
Mi a pollo al ajillo?
A Pollo al ajillo, vagyis a fokhagymás csirke minden spanyol belföldi étterem klasszikusa. A csirkét bőséges, minőségi olívaolajban, egész fokhagymagerezdekkel együtt sütik, és tapaként vagy egész adagként (osztozkodó adagként) tálalják. A leggyakoribb köret vagy az olívaolajban sült burgonya, vagy az ennél is finomabb patatas a lo pobre. Ezenkívül az olajból és redukált borból készült aromás mártás arra hívogat, hogy egy szelet fehér kenyérrel elmajszoljuk.
A recept előnye, hogy könnyen, gyorsan és egzotikus összetevők nélkül is autentikus ízt lehet elérni. Ne féljen a nagy mennyiségű fokhagymától. A népszerű módszer a hámozatlan egész gerezdekből finoman és lassan szabadítja fel a fokhagyma csípős ízét, és maga a fokhagyma is lassan konfitál, így a végén enyhe ízű és állagú lesz.
Recept: Pollo al ajillo - fokhagymás csirke
Összetevők:
- 1 kg csirke bőrrel, kb. 6 cm-es darabokra vágva
- 100 ml olívaolaj
- 6 gerezd hámozatlan fokhagyma
- 1 babérlevél
- egy szál rozmaring vagy kakukkfű vagy mindkettő
- 200 ml száraz scherry vagy száraz fehérbor
- Só és bors
Elkészítés:
- Sózza és borsozza a csirkedarabokat minden oldalról.
- Egy mélyebb, elég széles aljú serpenyőt vagy lábast melegítsen fel olívaolajjal közepes lángon, és pirítsa meg benne a csirkét minden oldalról aranyszínűre. Ne süsse túl nagy lángon vagy hőfokon. A csirkének legalább 10-15 percig kell sülnie az olajban.
- Adja hozzá a hámozatlan fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot és/vagy a kakukkfüvet, és gyakori kevergetés mellett pirítsa további 10 percig.
- Öntse hozzá a bort, óvatosan lazítsa fel az edény alján lévő barna foltokat, és főzze addig, amíg a bor majdnem teljesen elpárolog (kb. 5 perc).
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!