
Mi a queso Manchego (Manchego sajt)?
A queso Manchego olyan érett sajt, amelyet egy különleges, hagyományos juhfajtából, a Manchega nevű juhfajtától származó friss vagy pasztőrözött juhtejből készítenek, amelyről a sajt a nevét is kapta. A Manchego melléknév arra utal, hogy a sajt La Manchából származik, Spanyolország középső régiójából, amelyet Don Quijote tett híressé. A queso Manchego oltalom alatt álló eredetmegjelölés.
Kép: A queso Manchego teteje jellegzetes mintázatú.
Mennyi ideig tart a queso Manchego érlelése?
A queso Manchego legalább 30 napig érlelődik, ha pasztőrözött tejet használnak, és a sajt tömege nem haladja meg a 1,5 kg-ot. Minden más esetben legalább 60 napig kell érlelni. Általában azonban a sajtot sokkal tovább érlelik - a maximális érlelési idő 24 hónap.
Milyen fajtái vannak a queso Manchegónak?
Queso Manchego semicurado
Közepes érettségű sajt, 60-150 napos érlelési idővel. Krémes, lágyabb, enyhe ízű, pikáns jegyek nélkül.
Queso Manchego curado
Érett sajt, 6-11 hónapos érlelési idővel. Sötétebb, keményebb. Íze tartósabb, áthatóbb, pikáns jegyekkel.
Kép: Queso Manchego curado ún. cuña (vágott) formátumban - a sajt típusának fel kell tüntetni a nevében.
Queso Manchego añejo (viejo vagy reserva)
Extra érett sajt, amelynek érlelési ideje meghaladja a 12 hónapot. Az érési folyamat során a sajt szinte az összes vizet elveszíti, ami az íz és az aroma intenzitását és tartósságát a legmagasabb mértékben fokozza. Emellett a sajt kifejezetten csípős. Színe a három típus közül a legsötétebb.
Kép: Queso Manchego Viejo (itt añejo)
Hogyan készül a queso Manchego?
-
Friss juhtej
A különleges Manchega fajtától származó frissen fejt juhtejet 4ºC-ra hűtik. -
Tej koaguláció A koagulációt természetes oltóanyaggal vagy más, a védjegyek vezető szervezetének szabványa által engedélyezett enzimekkel idézik elő. A tejet vízfürdőbe helyezett tartályban 28-32 ºC-ra melegítik, és 30-60 percig hagyják alvadni.Amint megjelennek az első ideális állagú részek, egy vékony, tökéletesen kihegyezett késsel lassú szeletelési folyamatnak vetik alá.
-
A végső forma préselése
Az apróra vágott aludttejet hengeres formákba töltik, amelyekbe a végtermékre nyomtatott jellegzetes dombormintát helyeznek. A masszát a mérettől függően 1 és 6 óra között préselik. -
Sózás
A végleges henger alakú sajtokat ezután vagy vízfürdőben sózzák, vagy a spanyol sonkákhoz hasonlóan szárazon. -
Érés
Az érlelési folyamat a 1,5 kg alatti sajtok esetében legalább 30 napot, a többi sajt esetében pedig legalább 60 napot vesz igénybe. A relatív páratartalomnak 75% és 90% között, a hőmérsékletnek pedig 3ºC és 16ºC között kell lennie.
A queso Manchego organoleptikus jellemzői
Kép: A tisztított és a tisztítatlan kéreg összehasonlítása a természetes penészmaradványokkal
Kéreg
-
Konzisztencia
Kemény.
-
Szín
A felszín világossárga, vagy sötét zöldes-fekete, ha az érlelés során keletkező penészgombákat nem távolítják el. -
Minta
Tipikus minta az oldalán és a felületén.
A sajt maga
-
Konzisztencia
Szilárd és tömör. -
Szín
Az érettségi foktól függően a fehértől az elefántcsontsárgáig -
Illat
Jellegzetes és nagyon tartós juhtej illat, enyhén savanykás és fűszeres jegyekkel. -
Íz
Enyhén savanykás, intenzív és tartós. Ahogy érik, sós jegyek jelennek meg. -
Megjelenés
A "szemek" (az érlelés során képződő buborékok) jellegzetes, egyenletes előfordulása.
-
Textúra
Alacsony rugalmasság, a sajt könnyen törik. A nagyon érett sajtokban egyes szemcsék jelennek meg.
Kép: Minél idősebb a sajt, annál porózusabb az állaga - a képen az érési folyamat során kialakult "szemek" láthatók.
Hogyan ismerhetjük fel az igazi queso Manchegót?
Kép: Az igazi queso Manchego az alábbi öt jellemző alapján ismerhető fel
-
A Queso Manchego regionális védjeggyel rendelkezik, amelynek feliratát - Queso Manchego D.O.P. - minden sajton fel kell tüntetni.
-
A sajt tetején egy kiegészítő címke egyedi számkóddal és egy egyszerű, Don Quijote-t lovon ábrázoló rajzzal.
-
Az eredetvédelmet megerősítő sárga és piros európai pecsét.
-
A kazein pecsétje a sajt alján lévő nagy koncentrikus gyűrű vagy egy kisebb pecsét formájában (a képen). Itt is megtalálható a védjegy megerősítése: D.O.P. QUESO MANCHEGO és a számkód.
-
A sajt két egyenes oldala negyedekre van osztva, és a felületet párhuzamos dombornyomott vonalak ritmizálják. Az oldalt ezután egymásra merőleges párhuzamos vonalak soraival rajzolják meg.
Ehető a queso Manchego kérge?
Nem mindig. Néha nem, néha ehető, beleértve az úgynevezett kazeinpecsét nyomtatását is, de fogyasztása mégsem ajánlott, mert a sajt természetes burkolataként szolgál, és gyakran nem 100%-ban higiénikus környezettel érintkezik. Ráadásul fogyasztása nem nyújt sok élvezetet az állaga miatt.
Queso Manchego a konyhában és a tányéron?
Önmagában
A sajtot szobahőmérsékleten kell tálalni. A queso Manchego sajtot leggyakrabban önmagában fogyasztják, 5-10 mm vastag téglalapokra, csíkokra vagy kockákra vágva. Éttermekben a queso, azaz a sajt rendelésekor gyakran automatikusan úgy értelmezik, hogy az queso Manchego. Gyakran olívaolajjal meglocsolva, vágódeszkán vagy palatáblán, ropogós pizzák kíséretében fogyasztják. A kiváló minőségű queso Manchego-t gyakran egy tányéron kombinálják a jamón ibéricóval.
Kép: A Queso Manchego jól kijön a jamónnal (általában ibérico), és gyakran a társaságában találja magát.
Reggeli
A queso Manchego gyakorlatilag monopolizálta a sajtok helyét a spanyol reggelikben. Ha tehát egy tostada vagy pitufo-t(pirított kenyér) fogyaszt queso-val (sajt), akkor szinte automatikusan queso Manchego-t vagy legalábbis egy hasonló típusú sajtot kapunk. A leggyakoribb rendelés az una tostada con queso y aceite (pirított kenyér sajttal és olajjal), néha paradicsompürével kiegészítve. Leggyakrabban csak a kenyeret pirítják, a sajtot nem pirítják, bár létezik egy queso fundido (olvasztott sajt) változat is, ahol a kenyeret a sajttal együtt olvasztják meg. A királyi változat a tostada con queso y jamón (pirított kenyér sajttal és jamón serranóval vagy ibéricóval).
Kép: Tipikus reggeli - pirított kenyér queso Manchegóval és olívaolajjal
Sült sajt
Spanyolországban a pirítós (tostas) nem része a reggelinek. Ehelyett inkább népszerű tapasok vagy egész adagok. A legnépszerűbbek a fehér kenyérszeletek, amelyeket gazdag queso Manchego réteggel sütnek, és közvetlenül tálalás előtt egy frissen vágott szelet jamón ibéricóval díszítik.
Kép: Tosta sült queso Manchegóval és jamónnal - igazi bomba minden szempontból
Receptek
A queso Manchegót néha, bár nem túl gyakran, salátákhoz vagy meleg ételekhez használják. Leggyakrabban a queso Manchego krokettekben érhető tetten. Népszerű snack a spanyol "rántott", háromrétegű bevonattal bevont sült kockák formájában, aliolival tálalva.
Kép: A bechamel krokett az egyik legnépszerűbb spanyol étel - néha queso Manchego-t adnak a bechamelhez.
Hogyan tároljuk a queso Manchegót?
A legegyszerűbb, ha a sajtot egészben, eredeti kérgével együtt, jó állapotban tartjuk meg. A sajtot mindig a hűtőszekrényben tároljuk, bármilyen fedővel lefedve, amely megvédi a hűtőszagoktól. Ha egyszer felvágta a sajtot, a helyzet nem változik. Ha kisebb, becsomagolt darabot vásárol, ideális esetben felbontás után tekerje fóliába, hogy megakadályozza a kiszáradást és oxidációt a hűtőben.
Le lehet fagyasztani a queso Manchego-t?
Igen, lehet. A sajtot jól meg kell tisztítani és meg kell szárítani, ideális esetben vákuumcsomagolásban vagy legalábbis tiszta, zárt csomagolásban. A sajtot 6 hónapnál tovább nem szabad a fagyasztóban tárolni. A kiolvasztást a lehető leglassabban, a hűtőszekrény tetején kell végezni - körülbelül 8 órát kell hagyni. Ideális, ha a sajtot a felolvasztás után legalább 2 napig a hűtőben hagyjuk fogyasztás előtt, hogy a baktériumok újra aktiválódjanak, és a sajt egy kicsit "felébredjen".
A queso Manchego tipikus összetétele és tápértékei
Tipikus összetevők
La Mancha-i juhok pasztőrözött (vagy pasztőrözetlen) teje, tejsavas enzimek, stabilizátor (kalcium-klorid), oltó, só.
Értékek 100 g-ra vetítve.
Manchego Curado - érett |
Manchego Semicurado - közepesen érett |
|
Víz |
27,20 g. |
42,20 g. |
Energiaérték |
467,00 kcal. |
383,00 kcal. |
Energiaérték |
1.954,00 kj. |
1.602,00 kj. |
Nitrogén összesen |
5,96 g. |
4,51 g. |
Bilikovinil nitrogén |
5,72 g. |
4,32 g. |
Szénhidrátok |
0,51 g. |
0,50 g |
Zsírok összesen |
35,80 g. |
30,40 g. |
Telített zsírsavak |
18,70 g. |
18,90 g. |
Egyszeresen telítetlen zsírsavak |
8,40 g. |
9,00 g. |
Többszörösen telítetlen zsírsavak |
6,20 g. |
0,72 g. |
Koleszterin |
74,40 mg. |
87,80 mg. |
Rost |
0,00 g. |
0,00 g. |
Kalcium |
848,00 mg. |
765,00 mg. |
Magnézium |
33,50 mg. |
36,00 mg. |
Vas |
0,75 mg. |
0,64 mg. |
Jód |
4,10 mcg. |
34,10 mcg. |
Cink |
3,20 mg. |
4,00 mg. |
B1-vitamin |
0,04 mg. |
0,04 mg. |
B2-vitamin |
0,33 mg. |
0,30 mg. |
Niacin |
0,10 mg. |
7,20 mg. |
Folsav |
21,80 mcg. |
21,30 mcg. |
B12-vitamin |
1,50 mcg. |
1,50 mcg. |
B6-vitamin |
0,20 mg. |
0,20 mg. |
C-vitamin |
0,00 mg. |
0,00 mg. |
A-vitamin |
234,00 mcg. |
360,00 mcg. |
D3-vitamin |
0,19 mcg. |
0,28 mcg. |
E-vitamin |
0,61 mg |
0,62 mg. |
TRANS zsírsavak |
az összes zsírsav 3%-a |
az összes zsírsav 3%-a |
Nátrium |
600 mg. |
600 mg. |