
Spanyolországban a legtöbb szórakozás a piacokon zajlik. Minden miniatűrnél nagyobb városban van piac, és egész Nagy-Spanyolországban többé-kevésbé ugyanazokat az íratlan, de általánosan ismert és szigorú szabályokat követik.
Kép: A piac előtt vadspárgával, csigával, száraz és friss fűszernövényekkel állnak és ülnek az opportunisták.
A piaci magatartás alapszabályai
Ne érjen hozzá!
Az árut nem érintjük, nem tapogatjuk, nem túrjuk. Akár kézzel írott cédula formájában figyelmeztet az eladó, akár nem, az érintés mindig aljas piaci bűnnek minősül. Ez igaz a zöldségekre, gyümölcsökre, halakra, húsokra és minden másra. Ez egy okos, évszázadok óta bevált szabály, amely megakadályozza, hogy tizenkét vizeletmintát vigyen haza, és a zöldségeket feketére színezze, mielőtt az árus azt mondaná, hogy sipirc.
Ki a következő?
Természetesen minden a következő irányelv szerint történik: érkezési sorrendben. A progresszív tulajdonosú, extra exponált bódéknál lehet számmal ellátott tekercses-papíros kijelzőrendszerre támaszkodni, de ilyen bódékból kevés van. A többi bódénál a várakozók tömegéhez kell odapréselni magunkat, és hangosan, szinte agresszíven kiabálni: "Último?"(utolsó vagy). A kiáltásnak nagyon radikálisnak és szinte fülsiketítőnek kell lennie, különben nincs esélye, hogy bárki válaszoljon. A spanyolok rettenetesen ordítanak, és rosszul hallanak. Amint meghallja az utolsót, már nem figyel a tucatnyi várakozóra, és tekintetét közeli elődjére szegezi, akit szorosan követ. Nemcsak arról van szó, hogy nem kell megjegyezni az előtte állókat, hanem arról is, hogy hivatalosan is beáll a sorba, és az emberek beveszik a sorba. Amint meghallja, hogy egy újabb ultimo áll maga mögött, elkiáltja magát, hogy yo! és most már csak nyugodtan várakozik.
Kép: Nem minden esetben könnyű tudni, hogy valójában ki a következő
Mi mennyibe kerül?
A zöldségek és a húsok általában árcédulával vannak ellátva, de a halak nem. Nem az a szándék, hogy a turistákat megkopasszák, hanem az, hogy a hal ára a piac vége felé gyakran csökken, és az eladó szabad teret akar.
Zöldség és gyümölcs
Ez a szakasz, mondhatni, a legegyszerűbb. A zöldséges persze nem sokat segít a vásárlásban, hiába várna mást. Legfeljebb megkérdezi, hogy le akarja-e vágni a sárgarépa, retek stb. szárát. Rámutathat egy bizonyos darab articsókára, dinnyére vagy hagymára, ami különösen tetszik, és általában gond nélkül megkapja. Vigyázni kell az eperrel, avokádóval, mangóval, amelyek legjobb darabjait egy látható halomra pakolják, ahonnan nem tud vásárolni, és amely elrejti az éretlen vagy túlérett darabokat, amelyeket végül majd megkap.
Kép: Helyi és egzotikus termékek keveréke egy zöldségstandon
Hús
A hús esetében a helyzet egy kicsit bonyolultabb. Általánosságban elmondható, hogy a hentesek azt teszik, amit a szemében látnak. Ők igazi hentesek, nem egyszerű eladók, évekig segédként tanulták a szakmájukat, mielőtt saját standot nyithattak a városi piacon, és jól bánnak a késsel.
Csirke
Ha a csirke kicsi, egy kiló alatti, akkor egészben szokás fogyasztani. Ha nagyobb, akkor vagy mindkét combot, vagy mindkét mellet, vagy a mellet és a combot is. A legtöbb hentes külön vágja a combot és a melleket, ha csak egy negyedet szeretne. A csirkéből bármit elkészíttethet, megnyúzva, kisebb darabokra vágva, az egész csirkét kicsontozva, a mellet vagy a combot hosszában vékony filékre szeletelve, bármi mehet. Ha szárnyat vásárol, akkor a csúcsát levágathatja, a többit pedig félbevágathatja.
Darált hús
Ha darált húst szeretne, természetesen meg kell mondania, hogy a marha- vagy sertéshús melyik része legyen. Nagyon gyakori, hogy a hentes a mindenütt jelenlévő petrezselyemzöldet darálja bele a húsába. A darált bárányhús esetében a helyzet kevésbé kedvező, mivel az egész combot kell megvásárolnia, amelyet a hentes kicsontoz és ledarál Önnek. De nem lehet például 300 g darált bárányhúst kérni. Legalábbis mi még nem találkoztunk ezzel a lehetőséggel.
Sertéshús
A sertéshúst gyakran kínálják normál sertéshús és ibériai sertéshús formájában, amelyek ára 2x és 5x magasabb. A szárított ibériai hússal ellentétben a friss hús általában nem utal a takarmányozás és a tenyésztés minőségére, de a hentes általában szívesen válaszol a származással kapcsolatos kérdésekre. Nincs túl kicsi rendelés, nincs túl merész kérés, a hentesek hozzászoktak az igényes vásárlói kérésekhez, és szívesen mutatják meg szeletelőtudásukat hatalmas késekkel. Közvetlenül a pulton tehát eladásra kínálják a sózott szárított csontokat és bőröket, amelyeket a spanyol levesekhez és a fazékban főtt húsokhoz használnak.
Marhahús
A marhahús gyakran ugyanazon tételeken belül is különböző árszinteken található, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó, és mennyire volt vidám az állat élete. Egy chuletonért (rib eye steak) 10 és 30 euró közötti összeget kell fizetni kilogrammonként a márványozottsági foktól és a tenyésztés minőségétől függően. Gyakran árulnak marhacsontot is.
Kép: Hentesbódé a piac peremén, gazdag kínálattal: hús, szalámi, szárított csontok, olajbogyó, tojás, olaj, bor.
Halak és tenger gyümölcsei
A halak külön cikket érdemelnek, mert nagyon sok van belőlük, és minden fajnak megvannak a maga sajátosságai. Íme néhány alapvető megjegyzés a halak és a tenger gyümölcsei egyes csoportjairól.
Garnélarák stb.
A garnélarákkal nem kell semmit sem csinálni. Soha az életben nem láttunk még olyan árust, aki a garnélarákot meghámozta volna a vásárlónak. Megmondja, hogy mennyit szeretne, az árus bedobja egy zsákba, Ön fizet, és már megy is. Vigyázat! A garnélarák általában kilyukasztja a zacskót, és olyan bevásárlólevet ereszt a táskába, ami elviselhetetlen.
Tintahal stb.
A legfeljebb 10 cm-es kis tintahalakat ritkán tisztítják meg, túl sok munkával jár. A nagyobb darabok esetében a tisztítás nem teljesen automatikus, és míg a többi hal esetében nehéz tisztítatlanul elvinni őket, a tintahalak esetében ez könnyen megtörténhet. Nem tudjuk az okát, de a kereskedők nem tisztítják meg automatikusan a tintahalakat, és ezt mindig kérni kell. Általában ez sem tökéletes tisztítás, és az Ön feladata, hogy otthon befejezze a tisztítást.
Kagyló, tintahal, tengeri herkentyű stb.
Itt nincs mit oldani, a kereskedő nem fog segíteni semmiben. Nincs mit tenni.
Szardella
A viselkedési normák szempontjából valószínűleg a szardellák a legösszetettebbek. Lehetetlen bármi általánosan érvényeset mondani. A legtöbb eladónak nincs ideje arra, hogy bármit is csináljon a friss szardellával. Néhányan ezt úgy teszik, hogy külön árulják az egész szardellákat, külön a drágább fej nélküli szardellákat, és külön a harmadik legdrágább szardellákat fej és gerinc nélkül. Ha ezt a hármasságot látja a pulton, egyértelmű, hogy nem számíthat arra, hogy az eladó ingyen megtisztítja a szardellákat. Bonyolultabb a helyzet azonban ott, ahol nincsenek kibelezett szardellák a pulton, ami a leggyakrabban előfordul. Érdemes egyszerűen megkérdezni, hogy az eladó tisztít-e, és ha nem tűnik kedvesnek, akkor legalább a fejét és a beleit letépi-e a szardelládnak. Egyes árusok saját maguk készítik a szardellát ecetben és petrezselyemben, amit aztán műanyag dézsában árulnak, természetesen nagyságrendekkel többért.
Kép: A szardella gyakran 2-3 euróba kerül kilogrammonként. A tisztításuk azonban nagy gondot jelent. Ennek következtében általában otthon magunknak kell megtisztítani őket.
Szardínia és jarel
Megpróbálhatja kérni a kibelezést. A kézzel történő filézés időigényes, és a piacon általában nem végzik el.
Nyelvhal és más lapos halak
Farkas, domolykó, stb.
Escama y tripa a leggyakoribb utasítás, vagyis pikkelyek és belsőségek el. Hozzá lehet tenni, hogy "para al horno", ami csak annyit jelent, hogy nem szabad többet tenni érte. Egy másik lehetőség, hogy a halat felnyitják a serpenyőben való sütéshez (abrir para la plancha). Az utolsó lehetőség, amelyre nem mindenki van felkészülve, hogy a halat filézik, ami még a legjobb esetben is viszonylag durva filézés.
Fejek
Ha szeretne egy extra fejet a leveshez, kérheti az eladótól. Néha csak odaadják, máskor eladják neked. Gyakran előfordul, hogy például a szürke tőkehalat vagy a süllőt feldarabolják, mint egy tehenet, és a fejért alacsony, a húsért pedig magas árat kérnek.
Hekk
Mivel a hal általában nagyobb, a piacon gyakran, de nem mindig, csak kisebb adagok, úgynevezett rodajas kaphatók. Lehetőség van arra is, hogy a test nagyobb részét levágják, és a gerincet eltávolítsák.
Tengeri ördöghal
A tengeri ördöghal igazán ördögi, ha tisztításról van szó, ezért a kereskedők késekkel, ollókkal, kardokkal vannak felszerelve, hogy kényelmesen dolgozhassanak ezzel az éles hallal. A kisebb halakat 1 kg-ig egészben kell megvenni, a nagyobbakat néha szintén, de gyakran nem. A la cola, vagyis a farok, vagy a test a hússal együtt vagy keresztben karikára vágható, vagy egészben hagyható. A bőrt automatikusan eltávolítják, és a fejet is megtisztítják.
Kép: A nagyvárosok központi piacait kivéve a spanyol piacok egyszerű, funkcionális épületek, amelyek állapota nem tökéletes.
Jamón
Természetesen minden piacon van olyan árus aki jamónt, szalámit és sajtot árul. Általában kézzel szeletelt egész combokat vagy csont nélküli szeleteket kínálnak legalább kétféle minőségben. Minél messzebb megyünk a központtól a perem felé, annál kevesebb fajta jamónt kínálnak, és annál kevesebb ibéricót tudunk vásárolni. Ha több darab közül választhat, nézze meg őket alaposan, és válassza azt, amelyik a legfrissebbnek tűnik. Különösen a drágább sonkák hajlamosak kiszáradni és oxidálódni a kevesebb forgalom miatt, ezért fontos, hogy alaposan megnézzük. Mind a darabolt jamónt, mind a csont nélküli darabokat kiállítják, hogy a vásárló választhasson, tehát ne szégyenlősködjön. Ha valamelyik standon nincsenek árak, jobb, ha megkérdezi, mert 100 gramm jó ibéricoért akár 20 eurót is fizethet.
Kép: A függő jamónok nincsenek lefedve, ezért nagyon óvatosnak kell lennie
Végső bátorítás
Ha olyan országban él, ahol a szupermarketek még nem fojtották meg a piaci kultúrát, használja ki ezt. A piaci élmény mindig nagyon élénk és üdítő, a piaci vásárlás ritkán monoton, mindig egy csipetnyi adrenalinnal tölt el az idegesség, a friss alapanyagok öröme és az évszázad vásárlásának reménye, amely néha-néha valóra válik. A piac látogatása azért szórakoztató, mert rendezetlen, változatos és állandóan meglepő.
Kép: A piacon való vásárlás állandó üzlet