Jamón ibérico - paleta bellota

24-28 hónapos érési idejű mellső láb egy fekete ibériai sertésből, amely a montanera időszakban kizárólag makkal táplálkozik szabadtartásban. Összetevők: sertéshús, só. Egyedüli vállalat vagyunk a piacon, amely kizárólag vegyi tartósítószerek és színezékek nélküli jamónt kínál. 

Piros címke.  Itt többet megtudhat a jamón ibérico felosztásáról.

106 990 Ft
(bruttó)

KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.

Tömeg :
Mennyiség:

A Jamón ibérico - paleta bellota a szabadtartásban makkokkal táplálkozó, sötét ibériai sertés elülső lába. A pácolt sonkák világában a jamón ibérico de bellota az abszolút csúcsot képviseli, amelyet semmilyen más termék nem tud felülmúlni.

A bellota paleta Simón Martín ibériai sertésből származik, amelyeket Simón Martín családi gazdaságában, a Salamanca régióban található Guijuelo városában nevelnek. A paleta cebóval ellentétben ezek a sertések a montanera időszakában (novembertől februárig) a tölgyerdőkben élnek, és kizárólag makkokkal, fűszernövényekkel és gyökerekkel táplálkoznak. A sok mozgás és a főként makkból álló étrend kedvezően hat a sonka végső ízére. A hús finom diós ízt kap, a zsírt pedig az egyszeresen telítetlen (egészséges) zsírsavak magasabb tartalma jellemzi, így állagát tekintve inkább hasonlít az olívaolajra, mint a tipikus sertészsírra. A hófehér zsír beszivárgása a húsba hihetetlen szaftosságot kölcsönöz minden egyes szeletnek (a jamón kóstolásáról bővebben cikkünkben). A hosszú szárítás (20 és 28 hónap között, szemben a szokásos 16 hónappal) garantálja a sonka hosszan tartó "a curado" ízét, intenzív aromáját és mély rubin színét. Mivel Simón Martín nagyon büszke erre a termékre, minden egyes darabot, amely elhagyja a szárítóhelyiséget, gondosan ellenőriznek. Ez a sonka ideális lehetőség a jamón ibérico bellota "kis csomagban" történő megkóstolására.  

Ez a jamón, mint minden termékünk, teljesen természetes, friss levegőn érlelt termék, vegyi adalékanyagok használata nélkül. A természetes szárításnak köszönhetően természetes secaderben érlelődik, légkondicionált kamrákban történő gyorsítás nélkül. Csak húst, sót és időt tartalmaz.

Jamón típusa

plec iberského prasete

A Jamón ibérico a fekete ibériai sertésből származik, ami világszerte egyedülálló, és a Jamón ibérico más szárított sonkákkal összehasonlíthatatlan, egyedi termékké teszi. A jamón serranóval (de például a prosciutta di Parma vagy a San Daniele sonkával is) ellentétben a jamón ibérico íze intenzívebb és tartósabb, magasabb az egészséges, telítetlen zsírok aránya, és az izomközi zsírnak köszönhetően utánozhatatlan textúrájú.

Az ibériai sonkák hivatalos osztályozásában ez a jamón piros címkével van ellátva (a többi fokozat fehér, zöld és fekete címkével). A sertés lehet 50%-os, 75%-os vagy 100%-os ibériai sertés. Itt többet megtudhat az ibériai jamónok felosztásáról.

A Jamón ibérico bellota (a bellota spanyolul makkot jelent) a legjobb minőségű és legdrágább szárított sonka nemcsak Spanyolországban, hanem az egész világon. Az exkluzív "de bellota" címke elnyeréséhez az ibériai sertést szeptember és március között kizárólag makkokkal és fűszernövényekkel kell etetni egy dehesa nevű, tölgyligetben szabadtartásban (egy ligetet akkor neveznek dehesa-nak, ha hektáronként legalább 10 fával rendelkezik). A montanera megkezdése előtt az állat súlyának 92 és 115 kg között kell lennie, és a montanera végére a kizárólag makkból és gyógynövényekből álló étrenddel legalább 46 kg-ot kell gyarapodnia.

A fekete sertés elülső lába, a "paleta ibérica" kisebb arányban tartalmaz húst, és nagyobb arányban csontot, zsírt és bőrt, mint a jamón ibérico hátsó lábszára. A csont nagyobb aránya miatt a szeletelés egy fokkal nehezebb, mint a hátsó láb esetében.

TÍPUS Ibérico
FORMA Egész láb (lapocka) csonttal
ÉRÉS IDEJE 24 hónap
TÁPLÁLÉK Tölgyligetekben (Dehesa) szabadon gyűjtött makk és fűszernövények
GYÁRTÓ Simón Martín
TÁROLÁS Száraz és hűvös helyen
CSOMAGOLÁS  A sonkát vákuumcsomagolják fóliába, majd egy textilzsákba (ún. fundy) helyezik, és egy papírdobozban szállítják, amelyet a szállító cég címkéjével látnak el. 

Sertéshús, tengeri só.

  • Nitrit- és nitrátmentes (E250 és E252 nélkül)
  • Gluténmentes
  • Laktózmentes
  • Csökkentett sótartalmú*

* Más szárított hústermékekkel összehasonlítva.

Energia 1909 kJ (460 kcal)
Zsírok 38 g
- ebből telített zsírsavak  14 g
Szénhidrátok 1,0 g
- ebből cukrok 0,5 g
Fehérjék 29 g
4,7 g

A jamónt a könnyű kezelhetőség és a logisztika érdekében vákuumcsomagolják (nem áll fenn a külső csomagolás zsírosodásának veszélye), valamint az íz és a minőség megőrzése érdekében. Ha a vákuum 100%-os, azaz tökéletesen préselt, a sonka ebben az állapotban eltartható a szavatossági idő végéig. Ha a vákuum megszakad, a sonkát ki kell venni a csomagolásból. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vákuum állapotát; időnként egy apró repedés hosszú idő után elkezdheti beszívni a levegőt. Ez aztán érési penész kialakulását eredményezi a jamónon. Fogyasztás előtt javasoljuk, hogy a sonkát körülbelül 24 órával korábban vegye ki a csomagolásból, amikor a környezeti körülmények között a bőrnek van ideje újra megkeményedni és erős aromát fejleszteni.  További fontos információkért kérjük, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseinket.

A megrendeléssel együtt részletes szeletelési útmutatót kap papíralapon. Itt találja a paleta szeletelésére vonatkozó részletes utasításokat elektronikus formában.

KÉSZLETEN. AZONNAL KÜLDHETŐ.
Szállítási idő: 2-3 munkanap.
Feladás legkésőbb a következő munkanapon.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close