Tapas: Salsa Romesco - Romesco mártás - Jamon.hu

Mi a salsa Romesco?

A salsa romesco egy hagyományos katalán mártás sült paprikából, paradicsomból, hagymából és fokhagymából, pirított fehér kenyérrel és pirított mandulával sűrítve.

Mihez illik a Romesco?

Könnyebb lenne megmondani, hogy mihez nem illik. Ez egy meglepően sokoldalú mártás, amelyet leggyakrabban sült újhagymával , amely a népszerű katalán étel, a  CALÇOTS A LA BRASA CON SALSA ROMESCO, de bármilyen más sült zöldséghez (burgonya, articsóka, paprika, sárgarépa), sült vagy grillezett húshoz, illetve sült halhoz is remekül illik.

Kuře piri piri
Kép: A Romesco jól illik a grillezett csirkéhez

Milyen receptváltozatok vannak?

A zöldségeket nemcsak sütőben, hanem grillen vagy kevés olajon serpenyőben is megsütheti. Ebben az esetben egyszerűbb, ha a paradicsomot félbevágja, és a javarészt a vágott oldaláról pirítja. A hagyományos változatban szárított ñora paprika is szerepel, amelyet őrölve (és néha szitán áttörve) adnak a mártáshoz. Itt opcionális hozzávalóként szerepeltettük, mert a Romesco íze nélküle is testes. Az őrölt paprika lehet édes, füstölt vagy csípős. A füstölt jól illik a recepthez, mert remekül illik a sült zöldségekhez. Az ecetet teljesen elhagyhatja, ha az édesebb mártásokat szereti, használjon klasszikus borecetet vagy sherry ecetet.

calcots con romesco - cibulky s omáčkou romesco
Kép: A Salsa Romesco univerzálisan felhasználható - zöldséghez, húshoz és halhoz egyaránt illik, szendvicsekhez is adják. Leggyakrabban azonban grillezett újhagymával tálalják. 

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close