
Mi a churros?
A spanyol churros sült "rudak", amelyek búzalisztből, vízből és sóból készült egyszerű tésztából készülnek. Leggyakrabban reggelire szolgálják fel forró csokoládéval. Csurrosznak ejtjük.
Mikor fogyasztják a churrost?
A churros az ünnepi reggeliről szól, és ezért Spanyolországban a szabad reggelhez társul, amikor nem kell semmit sem tenned, és csak ülsz az újsággal. A spanyolok azonban régóta társítják őket az előestéhez is, amikor leülnek a családdal, lehetőleg télen, és a gyerekekkel együtt ropogtatják a frissen sült churrost, vagy egy fiestához, ahol megállnak az egyik bódénál, ahonnan a forró olaj illatának és szagának keveréke árad. Itt 12 gőzölgő churrost lehet vásárolni papírkúpban, amely hamarosan átlátszóvá válik az olajfoltoktól.
Hol lehet churrost vásárolni Spanyolországban?
A churrost leggyakrabban a churrería nevű speciális helyeken sütik, amelyek a churroson kívül nem sok mással foglalkoznak, és amelyek szinte mindig tele vannak, mert a spanyolok megőrülnek a churrosért. A legtöbb churreríának azonban van egy népszerű kirakata is, ahol gyakran sorban állnak a churro-rajongók, akik friss churrost vásárolnak, hogy hazavigyék. Különböző ünnepeken mozgó churreríriákat is találunk, ahol a churros mellett gyakran kis édes buñuelókat is sütnek, például. Gyakran találkozhatunk az univerzális "freiduría"-val is, ahol egyszerűen megsütnek és a kirakatban árulnak szinte mindent, ami lisztet tartalmaz, a fánkok, muffinok, zsemlék és kenyerek minden fajtájától kezdve a lisztbe vagy tésztába mártott zöldségekig vagy tenger gyümölcseiig.
Kép: Klasszikus churreria serpenyővel, kétféle churroshoz való pisztollyal és rengeteg fotogén kosszal - a churros pisztolyt beszerezheti tőlünk.
Hogyan kell fogyasztani a churrost?
Az ikonikus kombináció az édes, forró, sűrű csokoládé, amelyet a spanyolok találtak fel a 16. században, miután a keserű indiai italt ellenállhatatlan édes csábítássá változtatták. A csokoládé valóban sokkal sűrűbb, mint az itteni forró csokoládé, és gyakran egy csészényit rendelnek több vendégnek, hogy belemártogassák a ropogós churrosok végét. Ez azonban nem az egyetlen kombináció. Mivel a csokoládé édes és borzasztóan kiadós, egyesek inkább a forró kávéval és tejjel készült változatot részesítik előnyben, amely a csokoládé helyettesítésére szolgál. Meglepő módon azonban a churrosokat önmagukban, csak úgy, mártogatás nélkül is fogyasztják, és bár a szegényes alapanyagok nem ezt sugallják, meglepő módon igencsak ízletes nassolnivaló. A házi receptek leggyakrabban azt tanácsolják, hogy a frissen sült churrosokat cukorral vagy cukor és fahéj keverékével vonjuk be.
Kép: A spanyol csokoládéban megáll a kanál
A churros eredete
A churros a buñuelos és más, kevésbé ismert finomságokkal együtt a sült édes finomságok csoportjába tartozik, amelynek a szép költői neve Frutas de Sartén (a serpenyő gyümölcsei). Valószínűleg egyike a sok arab örökségnek, és legalább a 15. század óta sikeresen, változtatás nélkül fennmaradtak, egy viharos fejlődés során, amely magában foglalta a rekatolizációt, a 18. és 19. századi francia befolyást és a múlt századi fasizmust is.
A churros típusai
Klasszikus churros
Csillag alakú keresztmetszet. A tészta csak lisztet, vizet és sót tartalmaz. Leggyakrabban egyenes.
Churros madrileños (madridi churros)
Kisebb átmérőjű, ugyanolyan összetételű, mint a klasszikus churros. Hagyományosan hurok alakban készül.
Porras
Vastagabb, mint a churros. A tészta tartalmaz egy kis szódabikarbónát és néha cukrot is.
Kép: A porras vagy rudak vastagok, és nem csillag alakú keresztmetszetűek.
Tejerringos (malagai churros)
A churros malagai mutációja. Nagyobb átmérőjűek, és a tészta szódabikarbónát és cukrot is tartalmaz. A pisztolyból egyenesen az olajba kerülnek, és hatalmas spirálokká alakítják, majd 20 cm hosszú churrosokra vágják őket.
Kép: A Tejeringos vastagabb és ducibb, mint a klasszikus churros.
Házi készítésű churros receptje
Készítsen otthon churrost az autentikus spanyol churros receptünkkel.