
A polifenolok olyan szerves vegyületek, amelyek a növényi fotoszintézis melléktermékeként keletkeznek, és fitokemikáliákként, valamint kiváló minőségű antioxidánsokként ismertek. A polifenolokat jelentős egészségjavítóként tartják számon, és megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, fűszerekben és növényi zsírokban. Vannak azonban olyan fenolos vegyületek, amelyek csak az olívaolajban fordulnak elő. Az olívaolajban 36 ismert fenolos vegyület található. Az egészség szempontjából ma a két leginkább tanulmányozott az oleokantál és az oleacein, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaikról ismertek. Természetesen a jobb minőségű extra szűz olívaolajok sokkal több ilyen polifenolt tartalmaznak.
Oleokantál és oleacein
Az oleokantál jelenlétét a torok hátsó részében jelentkező égő vagy fanyar hatás jelzi, amely néha köhögési reflexet okoz. Az oleaceinre jellemző a keserűség a nyelven. A szupermarketben vásárolt olívaolajokhoz szokott emberek ezeket a csípősséget és keserűséget gyakran tévesen az olívaolaj hibájának tartják. Egészségügyi szempontból tehát előnyösebb a keserűséggel és csípősséggel rendelkező olajokat előnyben részesíteni, lásd hogyan kell helyesen kóstolni az olívaolajat. A finomabb olajok tehát sokkal kevésbé előnyösek az emberi szervezet számára.
Mi befolyásolja a polifenolok mennyiségét
Azonban nem minden extra szűz olívaolaj tartalmaz nagyobb arányban polifenolokat. A fenoltartalom függ a talaj- és időjárási viszonyoktól, az olajbogyó fajtájától, a betakarítás időpontjától (a termés érettségi fokától - minél korábban szedik le és minél zöldebb az olajbogyó, annál magasabb a fenoltartalom) és a préselés gyorsaságától (tehát minél alacsonyabb a savtartalom, annál magasabb a polifenolok aránya), magától az olajbogyó betakarításának és őrlésének technológiájától, a tárolástól stb. Az olyan éghajlati viszonyok, mint az eső, a szárazság vagy a szél, kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják a fenoltartalmat és a termelt olívaolaj mennyiségét, attól függően, hogy mikor következnek be az olajbogyó érése során.
A polifenolok hatásai
A polifenolokban gazdag olívaolaj a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének egyik fő módja az össz- és LDL-koleszterinszint csökkentése. A megemelkedett LDL-koleszterinszint miatt a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában, ahol szklerotikus plakkokat képez. Ezáltal az erek veszítenek rugalmasságukból, és beszűkül a véráramlás tere. A HDL-koleszterin ezzel szemben védőfunkciót lát el azáltal, hogy megszabadítja a vért a felesleges koleszterintől. Az olívaolajból származó polifenolokról azt is megállapították, hogy növelik a HDL-koleszterin szintjét, és javítják a koleszterin artériákból való eltávolításának képességét, hogy azt a májba szállítsák, és végül az epe útján eltávolítsák. Minél magasabb a polifenol-tartalom, annál nagyobb az LDL-koleszterinszint csökkentésére és a HDL-koleszterinszint növelésére való képessége. Az olívaolaj jótékony szív- és érrendszeri hatásait az erek rugalmasságára gyakorolt pozitív hatása révén fejti ki. Ez elősegíti az egészséges véráramlást és a normális vérnyomást.
Milyen és mennyi olaj ajánlott
Tudományos vizsgálatok szerint az olívaolaj jótékony hatásai napi 2 evőkanálnyi mennyiség fogyasztása esetén jelentkeznek. Ez a mennyiség könnyedén helyettesítheti az általában használt olajokat. Ez a tény magyarázza az úgynevezett mediterrán diéta hatásait is, ahol a lakosság körében körülbelül 40 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők száma. Ha tehát a legtöbb polifenolt tartalmazó olajat szeretné, válasszon a legfrissebb termésből származó extra szűz olajat. Azt állítják, hogy az első préselésből származó extra szűz olívaolajnak 150-350 mg polifenolt kell tartalmaznia olívaolaj-kilogrammonként. Az olívaolaj finomítása teljesen elpusztítja a polifenolok mennyiségét, így értékük e folyamat során mindössze 2,7 mg/kg-ra csökken. Olívaolajunk esetében a legutóbbi mérések a Viduena Envero fajta esetében 625 mg/kg, a Lechin esetében 669 mg/kg, a Viduena Temprano prémium szűz olaj esetében pedig 960 mg/kg értéket mutattak ki. Valóban csúcsértékek, amelyek a Laguna de Fuente de Piedra olajokat inkább gyógyszerré, mint élelmiszerré teszik. A hatások már rövid távú, hetekig tartó használat után kimutathatóak.
Végül a Harvard Egyetem és más kutatóközpontok által az elmúlt tíz évben közzétett tanulmányok összefoglalása. A polifenolokban gazdag olívaolajokról kiderült, hogy segítenek:
- csökkenteni a vérnyomást
- védeni az artériákat a korrodálódástól
- csökkenteni a rossz koleszterin mennyiségét
- csökkentenii a II. típusú cukorbetegség kockázatát
- megelőzni a rák számos típusát
- megelőzni a stroke-ot
- küzdeni az idő előtti öregedés ellen
- csökkenteni a depresszió és a demencia kockázatát
- akár 40%-kal lassítja az Alzheimer-kór előrehaladását
- csökkenteni a gyulladást a szervezetben