
-
A jamón többé-kevésbé ugyanaz, mint a prosciutto és a schwarzwald.
Naná! A sör pedig ugyanaz, mint a bor, mert van benne alkohol. A jamónnal ellentétben a schwarzwald sonkát füstölik, ezért ízében, illatában és színében jelentősen különbözik. A prosciutto valóban nagyon hasonlít a jamón serranóra, de a jamón ibéricóhoz képest jelentős különbségeket mutat, különösen a sertés fajtája, az érlelés hossza és a sonka ebből adódó íze és színe tekintetében. További részletekért lásd a prosciutto és a jamón közötti különbségről szóló cikket.. -
Minden jamón jó és természetes.
Sajnos ez tévedés. Éppen ellenkezőleg, a jelenlegi termelés nagy részét kémiai adalékanyagokkal gyorsítják fel, és így kevés köze van a hagyományos termeléshez. Ha a címkén a són és a sertéshúson kívül bármi mást lát, el a kezekkel. Egyébként egészségére. És mihamarabb. -
A comb nem fér be a hűtőszekrénybe.
Ez nem mítosz, mert a jamón valóban nem fér el a legtöbb hűtőszekrényben. A vicc az, hogy nemhogy nem kell, de nem is szabad a hűtőbe tenni. A jamón szobahőmérsékleten a legjobb. A legjobb bizonyíték erre az andalúziai bárok, ahol a jamón a legmagasabb nyári hőmérsékletben is szépen izzad. Ha viszont szeletelt jamónt vásárol, amit általában a hűtőben tárolnak, mindig ügyeljen arra, hogy fogyasztás előtt legalább fél órával szobahőmérsékleten legyen. -
Megromlik, mielőtt megenném.
A jamón sosem romlik meg. Ha az érési folyamat befejeződött, a jamón csak kiszárad és megkeményedik, de nem romlik meg. Ha megfelelően gondoskodik a vágási szintről, a jamon hónapokig friss marad. Ezenkívül ne higgye, hogy túl sokáig fog tartani a jamón elfogyasztása. Meglátja majd, hogy egészen nagyszerű barátja lesz az egész családjának. Ráadásul egy elsőrangú hozzávaló lesz kéznél az autentikus spanyol receptek elkészítéséhez. -
Egy egész comb egyáltalán nem jelent előnyt, csak több munkát.
Először is, ez nem munka, hanem élvezet. Ráadásul ez egy nagyon menő kis dolog, ami még a legnagyobb mufurcokat is lenyűgözi a vendégei közül. De ami a legfontosabb, a jamónnak sosem lesz olyan intenzív íze, mint frissen vágva. A jamón csak akkor őrzi meg természetes szaftosságát, ha természetes zsíros bevonata védi, ezért a sonkából való szeletelés után minél hamarabb élvezni kell, mert azonnal kiszárad, és elveszíti legjobb tulajdonságait. -
Az állvány az amatőröknek való ostobaság.
Valójában az állvány abszolút szükséges. Van néhány kiválasztott, aki meg tud nélküle lenni, de 100 az 1-hez fogadunk, hogy Ön, minden tiszteletünk mellett, nem tartozik közéjük. Az állvány nélküli szeleteléshez több éves gyakorlat vagy teljesen rendkívüli tehetség szükséges. Amennyiben egyik se áll fenn, szerezzen be egy állványt. A versenyeken még a legnagyobb mester cortadorok is használnak állványt. Szóval nincs miért szégyenkezni.
Kép: A gyakorlatban néha találkozhatunk olyan szakemberekkel, akik a kezükben szeletelik a jamónt.