
Amikor eszembe jut, hogy a 90-es években csak égetett olajban sült kroketten éltünk, csodálkozom, hogy még mindig élünk. Egy nap egy krokett- és chips- árus karaván állt meg az iskolánk és a buszmegálló között, és látva a hatalmas forgalmat, soha többé nem ment el. Az égett olaj bűze az egész iskolát transzba ejtette, és még a legszegényebb tanulók is elköltötték szüleik utolsó megtakarított pénzét egy adag krokettre, amelyet műanyag pohárban tartármártással kínáltak.
Ennek eredményeképpen különösen bensőséges és érzelmes kapcsolatunk van a krokettekkel. Ezért örömmel fedeztük fel, hogy a spanyolok a krokettet az egyik legfinomabb ételüknek tartják. Nem kivétel, ha egy jó étteremben a menüben külön főételként találjuk a krokettet. Ezek azonban nem a mi klasszikus fagyasztott femilyfrost krokettjeink, hanem finom béchamel krokettek jamónnal, néha fokhagymás majonézzel tálalva, de gyakrabban csak úgy magában. Kívülről vékony, ropogós héjuk van, amely elrejti a krémes béchamel tölteléket.
Elég munkaigényes, de próbálja ki, tetszeni fog :-)
Kép: Spanyolországban a béchamel krokettek gyakran főételnek számítanak.
Recept: Krokett jamónnal
Összetevők:
- 50 g finomliszt
- 1/2 liter tej
- 50g vaj
- 150g apróra vágott jamón serrano
- egy csipet szerecsendió
- 20 g finomliszt
- 1 tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- 200 g olívaolaj
Elkészítés:
Olvassza fel a vajat egy mély serpenyőben, alacsony lángon. Adja hozzá az apróra vágott jamónt és hagyja, hogy rövid ideig melegedjen a vajban. Adja hozzá a lisztet, és keverjen mindent alaposan össze, hagyja, hogy a liszt egy kicsit megpiruljon, hogy elveszítse lisztes ízét. Apránként adagolja hozzá a meleg tejet, folyamatosan kevergetve az egész keveréket. Folyamatos keverés mellett főzze 20 percig. Sóval és egy csipet szerecsendióval ízesítse. Kenje meg a felületét vajjal, hogy ne ráncosodjon, és hagyja kihűlni.
Amint a béchamel kihűlt, kezdje el formázni a kroketteket. Egy evőkanál segítségével kanalazzon ki egy-egy adag béchamelt (kb. 30 g), és a tenyere között körkörös mozdulatokkal formázza meg a kroketteket, amelyeknek nagyjából egy kis gömbölyded pogácsa formáját kell felvenniük.
A kroketteket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
Egy serpenyőben, magas hőfokon melegítse fel az olívaolajat 170 fokra, és óvatosan süsse a krokettet minden oldalról aranybarnára. Óvatosan forgassa, hogy a krokettek ne essenek szét. A megsült kroketteket konyhai papírra helyezve szabaduljon meg a felesleges zsírtól, és melegen tálalja.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!