
TÁROLÁS SZELETELÉS ELŐTT
Csont nélküli jamón
A csont nélküli jamón vákuumcsomagolásban érkezik. Bár ez a termék szobahőmérsékleten való tárolásra alkalmas, javasoljuk, hogy a hűtőszekrény alsó szintjein tárolja. A részletekért lásd a csont nélküli jamonról szóló cikket.
Jamón csonttal - egész láb
A legjobb hely a jamón tárolására, ha egészben vásárolta, bármilyen száraz, nem túl változó hőmérsékletű hely. Ilyen körülmények között több hónapig nem kell aggódnia érte és a minősége miatt. A jamón érlelési folyamata valójában olyan zseniális, hogy ha egészben vásárolja meg a jamónt, akkor automatikusan a tárolására legmegfelelőbb csomagolást is megvásárolja. Aki legalább egyszer járt már Andalúziában, ahol bármelyik autentikus bár falát és mennyezetét függő jamónokkal borított falakkal és mennyezetekkel látja, az elmondja ezt. A jamón hűtőben való tárolása semmiképpen sem szükséges, sőt, nem is tanácsos.
Kép: Spanyolországban senki sem aggódik sokat a jamón miatt - a szárított sonkával kapcsolatban mindig is az volt a vicc, hogy hónapokig eltartható a hűtőszekrényen kívül
TÁROLÁS SZELETELÉS UTÁN
Csont nélküli jamón
Szeletelés után ismét hűtőben ajánljuk tárolni. A jamónt két-három részre oszthatjuk, vákuumcsomagolhatjuk vagy fóliába csomagolhatjuk, és betehetjük a hűtőbe. Csak ellenőrizni kell, nehogy megpenészedjen. A jamónnál azonban a penész nem növekszik belül, és tisztítás után a jamón ismét alkalmas a fogyasztásra. Bővebben a csont nélküli jamónról szóló cikkben.
Jamón csonttal
Amikor először vágja fel a jamónt, a vágott területet oxidációnak teszi ki, és a szabadon lévő felületek fokozatosan sötétedni és keményedni kezdenek. Ezért a jamónt minden szeletelés után kezelni kell. Szerencsére van néhány gyors és egyszerű módszer erre. Az egyik az, hogy az első vágásokból megmaradt zsírral fedjük be a szabadon maradt területeket. A vágást vékony réteg olívaolajjal is megkenheti. A jamónt még a szeletelés után sem tanácsos a hűtőszekrénybe tenni. Szárazon kell tartani. Ha körülbelül egy hónapon belül elfogyasztja, a jamón finom és friss marad. Csak szobahőmérsékleten tud teljesen kibontakozni az intenzív íz, amely a hűtőben csak feleslegesen tompul.
Kép: A jamónt a konyhapulton szobahőmérsékleten, rácson tárolhatja. Ha nem vágja naponta, akkor a vágott részt törölközővel vagy fóliával letakarhatja.
Kép: Balról: A pultra csöpögő zsír miatt védőfóliával ellátott két jamón. A harmadik jamón csak úgy lóg, azt gyakran vágják, és nem kell fáradságosan letakarni. Az utolsó jamón be van csomagolva fóliával, nem szeletelik annyit, és az utolsó fázisban van, túl száraz.
Kép: A jamón nem romlik meg. A sokat " vágott" üzletekben senki sem törődik azzal, hogy a nap folyamán bármilyen módon letakarja a jamónt. A sonkákat a műszak végén fóliába csomagolják, hogy ne száradjanak ki feleslegesen egy éjszaka alatt.