
A spanyol gasztronómia tele van csodálatos meglepetésekkel. Illatos paella, amelyben minden rizsszemet átitat az erős húsleves és a pirított sofrito intenzív íze, krémes és frissítő salmorejo, fűszeres ajoblanco zúzott mandulából és fokhagymából, népszerű gazpacho, vörösborban hosszan főzött ökörfark, a tenger gyümölcsei zarzuela sűrű mártással, pirított mandulával és pirított kenyérrel, a galíciai polip paprikával és olívaolajjal, a hagyományos kőkemencében sült báránycomb csak egy kis töredéke a spanyol konyha rejtett gazdagságának.
Mégis gyakran úgy érezzük, hogy a legjobb találmány, amely minden szempontból páratlan az egész világon, a tipikus spanyol reggeli. Spanyolországban, mint a világon mindenhol, a reggeli viszonylag új keletű találmány, amely csak a múlt század közepe óta örvend tömeges népszerűségnek. Manapság azonban az "utcai" reggeli egészen különleges helyet foglal el a napi étkezések hierarchiájában, mivel ez az utolsó dolog, amiről az átlagos spanyol lemondana. Még az elmúlt évek legsúlyosabb gazdasági válsága idején is ugyanúgy megteltek a reggelizőasztalok. Míg Európa többi részén általában egy vagyont kell kiadni egy jó reggeliért, addig Spanyolországban gyakran olcsóbban jutunk hozzá, mint otthon.
A spanyol reggeli ára a bárban
Az ár természetesen a spanyol reggeli egyik legfontosabb eleme. Míg a kávé ára itt csillagászati magasságokba szökik, addig egy teljes reggeli kávéval és pirított kenyérrel, sajttal vagy jamónnal 2-3 euró között mozog, ennyiért itt általában még a kávét sem lehet megvenni. Ezért a kinti reggeli Spanyolországban nem valami ünnepi dolog, hanem a mindennapok nagyon természetes és olcsó része. Az árak persze a létesítmény extravaganciájától függően változnak, de még az előkelőbb éttermekben és bárokban is ritkán haladja meg az ár a 3 eurót. Az árat befolyásoló másik tényező a kenyér mérete és a töltelék jellege. A reggelit gyakran kétféle méretben kínálják: egy kisebb és egy nagyobb bagett (dupla áron). A legolcsóbb kenyér általában a csak olívaolajjal töltött kenyér, míg a legdrágább a jamón ibéricóval és lamanche sajttal kombinált kenyér.
Kép: Ennek a pirított kenyérnek az ára jamónnal, olajjal és tejeskávéval 2,70 euró.
Kenyértípusok
A spanyol reggelinél a kenyeret szinte mindig pirítják. A kenyér típusa gyakran régiótól függően változik, de általánosságban néhány alaptípus létezik.
- Pitufo (pepito, bollito, vienna) - fehér zsemle és bagett, amely hasonló az Európában bárhol szokásos fagyasztott termékekhez
- Rebanada de pan - egy szelet tömör búzakenyér
- Panecillo - fatüzelésű kemencében sütött kis búzakenyér, ropogós héjjal
- Mollete - fehér, szinte alulsütött lapos kenyér
- Pan de molde - klasszikus pirított kenyér
- Pan integral - teljes kiőrlésű kenyér
Kép: A hagyományos ibériai jamón-területeken történő reggelizés előnye, hogy a jamón szó automatikusan jamón ibéricót jelent, amelynek ára inkább a serranóra emlékeztet. A képen egy tostada con jamón Jabugban.
A feltétek típusai
A lista élén a pan con aceite, azaz az olívaolajos kenyér áll, amely a mediterrán étrend egyik alapvető bizonyítéka. Egy fokozattal és néhány fillérrel feljebb a pan con aceite y tomate, azaz kenyér olajjal és általában összeturmixolt paradicsommal. Az asztalra általában külön-külön kerül pirított kenyér, olívaolaj és egy tálban összeturmixolt paradicsom. Ehhez a kombinációhoz aztán adható jamón, serrano vagy ibérico, és ezt a kombinációt Spanyolország egyes részein catalana-nak nevezik. A jamón helyettesíthető érlelt juhsajttal vagy főtt sonkával. A sajt esetében a paradicsom gyakrabban elvész, míg a sonka esetében az olajat néha vajjal vagy sajnos margarinnal helyettesítik. A vajkultúra nulla Spanyolországban, és gyakran tapasztalhatjuk, hogy bár az étlapon vaj szerepel, maga a kenyér a legrosszabb margarint tartalmazza. A sonka, valamint a szeletelt olcsó olvasztott sajt alkotja a tostada keverékét. Népszerű sertéshúsos krém a sobrasada, a zurrapa vagy a zurrapa de lomo, ami sertészsír vörösborssal fűszerezett sertéshúsdarabkákkal. A májpástétom is ritkán hiányzik az étlapról. Az egyetlen édesség általában egy olcsó és nem túl jó minőségű lekvár vajjal.
Kép: Az andalúz hátország jellegzetes specialitása a zurrapa de lomo, amely egy sertéskaraj, amelyet megsütnek, majd olvasztott édes paprikával összeaprítanak.
Spanyol reggeliző italok
A spanyolok nem kávé szuperhatalom, és más országokkal ellentétben nem is játszik túl nagy szerepet. A minőség szinte mindenhol ugyanolyan, az ortodox kávérajongók számára valószínűleg túl alacsony, de mindenképpen elfogadható. Az alap mindig tejeskávé, amelyet általában nem habosítanak, és közvetlenül az asztalon töltik fel nagy fémkannákból, hogy a vendég pontosan lássa, mennyi kávé van a pohár alján, amelyben hagyományosan a kávét szolgálják fel. A spanyol nyelvben több pontos kifejezés is létezik a kávé és a tej arányára egy pohárban. Csak Malagában 9 különböző arány létezik, mindegyiknek saját neve van:
- Nube - felhő
- Sombra - árnyék
- Corto - rövid
- Entre corto - nem olyan rövid
- Mitad - közepes
- Solo corto - csak rövid
- Semi largo - félhosszú
- Largo - hosszú
- Solo - szóló
Kép: Az úgynevezett nube vagy felhő valójában forró tej, amelyet egy kanál kávéval megfestettek. Ezért gyakran nevezik manchado-nak (szennyezett).
A tea egyértelműen háttérbe szorul, amit jól mutat, hogy a spanyolok gyakran nem tudják, hogy van különbség a zöld és a fekete tea között. A reggeli gyakran tartalmaz frissen facsart narancslevet, amelyet narancsszezonban gyakran ingyen adnak kis poharakban.
A forró italok közül a kakaó és a fura rózsaszínű tej a legmesterségesebb eperízzel, nem csak a gyerekek számára.
A churrosokhoz, a hosszú, sült kalácstésztából készült rudakhoz forró csokoládét szolgálnak fel, ami irgalmatlanul sűrű, hogy a churrosokat jól bele lehessen mártogatni.
Kép: A churros forró csokoládéval az egyetlen tisztességes édes alternatíva a spanyol reggelik világában.
Kinek nem való a spanyol reggeli?
A spanyol reggeli nem sznoboknak vagy hipsztereknek való. A bárok a legkülönfélébb társadalmi csoportok találkozóhelyei, és nem helyeznek hangsúlyt a megjelenésre vagy a dizájnra. A spanyol reggeli szintén nem a rendkívül igényes kávérajongóknak való. Spanyolországban a kávé a reggeli szolgája, szinte soha nem a beszélgetés tárgya, és soha nem túlértékelt. A spanyol reggeli szintén nem az édesség kedvelőinek való - a hangsúly az erős sós ízeken van, amelyeket a keserű olívaolaj egészít ki, és az édes csokoládés churros kivételével semmi érdekeset nem kínál. Aki az édes reggeliket szereti, annak Portugáliába kell utaznia.
Kép: A reggeli a kézzel szeletelt jamón ibéricóval valószínűleg a legjobb reggeli a világon, hacsak nem a joghurtot és a müzlit részesíti előnyben.