Elkészítés:
-
Egy mélyebb edényben vagy serpenyőben alacsony hőfokon melegítsük fel az olajat.
-
Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát, és állandóan kevergetve pirítsuk 2 percig.
-
Adjuk hozzá a paprikát és a burgonyát (chorizo), sózzuk meg (a chorizo esetében kevésbé), és keverjük össze mindent óvatosan és alaposan. Fedjük le, és főzzük alacsony lángon 20-25 percig. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a hagyma ne égjen meg az alján. 10 perc múlva óvatosan fordítsuk meg az egészet, hogy a burgonya másik oldala is enyhén megbarnuljon. Fűszerezzük és meglocsoljuk ecettel. A burgonyának enyhén meg kell barnulnia, a lehető legkevésbé törve, a zöldségeknek pedig puhának, de egyben kell maradniuk.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!