
Mi az a garbanzos con espinacas és hol fogyasztják?
A Garbanzos con espinacas csicseriborsó spenóttal, pirított kenyérből, paradicsomból, fokhagymából és római köményből készült sűrű, aromás mártásban. Ez egy népszerű tapas, különösen a spanyolországi Sevilla tapas bárjaiban. A római kömény egzotikus íze az arab uralom öröksége, a csicseriborsó és a spenót pedig a mai Andalúzia területén élő zsidó lakosok kedvenc történelmi kombinációja.
Mire kell vigyázni?
A recept egyszerű és toleráns. Nem könnyű elrontani. Szükség van egy mozsárra vagy konyhai robotgépre a mártás összetevőinek összekeveréséhez. A mozsárban jobban ellenőrizhető a mártás állaga, de ebben az esetben az eredmény ugyanolyan jó konyhai robotgéppel is. A piacon kapható különböző méretű száraz csicseriborsó miatt kissé trükkös eltalálni a pontos főzési időt a megfelelő állag eléréséhez. Ha friss spenóttal rendelkezik, alaposan mossa meg, mert a szennyeződések átvitelének mestere.
Száraz vagy konzerv csicseriborsó?
A konzerv csicseriborsó néha szükségtelen tartósítószereket tartalmaz. Ellenőrizze a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem vesz-e valami káros anyagot a csicseriborsó mellé. Ha mégis a konzerv (üveges) csicseriborsót részesíti előnyben, ügyeljen arra, hogy csak melegítse a csicseriborsót, és ne főzze sokáig. Általában a túlfőzés határán van. Mégis, mindenképpen azt javasoljuk, hogy inkább konzervből készítse, minthogy egyáltalán ne készítse.
A száraz csicseriborsót egy éjszakán át 8-12 órán át hideg vízben kell áztatni, majd a víztől és a csicseriborsó méretétől függően vagy egy órán át normál edényben, vagy 20-30 percig gyorsfőzőben főzni. A csicseriborsót nem szabad túlfőzni.
Friss vagy fagyasztott spenót?
A receptet Spanyolországban ugyanolyan gyakran készítik fagyasztott spenóttal, mint friss spenóttal, így nem probléma, ha nincs friss spenótunk.
Recept: Garbanzos con espinacas - csicseriborsó spenóttal
Összetevők:
- 500 g főtt csicseriborsó (200 g száraz)
- 300g fagyasztott spenót (500g friss)
- 2 gerezd hámozott fokhagyma
- 1 szelet fehér kenyér (3 szelet bagett)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál édes paprika
- 100 ml paradicsompüré
- 1 evőkanál almaecet
- 100 ml víz
- 100 ml olívaolaj
- Só
Elkészítés:
- A fagyasztott spenótot egy elég nagy lábasban 3 evőkanál vízzel közepes lángon felolvasztjuk (kb. 10 percig főzzük). A spenótot időnként megkeverjük, és ellenőrizzük, hogy ne ragadjon a fazék oldalához. Friss spenót esetén a leveleket folyó víz alatt tökéletesen mossuk meg, halmozzuk egy nagy fazékba kevés vízzel, enyhén sózzuk, és közepes lángon várjuk meg, amíg az összes friss levél " összeesik" a fazék aljára.
- A spenótot vágódeszkán éles késsel vágjuk fel, és tegyük félre.
- Melegítsük fel az olívaolajat egy mély serpenyőben. Pirítsuk a fokhagymagerezdeket világosbarnára. Egy szelet kenyér mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A sült fokhagymát, a sült kenyeret, a köményt, a paprikát, a paradicsompürét, a sót, 100 ml vizet, 2 evőkanál olívaolajat és az ecetet turmixgépbe tesszük. Turmixoljuk simára. Az eredménynek sűrű mártásnak kell lennie.
Kép: Jobbra a hozzávalók a turmixgépben az indítás előtt, balra a kész csicseriborsó spenóttal. - Ugyanebben a serpenyőben, közepes lángon, a fokhagyma és a kenyér megpirítása után a maradék olajban adjuk hozzá az apróra vágott spenótot, süssük az olajban néhány percig, majd adjuk hozzá a turmixgépből készült szószt és a csicseriborsót. Keverjük jól össze, és hagyjuk főni 5 percig, hogy az összes hozzávaló összeérjen és felmelegedjen. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, ha szükséges. Az eredmény nem lehet száraz. Ha túl sok vizet elforralunk, kanalanként adhatunk hozzá vizet. Tálaljuk forrón vagy melegen fehér kenyérrel.
Ez nem mozsártörő, hanem mozsártörő, mert mozsártörőként használjuk...
Üdvözöljük! Köszönjük észrevételét. A jelen igenév Academic Dictionary szerint mindkét alak használható, azaz habarcs vagy habarcs.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!