
Spanyolországban a merluza, azaz a tengeri csuka, amelyet Magyarországon hekknek vagy szürke tőkehalnak is neveznek, az egyik legnépszerűbb és egyben legolcsóbb hal. Az év nagy részében a friss hekk a halpiacok polcain található, és az ára ritkán haladja meg az 5 eurót kilónként. Bár a fehér tőkehalnak meglehetősen nagy feje van, hatalmas szájjal (exkluzív leveshez tökéletes lesz), barátságos ára és kiváló fehér húsa miatt nagyon népszerű, és tucatnyi módon elkészíthető. Főtt merluza majonézzel, sült paradicsommal, tésztában sütve zöld majonézzel, merluza a la catalana , béchamellel és gombával sütve, stb.
Minket azonban a jamón érdekel, ezért olyan receptet választottunk, amely a merluza kissé száraz húsának megadja a szükséges szaftot. Sült hekk steakeket készíthetünk enyhe zöldséges mártással akkor is, ha nincs spárgaszezon. A mártás spárga nélkül is ugyanolyan jó ízű. Kipróbálhat a tengeri csukán kívül más halat is, próbálja ki a jó öreg csukánkat, és mondja el, milyen volt.
Recept: Merluza con jamón - hekk (tengeri csuka) jamónnal
Összetevők:
Hozzávalók a steakhez mártással
- 1 tengeri csuka (kb. 1,2 kg)
- 100 g karikákra vágott jamón serrano
- 4 zöld spárga
- egy csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 dcl halászlé
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a halászléhez
- babérlevél
- 1 kis hagyma (hámozva)
- 1 kisebb sárgarépa (megtisztítva és nagyobb darabokra vágva)
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 fej tengeri csuka
- só
Elkészítés:
Recept a steakekhez mártással
Egy serpenyőben közepes lángon hevítse fel az olívaolajat, és süsse az egész, meghámozott fokhagymát minden oldalról világosbarnára. Vegye ki a fokhagymát, adja hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsa meg. Adja hozzá a finomra vágott petrezselymet, és öntse fel a hal alaplével. Keverje jól össze, és hagyja főni 5 percig. A serpenyő tartalmát merülőmixerrel turmixolja össze, és adja hozzá a megtisztított és feldarabolt spárgát. Ha szükséges, sózza meg. A mártást hagyja finoman fortyogni, időnként megkeverve további 5-10 percig, amíg a spárga villával megszúrva puha nem lesz.
Éles késsel válassza le a tengeri csuka fejét, és az utasításoknak megfelelően készítse el a halászlevet. Tisztítsa meg a halat a beleitől, és készítsen 6-8 filét a bőrével együtt. Bár a hekk tökéletes filézése ugyanolyan művészet, mint bármely hal filézése, mégis olyan hal, amellyel még egy abszolút kezdő is elfogadható sikerrel megbirkózhat. Amikor levágja a fejét, a vágáson egy háromágú, csillag alakú csontozatot fog látni. Egy hosszú késsel a lehető legszorosabban válassza el a húst a csontoktól úgy, hogy egyenesen a keresztmetszetbe megy, anélkül, hogy a bőrt felszakítaná. Ezután válassza szét az egyes filéket úgy, hogy a gerinc és a már leválasztott hús között hosszanti vágást végez a bőrön keresztül. Az eredmény kb. 6 szép halszelet lesz, a bőrével együtt.
Óvatosan törölje szárazra a steakeket, hogy a bőr ne tapadjon a serpenyőhöz. Sózza meg mindkét oldalon. Melegítsen fel egy nagy, tapadásmentes serpenyőt, és locsolja meg egy teáskanál olívaolajjal. Amikor felforrósodott, tegye bele a halszeleteket bőrrel lefelé. Süsse őket a bőrükkel, hogy a bőrük ropogós és barna legyen. Ez 3-5 percet vesz igénybe. Fordítsa meg, és a húsos oldalát is pirítsa magas hőfokon 3-5 percig. Óvatosan fordítsa vissza a bőrös oldalára, és adja hozzá az összevágott jamónt, mindkét oldalát egy pillanatig pirítsa a serpenyőben. Vegye le a serpenyőt a tűzről, és öntse a steakekre a petrezselymes-spárgás mártást. Azonnal tálalja.
Recept a halászléhez
Mossa meg a fejet hideg vízben.
Öntsön hideg vizet a fazékba az összes hozzávalóval együtt. Forralja fel a vizet nagy lángon, és hagyja a tűzhelyen 30 percig. A főzés során a felszínről a szennyeződések habját szedje le. Vegye le a tűzről, hagyja kihűlni, és szűrje át egy finom szűrőn.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!