
Mi a Mojo verde?
A Mojo verde egy hideg pikáns szósz, amely korianderből, fokhagymából, ecetből és olajból készül. A mojo a spanyol mojar szóból származik, ami azt jelenti, hogy mártogatni. Ez tehát mártogatásra szánt mártás. A verde spanyolul zöldet jelent. Klasszikus kanári-szigeteki specialitás. A mártás egy kicsit hasonlít az olasz salsa verde-re.
Kép: A mojo verde (jobbra), akárcsak a mojo picón (balra), a Kanári-szigetek híres specialitása
Mihez tálalják leggyakrabban a mojo verde-t?
A mojo verde a mojo picónnal együtt gyakran kiegészíti a kanári-szigeteki specialitást, a patatas arrugadas-t, a sós héjjal bevont burgonyát. De a receptek sokkal szélesebb skáláján használják. Hagyományosan sült poliphoz, sült halhoz és grillezett húshoz tálalják.
Milyen változatai vannak a mojo verdének?
A mojo verde elkészíthető mozsárban vagy konyhai robotgépben. A mozsárban való elkészítés azonban nagyon fáradságos és sokáig tart. Mi a robotgépes változatot ajánljuk. A mojo verdéhez gyakran adnak zöld chilit.
Recept: Mojo verde - zöld pikáns salsa
Összetevők:
- 2 gerezd fokhagyma - hámozva
- 8 evőkanál apróra vágott zöld koriander
- 1 zöld chilipaprika
- teáskanál római kömény
- só
- 1 evőkanál borecet
- 50 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
- Az olaj kivételével tegye az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe. Turmixolja finom péppé. Ha nagyobb darabok akadnak az aprítógép oldalán, akkor adjon hozzá 2 evőkanál vizet. De nyugodtan hagyhatja a pépet nagyobb darabokkal is, az eredmény rusztikusabb lesz.
- Amennyiben a robotgép lehetővé teszi, a gép működése közben apránként adagolja az olívaolajat az így kapott keverékhez. A végén sima emulziót kell kapnia.
Egy spanyol blogon azt találtam, hogy koriander helyett használhatsz petrezselymet, és adj hozzá egy kis fehérbort – majd ízlés szerint ecetet. A mojo verde-nek több változata is létezik – egyesekhez nem adnak hozzá chilit –, akkor halakhoz nagyon alkalmas.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!