
A jamón számos egészségügyi előnnyel jár. A legfontosabbak közé tartoznak:
Vitamin-tartalom
A jamón B1-, B2-, B3-, B6-, E- és D-vitaminokat tartalmaz.
Ásványianyag-tartalom
A jamón természetes vas-, kalcium-, foszfor-, cink- és magnéziumforrás. Különösen vastartalma miatt rendszeres fogyasztása ajánlott a csontritkulás megelőzésére.
Magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalom
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és az olajsav magas tartalma a jamónt az olívaolaj mellé helyezi, amely az egyetlen olyan természetes élelmiszer, amelynek magasabb ezeknek az anyagoknak a tartalma. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Minőségi fehérjeforrás
A jamón a legmagasabb minőségű fehérje nagyon ízletes forrása. Magas tartalma mellett ki kell emelni az esszenciális aminosavak magas arányát is, ami növeli a szervezetünkre gyakorolt előnyeit. Ezenkívül az érlelési folyamat során a fehérje szabad aminosavakká hidrolizálódik, ami megkönnyíti a jamón emésztését. Ezért van az, hogy a jamón egy könnyű étel, amitől soha nem érezzük úgy, hogy "kő" van a gyomrunkban.
Tartósítószerek és színezékek hiánya
Vigyázzon, hogy ne rontsa el a jamón jótékony hatásait rákkeltő tartósítószerek vagy színezékek fogyasztásával. Bár a jamón készítésének természetes folyamata lehetővé teszi, hogy a legjobb eredményt egyetlen összetevővel, a sóval érjük el, a spanyol piacon járványszerűen terjed az E-250 és E-252 egészségkárosító anyagokat tartalmazó, iparilag előállított jamón.