
Mi a gambas fritas?
A gambas fritas, azaz a sült garnélarák népszerű spanyol tapas. Általában vagy önálló tapasként, vagy egy nagyobb fritura mixta (különböző sült tenger gyümölcseinek keveréke) részeként szolgálják fel.
Milyen garnélarákot válasszunk?
Ehhez a recepthez csak nyers, elég nagy garnélarák alkalmas. Használhatunk hámozott garnélarákot is, bár a hagyományos tálalásnál a farok természetes tartóként megmarad. Lehetőség van félig hámozott fagyasztott garnélarákok vásárlására is. A garnélarákot sütés előtt ki kell olvasztani.
Hogyan kell kiolvasztani a fagyasztott garnélarákot?
Tegye a fagyasztott garnélarákot egy erős műanyag zacskóba, és merítse hideg vízbe. Körülbelül 15 perc alatt felolvadnak. A garnélák annyiban szerencsések, hogy az állagukat nem zavarja meg túlságosan, még a gyors kiolvasztás sem, ami egyébként soha nem ajánlott.
Mire kell vigyázni?
A tészta ne legyen túl híg. Jobb, ha sűrűbb, mint az ellenkezője. A garnélarákok gyakran tovább hígítják a tésztát. Nagyon rövid ideig süsse.
Milyen receptváltozatok vannak?
A kis garnélarákot gyakran egészben sütik. A receptek ezután a bevonat módját és összetételét tekintve változnak. A legegyszerűbb, ha lisztbe, majd tojásba és lisztbe, enyhén erjesztett tésztába (esetünkben) mártják őket, amelyhez néha reszelt fokhagymát, sáfrányt és - különösen a szín kedvéért - zsenge petrezselymet adnak.
Recept: Gambas fritas - sült garnélarák tésztában
Összetevők:
- 200 g garnélarák
- 1 tojás
- 50 ml sör
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 4 evőkanál sima liszt
- Olívaolaj
- Só
- Alioli - fokhagymás majonéz
Elkészítés:
- Hámozza meg a garnélarákot. Tépje le a fejét, távolítsa el a héját, és csak a farkát hagyja meg. Nagyobb garnélarákok esetében távolítsa el a hátoldalon lévő belet. A garnélarákot kissé vágja fel, és húzza ki a belet. A fogpiszkálós trükköt is alkalmazhatjuk, amellyel alávághat és kiveheti a belet anélkül, hogy felvágná azt.
- Egy bögrében verjen fel egy tojást 50 ml sörrel és egy teáskanál sóval.
- Öntse a keveréket abba a tálba, amelyben forgatni fogja. Adja hozzá az apróra vágott petrezselymet, és habverővel fokozatosan, evőkanalanként keverje hozzá a lisztet. Az így kapott állagnak elég sűrűnek kell lennie, a kevert joghurtra kell hasonlítania. Hagyja állni 20 percig.
- Egy mély, nem túl nagy serpenyőben magas lángon 1 cm magas olajréteget hevítsen fel.
- A garnélarákokat a tésztába mártva, a farkuknál fogva helyezze egy tányérra, és olajban mindkét oldalukat süsse meg.
- Hagyja a kész garnélarákot egy ideig papírtörlőn lecsepegni.
- Forrón tálaljuk citromos-fokhagymás majonézes aliolival.
Írjon megjegyzést
Tetszik ez a recept? Vagy szeretne valamit javítani rajta? Örülünk értékelésének és észrevételeinek!