Recept: friss olajbogyó befőtt

Bevezetésül...

Az olajbogyó számomra egy különleges jelenség. Tulajdonképpen az olajfa gyümölcse, amely alakjában és szerkezetében egyfajta kemény, zöld cseresznyére hasonlít, mégis a legegészségesebb olajjal van tele, igazán tápláló, és sós lében inkább hasonlít a szardellára, mint bármilyen gyümölcsre. A történelem során csak hideg vizet használtak a feldolgozásukhoz, ami egyedülállóan egyszerűvé teszi az elkészítésüket. A víz és a só megfelelő arányával hamarosan egy ízletes, tartós élelmiszert kaptunk, amely gyönyörűen átsegít egyik szürettől a másikig. 

Milyen íze van a friss olajbogyónak?

Ha egyszer Spanyolországban, Görögországban vagy Olaszországban jár, próbáljon meg szedni egy friss olajbogyót egyenesen a fáról, és kóstolja meg. Undorító. Az extrém keserűség és az extrém fanyarság gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy más ízeket érzékeljünk. Csak egy hét vízfürdőben töltött idő után veszíti el fokozatosan keserűségét és fanyarságát, és lassan elfogadhatóvá válik. 

celé olivy
Kép: A frissen szedett, be nem áztatott olajbogyó gyakorlatilag ehetetlen.

Hogyan szüretelik az olajbogyót?

A professzionális olajbogyó-termesztés többféle módszert alkalmaz, a gépektől kezdve a kifeszített hálókba rázott olajbogyókon át a gondos kézi szedésig, olajbogyóról olajbogyóra. Mi természetesen közvetlenül a fáról szedtük le az olajbogyót. Barátaink, Zuzka és Rafa gyönyörű olajfáit használtuk a Kilometro 7-ből. Dél-Spanyolországban, a covid karantén idején vásároltak egy házat egy olajfaültetvénnyel, és a házimunka mellett nekiálltak a ligetük odaadó gondozásának.

olivový háj - sběr oliv

Kép: Az olajbogyót szeptember végétől az év végéig szüretelik, az éghajlat hőmérsékletétől és az olajbogyó fajtájától függően - a Kilometro 7 olajfaligetben több mint száz éves fák vannak, és a szüret nagy része hálóval, műanyag rúddal történik.

Az olajbogyó szüretelésekor ügyelni kell arra, hogy minden olajbogyó egészséges és ép legyen. Egyetlen rossz olajbogyó elronthatja az egész adagot.

Olajbogyó maggal vagy anélkül?

A mag nélküli olajbogyónak csak egy előnye van a maggal rendelkező olajbogyóval szemben. Nincs magja. Minden más rossz. A mag segít az olajbogyónak megtartani a legjobban az ízét, és megőrzi a gyümölcshús eredeti textúráját is. Bár a kimagozott olajbogyót lehet szardellával vagy paprikával tölteni, de csak azért, mert nincs saját íze. Spanyolországban a kimagozott olajbogyó szinte soha nem szerepel egyetlen étterem étlapján sem, bár a szupermarketekben gyakran bőségesen megtalálható. Mondhatnánk, hogy a kimagozott olajbogyó Spanyolországban a rossz ízlés jele.

Vágva, egészben vagy felnyitva?

Ha a magozott olajbogyókra gondol, amiket már fogyasztott, akkor eszébe jut, hogy némelyik egészben volt, mintha csak leszedték volna a fáról, míg a többi nyitott, tátongó lyukkal, mintha valaki rálépett volna egy cipővel. Az egész olajbogyónak hosszabb ideig megmarad a formája, de hosszabb időbe telik, amíg a keserűség kiürül belőle. Az eredeti termés íze tisztább, mert lassabban és nehezebben veszik fel a sós lében lévő fűszerek és gyógynövények ízét. 
  
naříznutí oliv
Kép: Az olajbogyó feldarabolása megkönnyíti, hogy az aromás folyadék behatoljon a gyümölcshúsba, miközben az olajbogyó egészben marad. Az olajbogyókat azonban ajánlatos teljesen felnyitni.

Az olajbogyó színéről - van fekete és zöld olajbogyó?

A fán lévő olajbogyók először zöldek, majd érésük során fokozatosan lilássá és mélylilássá válnak, míg a legvégén szinte feketék lesznek. Kevés kivételtől eltekintve a zöld olajbogyót feldolgozásra használják, és vagy úgy, ahogy van, savanyítják, vagy oxidációs folyamaton mennek keresztül, amely során a cseh szupermarketekből és pizzériákból ismert fekete olajbogyóvá válik. A Spanyolországban termelt fekete olajbogyó nagy részét Olaszországba exportálják. Azt mondják, hogy az oxidációs folyamatot, amely a zöld olajbogyót fekete olajbogyóvá változtatja, azért vezették be, hogy a legrosszabb minőségű olajbogyót is fel lehessen használni. Ez az oka annak is, hogy az oxidált fekete olajbogyó íze gyakran olyan, mint egy szakadt rongyé. 

A fekete olajbogyó, amely a fán érve nyerte el a színét, teljesen más. Ezekben viszont intenzív ízvilág van. Ha azonban fekete olajbogyót lát a tányérján (a mag nélkül), szinte 100%-ig biztos, hogy oxidálódott olajbogyóról van szó.

olivovy stromKép: A zöld olajbogyó teljesen érett, és a legjobban alkalmas befőzésre. Az érés későbbi szakaszában az olajbogyó lilássá, végül a feketével határos mélylila színűvé válik. 

szerda, 20. november 2024
Idén cserépben érlelt olajbogyóim kb 800 m magasságban, meg akarom próbálni az Ön utasításai szerint tárolni.
Lásd az eredetitLásd a fordítást
vasárnap, 27. október 2024
hétfő, 13. november 2023
Sup. Idén Spanyolországból hoztunk olajbogyót a piacról, és életünkben először raktuk be. Kő!!!
Lásd az eredetitLásd a fordítást

Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close