
Egy spanyol nap úgy hasonlít egy cseh napra, mint a tojás a tyúkra, vagyis egyáltalán nem. Senki sem látja ezt jobban, mint az a cseh, aki Spanyolországban telepedik le, és élete első heteiben gyakorlatilag soha nem találkozik élő emberrel, mert az élő ember vagy sziesztázik, vagy már régóta dolgozik, vagy csak otthon van stb. A spanyol ritmus annyira különbözik a csehtől, hogy a két nép könnyen lehet, hogy egy országban lakik, és mégsem találkozik soha egész életében. A spanyol akkor jön ebédre, amikor a cseh már fizetett, vacsorára úgyanúgy, a spanyol pedig akkor megy sörözni, amikor a cseh már alszik. Az éttermek és a bárok így duplán forgalmasak lennének, a munkatermelékenység pedig úgy növekedne, hogy egyik nemzetnek sem lenne hamarosan államadóssága.
Hogy néz ki egy spanyol nap?
-
Desayuno (reggeli 6:00-tól 8:00-ig)
A reggeli hasonló a csehországi reggelihez. Leggyakrabban tejeskávét isznak pirított kenyérrel, olívaolajjal vagy paradicsommal. -
Almuerzo (2. reggeli 11:00-kor)
A 2. reggeli egy zseniális találmány, amely Spanyolországban példátlan módon terjedt el. A legtöbb munkáltató fél óra szabadidőt ad a második reggelire, amit a legtöbb munkavállaló örömmel kihasznál. Gyakran a második reggeli csak ürügy egy újabb kávéra, amelyet gyakran étel nélkül fogyasztanak el. -
Comida (ebéd 14:00 és 15:30 között)
Spanyolországban az ebéd jelentős esemény. Leggyakrabban egy teljes menü, amely levest vagy más előételt, egy kiadós főételt és desszertet tartalmaz. Az ebédszünet általában egy óra, mert, mint minden spanyol elmondja, még egy kutya sem tud fél óra alatt enni (ni un perro!!!). -
Siesta (ebéd utáni szieszta)
A szieszta különösen népszerű Andalúziában, ahol délutánonként olyan meleg van, hogy nincs más dolgunk, mint aludni. Az ember egy fárasztó ebéd után kimerül, ami tökéletesen elaltatja a hőségben. A szieszta annyira népszerű, hogy mindenhol megtalálható, és gyakorlatilag rákényszeríti az embert, hogy időnként maga is tartson egyet, hiszen úgysem jut semmire ezalatt. A mi jamón készítőnk munkaideje például 8:30-13:00 és 16:00-20:00 között van. -
Merienda (uzsonna 17:00 - 19:00)
Az uzsonna segít kivárni az egészséges vacsorát, és például egy könnyű bagettből áll, jamónnal és paradicsommal, joghurttal, gyümölccsel stb. -
Cena (vacsora 22:00 - 24:00)
A vacsora a második legfontosabb étkezés az ebéd után, és ha Csehországban azt mondják, hogy 8 óra után nem szabad vacsorázni, akkor Spanyolországban azt mondják, hogy 10 óra előtt nem szabad vacsorázni. Egyszer azt javasoltuk a barátainknak, hogy nyolcra jöjjenek vacsorázni, és több hétbe telt, mire leráztuk magunkról a bolondok hírnevét. Spanyolország az egyetlen ország Európában (tudomásunk szerint), ahol ilyen későn vacsoráznak (a 19. századi orosz regényekben szereplő vacsorák nem számítanak), és számos elmélet létezik e különös szokás eredetéről. De ezekről majd máskor. -
Fiesta (fiesta 24:00-kor)
Spanyolországban nem szokatlan, hogy a barátok éjfélkor találkoznak valakinél, és csak ezután kezdenek el azon gondolkodni, hogy mit csináljanak az este folyamán. Sehol máshol nem talál reggeli közben ilyen változatos egyveleget a becsületes polgárokból, akik egy csésze kávéval és egy tostadával üldögélnek, és a talpon maradt részegekből, akik reggelig szórakoztak.