
Mi a calcots con salsa Romesco?
A calcots con salsa romesco, azaz az újhagyma romesco mártással egy hagyományos katalán étel. A zöldhagymát a hatalmas hőségben a felszínén megégetik, majd a saját elraktározott energiájával hagyják, hogy újságpapírban puhára és édesre süljön. Sült zöldségekből, mandulából és sült fehér kenyérből készült finom romesco mártással tálalják.
Hogyan kell enni a calcots con Romesco-t?
Az ínyencek minden hagymáról lehúzzák a megégett külső réteget, és az édes belsejét sűrű Romesco-mártásba mártják.
Kép: Balra a megégetett hagymák, jobbra az elfogyasztásra váró, középen a mártogatáshoz való romesco.
Milyen receptváltozatok vannak?
A különböző variációk csupán a hagyma sütésének különböző módszereiben állnak. Katalóniában a hagymát néha karamellizálják, vagy inkább közvetlenül a tűzön rövid ideig szénné égetik. Leggyakrabban a faszén száraz hőjén grillezik. Otthon átmenetileg sütőben is megsütheti őket.
Mire kell vigyázni?
A grillnek tényleg olyan forrónak kell lennie, hogy egy pillanatra sem tudja fölé tartani a kezét. A hőmérsékletnek nagyon magasnak kell lennie, hogy a külső réteg megpiruljon, de a hagymák belseje ne száradjon ki. Ezért kicsit nehezebb a hagymát sütőben sütni, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, mint közvetlenül a forró grill felett. Ha sütőben készíti a hagymát, kapcsolja fel a hőfokot magasra, és ne hagyja túl sokáig sülni, hogy ne száradjon ki.
Recept: Calçots con salsa romesco - újhagyma romesco mártással
Összetevők:
- 30 jarních cibulek s odkrojeným kořenem
- Salsa romesco
Elkészítés:
- Készítse el a salsát a Romesco salsa receptje szerint. Nyugodtan elkészítheti, mielőtt a grill felforrósodik. A Romesco salsa elkészítése a recept elkészítési idejébe beletartozik.
- Tüzelje fel a grillt megfelelően. Ha hagyományos fa- vagy brikettgrillt használ, legalább 40 percig hagyja melegedni.
- Nagy lángon, mindkét oldalán süsse a hagymát sötétbarnára vagy feketére. Összesen körülbelül 6 perc alatt.
Megjegyzés: A hagymát sütőben is megsütheti. Melegítse elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre, és legfeljebb 10 percig süsse. Ha van grillsütője, akkor 4 percet mindkét oldalon. A következő lépéseknél ugyanúgy járjon el.
Kép: Ne féljen megégetni a hagymákat - a megfelelő Calçots kívülről fekete, belül fehér és édes. - A sült hagymát 20 percre szorosan csomagolja be újságpapírba vagy fóliába, és hagyja a hőforrás közelében. Ez a lépés elengedhetetlen. A papír tovább puhítja és megédesíti a hagymát.
- A vendégek letépik a külső égett réteget, és az édes belsejét belemártják a Romescóba, vagy ha nem tépnek le semmit, csak bőségesen belemártják a Romescóba, és beleharapnak az egész hagymába a külső égett réteggel együtt.
Kép: Salsa Romesco a sült újhagyma legjobb barátja
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!