
Mi a gambas con jerez y jamón?
Népszerű tapas Andalúzia nyugati részéből, ahol a jamón és a sherry egyaránt virágzik. A gambas pil-pil-től eltérően, ahol a garnélarákot olajban konfitálják, vagy a gambas a la plancha-tól, ahol a garnélarákot forró serpenyőben hevesen megpirítják, ebben a receptben a garnélarákot egyszerűen megfőzik egy sherryből és jamónból készült aromás mártásban. Az eredmény a garnélarák finom textúrája, amelyet az esszenciális andalúz nedű borít.
Milyen garnélarákot válasszunk?
A méret itt nem sokat számít. A kisebb garnélarákok főzése természetesen kevesebb időt vesz igénybe, mint a nagyobbaké, de nem okoz gondot. Mint mindig, a friss garnélarák jobb, mint a fagyasztott, és a hámozatlan jobb, mint a hámozott, de ebben az esetben sem vallunk kudarcot, még a fagyasztott, hámozott garnélarákkal sem. Előbb azonban lassan ki kell olvasztani őket.
Mire kell vigyázni?
Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a garnélarákot ne főzzük túl. Amint kifehérednek, a recept kész. Csak arra ügyeljen, hogy ne sózza túl az ételt. Mire beledobja az első szem sót, már viszonylag sós lesz a jamóntól.
Recept: Gambas con fino y jamón - garnélarák sherryvel és jamónnal
Összetevők:
- 300 g hámozott garnélarák
- 3 evőkanál olívaolaj
- 80 g jamón serrano - felszeletelve és csíkokra vágva
- 60 ml száraz sherry
- só
- frissen őrölt bors, zsenge petrezselyemzöld
Elkészítés:
- Egy kisebb serpenyőben vagy edényben közepes lángon melegítse fel az olajat. Adjon hozzá a fokhagymát, és pirítsa világosbarnára.
- Adja hozzá a jamónt és a sherryt, és főzze egy percig.
- Adja hozzá a garnélarákot, keverje meg, és főzze addig, amíg kifehéredik (már nem lesz áttetsző). Kóstolja meg, ízesítse sóval és borssal. Szórja meg apróra vágott petrezselyemmel.
- Melegen, minőségi fehér kenyérrel tálalja.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!