Granadul
A Granadul secadero (szárított sonka gyártó) Andalúzia egyik legrégebbi jamón gyártója. A vállalat jelenlegi tulajdonosa, José Miguel Rodriguez ötödik generációs sonkakészítő, és a vállalat eredete a 19. század végére nyúlik vissza, amikor a jelenlegi tulajdonos dédapja elkezdte friss levegőn szárítani a sonkát barátai és a környékbeliek számára. A több generáció alatt számos érdekes fordulatot élt át (például 1938-ban Franco katonái megszállták a Granadul telephelyét, és háborús célokra elkobozták a teljes termelést), de a társadalmi viszonyok állandó változása ellenére a jamón szárításának módszere évtizedek óta változatlan.
A Granadul egyike azon kevés fennmaradt secadernek, amely még nem hagyott fel a hagyományos módszerrel, a sertéscomb friss levegőn történő szárításával, vegyi adalékanyagok használata nélkül. Míg más termelők kémiai gyorsítókkal és légkondicionált kamrákkal gyorsítják fel az érlelési folyamatot, José Miguel hagyja, hogy a jamónok lassan, a friss levegőn érjenek. Ennek eredményeképpen még a legkisebb fehér sertés jamónok is 15 hónapig érlelődnek, ami akár 6 hónappal hosszabb, mint a jelenlegi ipari termelőknél szokásos. A Spanyolország legmagasabb hegyláncának, a Sierra Nevadának a lábánál fekvő ideális éghajlat a Granadul jamónoknak a lassú érlelés során kivételes karaktert kölcsönöz. A hús csak a Sierra Nevada területének legjobb minőségű gazdaságaiból származik.
José Miguel magánéletében kiváló jazzgitáros. Ha egyszer elutazik Guadixba, megkóstolhatja a világ legjobb szárított sonkáját, miközben zseniális jazz-variációkat hallgathat :-)
