
Mi a salsa Romesco?
A salsa romesco egy hagyományos katalán mártás sült paprikából, paradicsomból, hagymából és fokhagymából, pirított fehér kenyérrel és pirított mandulával sűrítve.
Mihez illik a Romesco?
Könnyebb lenne megmondani, hogy mihez nem illik. Ez egy meglepően sokoldalú mártás, amelyet leggyakrabban sült újhagymával , amely a népszerű katalán étel, a CALÇOTS A LA BRASA CON SALSA ROMESCO, de bármilyen más sült zöldséghez (burgonya, articsóka, paprika, sárgarépa), sült vagy grillezett húshoz, illetve sült halhoz is remekül illik.
Kép: A Romesco jól illik a grillezett csirkéhez
Milyen receptváltozatok vannak?
A zöldségeket nemcsak sütőben, hanem grillen vagy kevés olajon serpenyőben is megsütheti. Ebben az esetben egyszerűbb, ha a paradicsomot félbevágja, és a javarészt a vágott oldaláról pirítja. A hagyományos változatban szárított ñora paprika is szerepel, amelyet őrölve (és néha szitán áttörve) adnak a mártáshoz. Itt opcionális hozzávalóként szerepeltettük, mert a Romesco íze nélküle is testes. Az őrölt paprika lehet édes, füstölt vagy csípős. A füstölt jól illik a recepthez, mert remekül illik a sült zöldségekhez. Az ecetet teljesen elhagyhatja, ha az édesebb mártásokat szereti, használjon klasszikus borecetet vagy sherry ecetet.
Recept: Salsa Romesco - Romesco mártás
Összetevők:
- 3 érett paradicsom
- 1 érett piros paprika (kápia) vagy 2 érett piros kisebb paprika
- 1/2 hagyma - hámozva
- 5 gerezd hámozatlan fokhagyma
- 20 mandula
- 3 kis szelet fehér kenyér
- 1 evőkanál borecet
- 1 teáskanál édes vagy füstölt paprika
- 50 ml olívaolaj
- 2 szárított paprika (elhagyható)
- só
Elkészítés:
- Melegítse fel a sütőt 250 fokra. Helyezze a paradicsomot, a meghámozott paprikát, a meghámozott hagymát, a meghámozatlan fokhagymagerezdeket, a sót és a borsot egy sütőpapírral bélelt tepsire (kihagyhatja a sütőpapírt, ha tapadásmentes tepsije van), és minden oldalát kenje be egy réteg olívaolajjal. Süsse a sütő felső harmadában 25 percig.
Kép: A fokhagymát szándékosan nem hámozzák meg - a héjában való sütés után vajas állagú és enyhe ízű. - Ha szárított paprikát használ, áztassa 10 percre forró vízbe, majd távolítsa el a magokat és a szárat, és őrölje finom péppé.
- Egy kisebb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajban magas hőfokon pirítsa világosbarnára a mandulát (kb. 1 perc), és pirítsa meg a fehér kenyérszeleteket mindkét oldalukon a serpenyőben (kb. 1 perc).
- 25 perc elteltével vegye ki a zöldségeket, és hagyja kihűlni, hogy dolgozni lehessen velük. Távolítsa el a paprika és a paradicsom héját és magjait, és hámozza meg a fokhagymát.
Kép: A zöldségeknek puhának és kívülről nagyon pirultnak kell lenniük. A kenyérnek és a mandulának szép, világosabb pirított színűnek kell lennie. - Tegye a megtisztított paprikát, paradicsomot és fokhagymát egy konyhai robotgépbe, majd a pirított hagymát, a pirított kenyeret és mandulát, egy teáskanál őrölt paprikát, (pürésített szárított paprikát), egy evőkanál ecetet és 6 evőkanál olívaolajat. Turmixolja finom sűrű pasztává. Kóstolja meg, hogy a salsa elég sós-e.
Kép: A Salsa Romesco univerzálisan felhasználható - zöldséghez, húshoz és halhoz egyaránt illik, szendvicsekhez is adják. Leggyakrabban azonban grillezett újhagymával tálalják.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!