
Úgy tűnik, manapság már egyikünk sem lehet teljesen biztos abban, hogy nem esik teherbe, ahogy azt az első terhes férfi, Thomas Beatie is bizonyítja. Mivel a jamón vagy prosciutto fogyasztása várandósság alatt hagyományosan kockázatosnak számít a toxoplazmózis miatt, összefoglaltunk néhányat a témával kapcsolatos legújabb tudományos eredményekből.
Toxoplazmózis és az érési idő hossza
Mivel a toxoplazmózis parazita jelen lehet a 72 °C feletti hőmérsékleten nem főzött vagy -20 °C alatt nem fagyasztott húsban, a terhes nőknek hagyományosan nem ajánlott szárított húskészítményeket fogyasztani. Az Andalúziai Technológiai Központ (TEICA) legutóbbi, 2012 októberében közzétett nagyszabású tanulmánya azonban kimutatta, hogy a parazita életciklusát tekintve, amely a természetes élőhelyén kívül legfeljebb egy évig képes életben maradni, a 17 hónapnál hosszabb érlelési idejű jamón 100%-ban ajánlott 0%-os kockázatú élelmiszer a várandós nők számára. A tanulmány következtetéseit a Spanyol Nőgyógyászati Egyesület (SEGO) is elismerte, amely egyrészt a tanulmány alapján egy rövid dokumentumot készített, amely a kismamák számára útmutatóként szolgál, másrészt az új ajánlásokat a társaság minden szakmai tagjával megismertette. Összefoglalva, a TEICA tudósainak köszönhetően a várandósság az élet ideális szakasza lett a legjobb és legérettebb jamónok megkóstolásához. A TEICA igazgatója, Juan Carlos Racero azt is kiemeli, hogy a tanulmány nemcsak a kismamák számára kiváló hír, hanem a közvetlen családtagjaik számára is, akik, hogy ne bántsák várandós családtagjukat, eddig titokban, zárt ajtók mögött majszolták a jamónt, vagy szolidaritásból a terhességük alatt teljesen tartózkodtak a fogyasztásától.
Toxoplazmózis és só
Az érési idő toxoplazmózisra gyakorolt hatása mellett vannak olyan tanulmányok is, amelyek a parazita túlélését vizsgálják sóoldatban. A Maryland Research Center tudóscsoportjának tanulmánya kimutatta, hogy a parazita nem képes 56 napnál tovább életben maradni 0,85%-nál nagyobb koncentrációjú sóoldatban (a jamónban 4-5%-os koncentráció van). Egy másik tanulmány szerint az 1,4%-os sóoldatban áztatott nyers hús legfeljebb 8 óra alatt elpusztítja a parazitát.