
Az olívaolajos hideg burgonyasalátának ezerféle formája van, és leginkább az úgynevezett cseh szegényes, majonéz nélküli burgonyasalátára hasonlít, amellyel a cseh nagymamák szeretik majonézfüggő unokáikat ijesztgetni. Az alap mindig hideg főtt burgonya, extra szűz olívaolaj és ecet vagy citrom. Nagy szerepet játszik még az olajbogyó, a szárított tőkehal, a tonhal, a sült paprika, a főtt tojás, a narancshús, a szardella stb. is. Szándékosan választottuk az andalúziai változatot, amely itt tökéletesen reprodukálható.
Recept: Spanyol burgonyasaláta
Összetevők:
- 400 g nagyobb burgonya
- 0,5 dcl extra szűz olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- 1 sült és meghámozott paprika, csíkokra tépve (recept itt)
- 2 főtt tojás negyedekre vágva
- zöld olajbogyó
- őrölt paprika
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
-
Az egész burgonyát héjában főzzük meg. Hagyjuk kihűlni, hámozzuk meg és vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre.
-
Tegyük egy tálalótál aljára, sózzuk, öntsük rá az olívaolajat (gyakran az olívaolajat előzetesen összedörzsölt fokhagymával és őrölt paprikával melegítik, de ez elveszi az olívaolaj aromáját), és szórjuk meg őrölt paprikával. A paprikacsíkokat, a tojásnegyedeket és az olajbogyót elrendezzük a burgonyán, megsózzuk, ismét meglocsoljuk olívaolajjal, meglocsoljuk citrommal és megszórjuk apróra vágott petrezselyemlevéllel.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!