Recept: Calçots con salsa romesco - újhagyma romesco mártással

Mi a calcots con salsa Romesco?

A calcots con salsa romesco, azaz az újhagyma romesco mártással egy hagyományos katalán étel. A zöldhagymát a hatalmas hőségben a felszínén megégetik, majd a saját elraktározott energiájával hagyják, hogy újságpapírban puhára és édesre süljön. Sült zöldségekből, mandulából és sült fehér kenyérből készült finom romesco mártással tálalják.

Hogyan kell enni a calcots con Romesco-t?

Az ínyencek minden hagymáról lehúzzák a megégett külső réteget, és az édes belsejét sűrű Romesco-mártásba mártják.

Romesco - grilované cibulky
Kép: Balra a megégetett hagymák, jobbra az elfogyasztásra váró, középen a mártogatáshoz való romesco.  

Milyen receptváltozatok vannak?

A különböző variációk csupán a hagyma sütésének különböző módszereiben állnak. Katalóniában a hagymát néha karamellizálják, vagy inkább közvetlenül a tűzön rövid ideig szénné égetik. Leggyakrabban a faszén száraz hőjén grillezik. Otthon átmenetileg sütőben is megsütheti őket.

Mire kell vigyázni?

A grillnek tényleg olyan forrónak kell lennie, hogy egy pillanatra sem tudja fölé tartani a kezét. A hőmérsékletnek nagyon magasnak kell lennie, hogy a külső réteg megpiruljon, de a hagymák belseje ne száradjon ki. Ezért kicsit nehezebb a hagymát sütőben sütni, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, mint közvetlenül a forró grill felett. Ha sütőben készíti a hagymát, kapcsolja fel a hőfokot magasra, és ne hagyja túl sokáig sülni, hogy ne száradjon ki.

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close