
Mi a Mojo picón?
A Mojo picón egy hideg pikáns mártás, amely chilipaprikából, fokhagymából, ecetből és olajból készül. A mojo a spanyol mojar szóból származik, ami azt jelenti, hogy mártogatni. Ez tehát egy mártogatásra szánt mártás. A picón azt jelzi, hogy ez egy pikáns salsa. A Kanári-szigetek klasszikus specialitása.
Kép: A mojo picón (balra), akárcsak a mojo verde (jobbra), a Kanári-szigetek híres specialitása
Mihez tálalják leggyakrabban a mojo picónt?
A Mojo picón elválaszthatatlan barátja egy másik kanári specialitásnak, a patatas arrugadasnak, a sós héjjal bevont burgonyának. Felhasználása azonban nagyon széles körű. Gyakran tálalják sült vagy grillezett húsokhoz. A sült csirkét kínáló bódékban a mojo picón gyakori változata a fokhagymás majonéznek. Finom néhány sült halhoz is.
Kép: Chuleton mojo picónnal - királyi változat
Milyen változatai vannak a mojo picónnak?
Szinte végtelen. Az alap mindig őrölt paprika, chili, fokhagyma, kömény, ecet és olaj. Természetesen néha sületlen kenyérrel, néha mandulával, néha a kettő kombinációjával sűrítik. Néha paradicsomot is adnak hozzá, hogy megpuhítsák. A mojót kézzel mozsárban vagy robotgépben lehet elkészíteni. Mi a robotgépet ajánljuk.
Kép: Paradicsomos és mandulás változat
Recept: Mojo picón - vörös pikáns salsa
Összetevők:
Kép: Végtelen számú receptvariáció létezik - az alap mindig csípős paprika.
- Egy szelet fehér kenyér, mindkét oldalán olívaolajban megsütve - kisebb kockákra vágva.
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd hámozott fokhagyma
- 2 - 5 szárított vagy friss chilipaprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál édes paprika
- 2 teáskanál sherry ecet (vagy borecet)
Elkészítés:
- Az olaj kivételével tegye az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe. Turmixolja finom péppé. Ha nagyobb darabokat talál az aprítógép oldalán, akkor adjon hozzá 2 evőkanál vizet. De nyugodtan hagyhatja a pépet nagyobb darabokkal is, az eredmény rusztikusabb lesz.
- Amennyiben a robotgép lehetővé teszi, a gép működése közben apránként adagolja az olívaolajat az így kapott keverékhez. Leginkább sima emulzióra törekedjen. Törekedhet azonban a rusztikus lehetőségre is, és megállíthatja a robotot, mielőtt elérné a sima állagot.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!