
Az olívaolaj a mediterrán konyha szerves része. Fogyasztása jótékony hatással van az egészségre, mivel nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat és vitaminokat.
SZŰZ OLAJOK
Közvetlenül friss olajbogyóból, kizárólag mechanikus eljárással és különösen alacsony hőmérsékleten előállított olajok. Az olajok előállítása során alkalmazott mechanikai eljárások közé tartozik a válogatás és tisztítás, a dekantálás, az őrlés és a keverés, a centrifugálás és a szűrés. A szűz olajok közé nem tartoznak tehát a magas hőmérsékleten, oldószeres és újraészterezési eljárásokkal nyert olajok.
A szűz olajra úgy kell gondolni, mint a friss olajbogyó levére, amely nem igényel további kémiai kezelést, és azonnali fogyasztásra alkalmas.
A szűz olajok közé tartoznak:
EXTRA SZŰZ OLAJ
Legfeljebb 0,8%-os savtartalmú olajok.
A Laguna de Fuente de Piedra olajaink savassága legfeljebb 0.1 %.
SZŰZ OLAJ
Legfeljebb 2,0 %-os savtartalmú olajok.
NEM FOGYASZTHATÓ OLAJ (ÚN. LAMPANTE)
Olajok 2,0%-nál nagyobb savtartalommal.
NEM SZŰZ OLAJOK
Ezeket az olajokat magas hőmérsékleten oldószerek vagy más vegyi anyagok felhasználásával nyerik.
FINOMÍTOTT OLÍVAOLAJ
Finomítási eljárással szűz olajokból előállított olajok, amelyek nem felelnek meg a fogyasztási követelményeknek. A finomítási folyamat többek között csökkenti az olaj savasságát, miközben számos jótékony hatású anyagot eltávolít. A finomított olajok savassága nem haladhatja meg a 0,3%-ot. A finomított olajok savassága vezetett egy látszólag logikátlan intézkedéshez Spanyolországban, amely megtiltja az olívaolaj-termelőknek, hogy a termékük savasságát a termék teljes kémiai összetételének feltüntetése nélkül tüntessék fel. A jogszabály célja az volt, hogy megakadályozza a finomított olajok termelőinek félrevezető reklámozását, akik termékeik savasságát a szűz olajokéval hasonlították össze.
OLÍVAOLAJ (NEM SZŰZ)
Finomított olívaolaj és szűz olívaolaj keveréke, 2 %-nál kisebb savtartalommal. A keverék savassága nem haladhatja meg az 1 %-ot.
NYERS OLÍVAOLAJ A TÖRKÖLYBŐL
Az olajtörköly a szűzolaj-kitermelés során keletkező hulladék. Az olajbogyó szilárd részei, amelyekből hideg állapotban mechanikusan nem lehet több olajat kinyerni, oldószerrel és magas hőmérsékleten kerülnek kioldásra.
FINOMÍTOTT OLÍVAOLAJ TÖRKÖLYBŐL
Az előző kategóriába tartozó olajból finomítási eljárással nyert olaj. A savasság nem haladhatja meg a 0,3 %-ot.
OLÍVAOLAJ TÖRKÖLYBŐL
Ez az olaj a süteményből származó finomított olaj és a 2%-nál kisebb savtartalmú szűz olaj keveréke. A keverék. savtartalma nem haladhatja meg az 1 %-ot.